Следвоенните чудеса на СССР и социализма

0055036a55b0486ce2b8fd6f2d84843e2f5e9239Да, след Втората световна война СССР сътвори чудо. Направи го целият съветски народ.

Съветският народ направи един необясним за нормалната човешка логика подвиг – възстанови в най-кратки срокове почти наполовина разрушената до основи държава.

И днес това чудо би могло да бъде модел да подражание за народите, имайки предвид капиталистическия либерал разгром, който виждаме ежедневно с очите си.

СССР бе възстановен от пепелта.

Не забравяйте, че страната на Съветите бе поставена в жестока изолация от целия свят.

Тогава нямаше нито БРИКС, нито мощната, както сега, Китайска Народна Република.

Да видим какво направиха Съветите чрез социалистическите си, а не с либерални методи, та се случи това чудо.

5Без странична помощ

Втората световна война остави след себе си в западните региони на СССР само голи комини. В някои градове не бяха останали дори и комини.

Милиони съветски войници се връщат от фронта и заварват пепелища, в прав текст.

А милиони съветски войници въобще не се завръщат от фронта.

Други милиони съветски семейства са оставени без нито един мъж – убит е бащата, убити са всички синове. В семейството има в най-добрия случай само по някой извънредно възрастен дядо – болен, извънредно стар и немощен, с разбита нервна система от многобройните загуби на най-скъпото…

Малко от съвременните хора знаят какво означава да живееш без баща. Но в СССР след края на Втората световна това било най-широко разпространеното явление. В някои села от всички възможни мъже били останали само престарелите старци, невръстните деца и инвалидите.

9 май 8Е, как при такива условия СССР успя да се върне към нормалния живот?

Сега при всяко земетресение или наводнение хвърчи от единия към другия край на света хуманитарна помощ, но тогава такава не идвала отникъде.

Да, имало откъде да дойде, от САЩ, но те били заети по онова време с къде-къде по-важни за тях дела – планирали хвърлянето на атомната бомба върху същият този СССР, който съвсем неотдавна бил спасил света от кафявата чума на нацизма с цената на невероятни и умопомрачителни загуби.

В Америка вече обсъждали колко и кои градове да бъдат подложени на атомни бомбардировка, как да се държат с населението от окупираните територии, защото американците вече се виждали като окупатори…Да, не били забравили опита на хитлеристите, но…точно това обсъждали тогава. Който не вярва, да разгърне американската преса от онези години и да прочее сам обществените дебати.

016_01Както сами разбирате, никой по онова време и не мислел за субсидиране, нито за кредити към СССР.

СССР вече бил враг Номер 1. Отново.

Е, СССР не бил изненадан. Не тръгнал да се моли с протегната за просия ръка.

Какво направили комунистите в СССР?

Ето какво: достатъчно бързо съветската икономика била дедоларизирана – през 1950 г. съветската рубла била завързана към златото, а не към американските хартийки.

Но, както сами разбирате, преди това трябвало да бъдат създадени УСЛОВИЯ за това, в това число да се обуздае престъпността.

32А защо изригнала престъпност?

Много просто – не всички фронтоваци по най-различни причини успели да се пригодят към мирния живот. Някои от тях се гмурнали в различни банди…Така се получава понякога – разруха, глад, няма семейство, само смърт наоколо…и човек изперква, тръгва по кривия път.

Спекулата така започнала да процъфтява, че ум да ти зайде.

А защо процъфтявала? Пак е много просто – защото дори в съветски условия в страната вече имало предпоставки (заради трудните условия и лишенията от войната) да се самоотгледат и самовъзпроизведат дребните душици, които решили, че тъкмо в тези катастрофални условия е време да натрупат печалба за сметка на страданията и нищетата на сънародниците си.

37Не забравяйте, че голяма част от СССР по време на войната е била окупирана – по тези места трябвало отново да се сваля пагубния капитализъм, да се създават наново колхозите и совхозите…

Държавата трябвало да се справи и с колаборационистите – с тези, които с отворени обятия сътрудничели с хитлеристите, участвали с тях или самостоятелно в наказателни операции срещу съветските партизани и нелегални.

Да не си мислите, че в годините по време и след Великата Октомврийска социалистическа революция цялата руска буржоазия била унищожена?

60Не, жива си била. Точно тази стара буржоазия, спотаена доста време в условията след ВОСР, се чувствала съвсем добре при фашистите. На много места, например в Западна Украйна и републиките от Прибалтика бившите хитлеристки помагачи оказали яростна съпротива срещу Съветите. Отново.

Огромен проблем били и милионите безпризорни. Но Съветската държава се погрижили за тях и те оцелели. Били открити огромен брой детски домове, суворовски и нахимовски училища, където синовете и дъщерите на загиналите във войната получили необходимото им качествено образование.

Не останали без внимание и инвалидите – съветската държава се погрижила и за тях. Дала им храна, медицинско обслужване и всичко друго необходимо, за да се чувстват полезни за себе си и обществото. Не съм забелязала либералната, т.е. капиталистическата държава, да се държи така нито към сираците, нито с инвалидите, апропо.

67Без инфлация

Да, много хора по света и у нас не харесват СССР. Никой не казва да се прехласваме излишно, но е нормално и логично да не забравяме, че когато някой заговори за изостаналостта на СССР в сравнение със страните на Запада, става дума за НЕРАВНИ условия, в които били поставени двата блока след края на войната.

В сравнение с много западни държави СССР води кървава война с фашизма не чрез разговори по токчета, с жартиери и копринени чорапи с ръб отзад в клубове на по бира. СССР водел война срещу Хитлер на фронта – а там хвърчали бомби, червата изхвръквали от корема, мозъците се пръскали по калта и т.н, и т.н.

123Ще се наложи пак да повторим, но броят на загиналите съветски граждани в сравнение със западните такива е несъпоставим. Милиони били съветските хора, които буквално пожертвали живота си в името на мира на цялата планета, включително и за тези, които по токчета и жартиери в клубове на по бира “се сражавали” срещу гадните нацисти.

Световната история познава, по-точно е чувала, само за един човек, който доброволно се принесъл в жертва в името на благоденствието на човечеството – Христос.

Да не ви звучи сквернословно, но нещо такова се случило и със съветските хора…Жертвали се доброволно. Да, напълно доброволно.

196Няма европейска, а още повече североамериканска държава, която да понесла такива огромни материални загуби от войната. Скромните сметки на Русия посочват около 3 трилиона долара загуби.

Но, както разбирате, не могат да се вкарат в сметките унищожените десетки музеи, стотиците старинни храмове, хилядите унищожени библиотеки…

Загубите на СССР от войната НЕ могат да се измерят в парични единици.

А произведенията на изкуството, например знаменитата Кехлибарена стая, която пропаднала безследно?

Хитлеристите приложили към СССР тактиката на “изпепелената земя”- боевете на съветска територия разрушили хиляди заводи, фабрики, мини…

682443Цялата промишленост в западната част на СССР фактически била разрушена.

Това били условията, в които попаднал СССР след 9 май 1945 година.

Трагедия. Смърт. Катастрофа. Пепел.

Сега да се върнем пак към чудото.

Да, случило се чудо. Държавата възкръснала в кратки срокове.

През 1948 г. СССР (все още бил ръководен от Сталин) изведнъж, за ужас на Запада, се върнал към довоенното си ниво на производство.

1005960_10152967819170226_2080461035_n3 години след войната държавата, на която предричали връщането в каменния век, се изправила на крака.

А година преди това изпепеленият СССР направил още едно удивително нещо – анулирал купонната система, т.е. ликвидирал инфлацията.

Съветското ръководство периодично обявявало за намаляване цените на стоките от първа необходимост. Всяко съветско дете чувало по радиото тази информация на всеки 1 март, а по-късно на 1 април. С цената на какво се случвало това поевтиняване на всички стоки за широките народни маси при тази общодържавна мизерия, не знам.

Не искам тенденциозно да величая комунистите в СССР, но това, според мен, си било наистина чудо, нещо като сбъдната приказка за онези гладни годни.

Има още вълшебства – СССР, който понесъл страшните загуби от войната, вече бил готов и с атомната бомба. Нямало друга алтернатива. Разузнаването показвало, че САЩ са вече заплаха за социализма, а тази заплаха трябвало да бъде обуздана.

5898548l06Как станало това вълшебство? Ето така – с труда на милионите съветски работници, със златните ръце и умове на съветските учени и инженери. А казват и чрез желязното управление на Л.П. Берия. В СССР се правило всичко, за да се догонят и изпреварят американците. Всичко за фронта, всичко за победата! По-точно, за да няма вече фронт, а победите да бъдат само трудови!

Приказката продължавала.

СССР подготвил космическа програма. Макар САЩ да изсмукали като вакуум всички нацистки учени на своя територия, СССР изпреварил в космическата надпревара Запада.

Съветският спътник, пуснат 12 години след края на Войната, се превърнал в очевадно доказателство за мобилизиращия модел на съветската икономика.

С космическата си програма СССР казвал на Запада следното: “Никакви удари няма да ни сломят! Ние се изправихме! Ние достигнахме космическите висоти! Благодарение на социализма! Благодарение на милионите трудови хора! Победата ще бъде наша!”

А Юрий Гагарин обходил света и го озарил с ангелската си усмивка…

1306531528_043Въпреки студената война

Примерът на СССР в следвоенните години бил последван от много държави. Никога дотогава СССР не е имал толкова много съюзници и приятели по целия свят. Това позволило създаването за първи път в историята на коалиция от близки на социализма страни в Европа, която коалиция била наречена социалистически лагер. По пътя на социализма тръгнал Китай. А в Корея била отбита първата атака на конкурентния империалистически лагер.

Уинстън Чърчил, който по време на Втората световна война казвал, че се събуждал всяка сутрин с надеждата Сталин да е жив, защото само той можел да победи Хитлер, сега същият този уж съюзник на СССР обявил на комунистите студена война.

Започнали санкции след санкции. СССР бил обвинен, че изостря отношенията между неотдавнашните съюзници. СССР бил обвиняван години наред във всички вселенски грехове…

Като гледам сега как хулят Путин и Русия, да, нещо подобно, но в значително по-хищни размери …

1306531554_050СССР устоял на тези непрестанни хули, санкции, изолация, натиск, конфликти, диверсии и прочие 50 години. Срещу него били всички големи развити страни.

Ако партийното ръководство на КПСС не бе допуснало избуяването на цяла плеяда подлеци вътре в самата партия на комунистите след смъртта на Сталин, чудото, наречено СССР, още щеше да е живо.

Безсмъртният щит

Участниците в антифашистката война и в самите бойни действия срещу Хитлер са герои, да.

Но не по-малки герои са и тези, които отдадоха живота си за построяването на социализма след войната. Мирът през тези годни бил относителен.

1359903327_1954Но децата на войната в условията на крайна бедност, често без родители, упорито се учили и работили, с труда и таланта си построили ракетно-ядрения щит, който гарантирал сигурността на социалистическия лагер от „сатанинските“ лапи на Запада.

Точно децата на войната създали онзи паритет във въоръжаването със Запада, който гарантирал на социализма мирно небе, радостен и спокоен живот.

Тези хора, които построиха социалистическа България са истински вълшебници, на които народът ни трябва да падне на колене. В знак на благодарност.

Тази година на 9 май в Москва видяхме “Безсмъртния полк” – шествието в памет на жертвите на войната против фашизма.

Но редом до тях трябва да върви още едно шествие и у нас – шествието на “Безсмъртния щит” – на строителите на социализма.

Петя Паликрушева
b9bc43a470960adc577e08f5454f0a41bc5f6c1385158841bigfile

 

2 отговора на “Следвоенните чудеса на СССР и социализма

  1. Крайно едностранчива и пристрастна. Автора е забравил да спомене за десетките лагери в които буквално с робски труд са построени десетки селища, хиляди километри жп линии и пътища, добивали са се нефт или полезни изкопаеми. Както и за планираното умъртвяване, разселване и терор над много малцинства и етнически групи в цялата страна Ако се добави и че всички останали колониални държави са се деколониализирали, а СССР запазва огромните територии ненаселени с руснаци ( понеже завладените в предишните столетия .земи са граничили с тогавашна Русия ) и активното им разработване за всичко ценно в тях картинката става малко по-различна. Но за да се спомене това е нужно човек да не е едностранчив когато представя дадена информация. 😉

  2. Тия 4 където до сега не са харесали статията да си набутата палчетата отзад! Това е истината и тя е непроменима колкото да се иска на някой хора.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s