DWN: САЩ подхранваха ислямския терор, за да свалят Асад

ИДАмериканските спецслужби разбраха за “Ислямска държава” 2 години преди нейната поява, пише изданието. Нещо повече, те финансираха тази организация и я снабдяваха с оръжие. От публикувания отчет на Разузнавателното управление към Министерството на отбраната на САЩ следва, че Вашингтон е планирал да използва ИД срещу президента на Сирия Башар Асад, но ситуацията е излязла от контрол.

През лятото на 2014 г. западната общественост бе шокирана, когато в Близкия Изток от нищото възникна терористичната групировка “Ислямска държава”, пише DWN. Никой не можеше да си обясни, как, независимо от постоянното наблюдение на спецслужбите, отлично въоръжената групировка, състояща се от радикални ислямисти, успя да се превърне в най-голямата заплаха за съвременния свят.

Документите, публикувани от американската неправителствена организация Judicial Watch, показват, че възникването на ИД е можело да се избегне, продължава изданието. Но некомпетентността и цинизмът доведоха до това, че ситуацията в Близкия Изток излезе от контрол. От отчета на Разузнавателното управление към Министерството на отбраната на САЩ следва, че американското разузнаване е знаело за формирането на “Ислямска държава” още през 2012 г.

В документите се казва, че опозиционните сили в Сирия са планирали да използват тази организация като “ефективно оръжие” срещу президента на страната Башар Асад. Но спецслужбите на САЩ не са попречили на плановете им. Напротив: те са открили в това шанс да осъществят собствените си интереси в Близкия Изток. Главната цел през 2012 г. е била свалянето на режима на Асад.

Журналистът Нафеез Ахмед анализира събитията и добавя, че западните държави “в синхрон със страните от Персийския залив и Турция целенасочено са финансирали готови за насилие ислямистки групировки, за да дестабилизират режима на Асад – макар да са разбирали, че това може да доведе до възникването на “Ислямска държава” в Ирак и Сирия”.

В действията си Пентогонът се е базирал на препоръките на американския център за стратегически изследвания RAND. Специалистите са препоръчали да се сблъскат представителите на различните течения в исляма. Войната между шиитите и сунитите трябвало да засили влиянието на САЩ в региона. Американските спецслужби по принцип действат на принципа “разделяй и владей”, – пояснява авторът.

Нафеез Ахмед вижда и геополитически фактор в конфликта, наричайки случващото се в Сирия “война чрез медиатор”. “Западът, страните от Персийския залив и Турция подкрепяха сирийската опозиция, а Русия, Китай и Иран бяха на страната на Асад”, – пише Ахмед. Според публикувания отчет, тези, които са били на страната на ИД, са получили от Запада пари и оръжие, добавя изданието.

Възникването на “Ислямска държава” е довело и до това, че западните политици разгърнали мащабна кампания за борба с тероризма, в която влизат шпионаж над мирни граждани и цензура в медиите. Най-голям натиск започнали да оказват върху активистите, журналистите и представителите на етническите малцинства, най-вече – мюсюлмани, добавя Ахмед. Но публикуваните документи показват, че заплахата е възникнала от провала на политиката на Запада, който тайно подкрепял ислямския терор, преследвайки съмнителни геополитически цели.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s