Левите партии покоряват Мадрид и Барселона

Подемос _podemos-holds-biggest-rally-yet-iЛевите сили постигнаха добър резултат на местните избори в Испания, докато управляващата Народна партия получи най-ниската си подкрепа за последните 20 години. За Народната партия гласуваха 27.3 % от испанците, второ място получи Испанската социалистическа работническа партия с 25.4 %.

В четвъртък сред най-популярните сили влезе новата лява партия “Подемос” и неотдавна създадените центристи “Граждани”. На тези избори “Подемос” влезе в съюз с различни местни партии и тактиката донесе успех. Интересното е, че Подемос обедини толкова различните градове, като Мадрид и Барселона.

В столицата на Каталуня Партията Barcelona en Comú (Барселона заедно), влизаща в “Подемос”, победи крайно популярните в района сепаратисти. В Мадрид партия Ahora Madrid (Сега Мадрид), получи само мандат по-малко от Народната партия. В Мадрид и Валенсия потенциално левите кандидати могат да формират мнозинство. Така управляващата партия може да се лиши от кметския пост в столицата.

“Искам да бъда кмет в името на народа, тук вече никога няма да има жители от първи и втори сорт”, – заяви след изборите лидерът на Barcelona en Comú Ада Колау.

“Нашата подкрепа расте от избори на избори”, – констатира лидерът на “Подемос” Пабло Иглесиас, отбелязвайки края на двупартийната система в Испания.

Припомняме, че тази година в Испания има парламентарни избори. Според проучванията, “Подемос” вече настига Народната партия.

Партията “Подемос” (в превод това означава “Ние можем!”) е създадена едва в началото на 2014 г, но вече съумя да завоюва големите симпатии на избирателите, които са недоволни от икономическата политика, диктувана от Брюксел. Партията се зароди като движение на левите активисти и интелектуалци, като “Движение 15 март”, испанския аналог на Occupy Wall Street. Иницатор на партията е троцкистката организаци “Антикапиталистическите леви”. На изборите за Европарламент “Подемос” събра 7. 98 %, участвайки отделно от блока на комунистите и “Обединените леви”. Партията изисква 35-часова работна седмица, пенсиониране на 60 години, има намерение да се противопостави на Германия, МВФ и европейската Централна банка. Лидерът на “Подемос” е 35-годишният политолог и телевизионен водещ Пабло Иглесиас Турион.

„Ортодоксалните“ комунисти твърдят, че партията е популистка и не е правилно да се нарича крайно лява. Те пророкуват, че е поредната партия, която стъпва на раменете на кризата и няма да изпълни така очаквания от испанския народ автентичен ляв завой.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s