САЩ ще ликвидират “Турски поток”, подготвят Енергиен Райх

Pipeline sunset.Вашингтон и Брюксел забраняват на Гърция руски кредити

САЩ и ЕС бойкотират всички опити на държавите от Източна Европа да се присъединят към перспективните руски енергийни газови проекти.

Както съобщи замминистърът на финансите на Русия Сергей Сторчак, Атина няма да може да бъде финансирана от Москва за строителството на гръцкия участък на газопровода “Турски поток”.

“От гледна точка на програмата, която реализира Гърция с МВФ, тя има ограничение за суверенно вземане на кредити”, – поясни той. Сторчак подчерта, че в случая ЕС забранява да се вземат кредити от които и да са други държави, освен от самия ЕС.

Съдейки по изявленията на руските официални лица и общата антируска енергийна политика на Брюксел, парите за реализирането на “Турски поток”, които биха помогнали на Гърция да се разплати с кредиторите си, Атина няма да може да ги получи. Москва беше готова да даде на Гърция от 3 до 5 млд евро.

Да не забравяме, че преговорите на Гърция с представителите на Франция и Германия за ново кредитиране, проведени на срещата на ЕС в Рига, завършиха безрезултатно. Както сами разбирате, Гърция е заложник на геополитическата битка на евроатлантическия елит с Русия.

Западният елит има за цел или напълно да разори, или максимално да минимизира търговските връзки между Русия и Европа.

Пеейки в общия хор със САЩ, ЕС продължава челно да удря Русия. Еврочиновниците са готови да поставят на карта дори съдбата на европейския проект. “Тези 1.6 млрд евро, които Гърция трябва да изплати на МВФ през юни, няма да бъдат платени, защото държавата няма пари”, – заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Вуцис.

Припомняме, че общо Гърция дължи на кредиторите повече от 300 млрд евро.

Напълно е възможно управляващата “Сириза” да предпочете да обяви дефолт.

Хубаво ще бъде Сириза да обяви излизането на Гърция от ЕС, но едва л ще го направи, доколкото виждаме постоянните напъни на партията да се опитва да си партнира с всичките си доскорошни уж врагове. Колаборационизмът никога не се възнаграждава, както показва историята. Приемете използването на термина колаборационизъм в смисъл на „сътрудничество с окупатори“. Дали това е достойно ляво, дали въобще е ляво или е типичен разкрачен стоеж на социал-демокрацията от време Оно, преценете сами.

“Южен поток” и “Турски поток” бяха много изгодни, да.  Най-голямото набутване беше ликвидирането на “Южен поток”. Както знаем, бяха подписани междуправителствени споразумения по въпроса. Беше създаден консорциум за морската част на тръбопровода. В проекта трябваше да участват с  грамадни пари мощни европейски държави. А това подсказваше, че рисковете за всяка страна бяха напълно минимализирани.

Не знам защо на Брюксел не му пука, че с настоящата си политика към Русия удря с чук по главата самите европейци. Всички потенциални държави-участнички в “Южен поток” с нескрито неудоволствие чуха за края на Южния. За народите говоря, да не си помислите някакви глупости…

Някои българи все още се надяват, че този проект ще бъде размразен.

Последва общият проект с Анкара. Русия и Турция демонстрираха конструктивен диалог. Новият поток гарантираше печалба не само на Русия и Турция, но и на всички европейци. Данните за 2035 година сочат, че нуждата на Европа от “синьото гориво” ще се увеличи до около 600 млрд куб.

От кой дявол или друг рогат добитък ще ги вземе тези кубици Европа, не знам.

На този етап горният въпрос няма отговор. Да, и понастоящем Русия продължава да доставя газ на Европа и така гарантира една трета от потребностите й. Но нуждите са много по-големи. ЕС се надява на Норвегия. Но вече и слепците видяха, че находището в Северно море е почти изчерпано. Колкото и да е странно и парадоксално, независимо от присъединяването си към санкциите срещу Русия, Лондон моли Москва да увеличи обема на газовите си доставки. Договорът между Лондон и Москва вече дори е сключен. За няколко години е.

Брюксел обрече Балканите на енергиен глад.

Вижте какво се случва в Македония. Нещастната ни малка сестричка, която можеше да се превърне във “врата” за руския газ на Балканите, в момента е обзета от невъобразима лудост. Неочакваният македонски Майдан има за цел ликвидирането на руското енергийно присъствие в Европа.

Не забравяйте, че Македония не се присъедини към санкциите срещу Русия.

Не забравяйте, че в Македония пристигна тихомълком посланикът на САЩ Джес Бейли, който дълго работи в Турция и има отлични връзки в региона. Повече от ясно е, че македонският Майдан се подготвя не от вчера и избухването му тъкмо сега съвсем не е случайно.

Също не е случайно и завъртането в кръста по отношение на “Турски поток” и на Сърбия. Президентът Томислав Николич първоначално подкрепи проекта, а буквално на следващия ден сръбската дипломация “уточни”, че Сърбия подкрепяла “Южен поток”, а “Турският поток” не им бил нужен.

Тук трябва да припомним и още нещо: че потреблението и транзитът на руския газ без всякакво съмнение щеше да реши част от енергийните проблеми на Гърция, Сърбия и Македония. На България също.

Брюксел продължава да държи за гърлото целите Балкани.

Затова и Гърция промени риториката си.

Часовникът тиктака, а часовникът се намира във Вашингтон. По неговото тиктакане танцуват брюкселките балерини.

ЕС прави планове да разработва газови находища в шелфа на Черно и Средиземно море. Главен източник на суровини трябва да стане Азербайджан, който ще разработва второ местонаходище “Шах-Дениз”. Доказаните запаси на находището са 1.2 трилиона куб.метра газ, но за момента се добива съвсем малко.

Азербайджан е готов да доставя на европейския пазар 10 милиона кубометра от това находище. Сами разбирате, че дори това количество не може да покрие европейското потребление.

Затова погледите се насочват към Туркмения. Това е четвъртата в света страна по газови запаси. Но в Туркмения е налице проблем при транзита – Русия блокира строителството на Транскаспийския тръбопровод, защото статусът на Каспия и до момента не е регулиран. И още: Туркмения има глупостта да подпише с Китай износа на огромни обеми газ. А пазарът в Китай е толкова огромен, че едва ли туркмениците ще се решат да изпуснат такива огромни печалби от Китай пред невзрачните придобивки от стара Европа.

Ако някой очаква Иран да се върне скоро в енергийната битка, веднага да се порицае. САЩ няма скоро да свалят санкциите към Иран. Поне това лято няма да го направят. Не им е изгодно на американците да свалят нефтеното ембарго, наложено върху Техеран. Защо? Защото Техеран е повече от заинтересован да наводни европейските и азиатските пазари с евтин газ.

Техеран е стратегически конкурент на Москва, обаче. Да, Русия помага на Иран да има диалог със Запада по “ядрената програма”, но много внимава да не настъпи собствената си опашка, застрашавайки интересите си. Москва води мноооого тънка дипломатическа битка по отношение на Иран. Всички в Москва са наясно, че около “иранското ядрено досие” има много „мъглявини Андромеда“….А и Техеран настоява ултимативно за едновременно сваляне на всички санкции, включително и за санкциите около нефтеното ембарго. В противен случай въобще няма да разговаряме, казват иранците. САЩ настояват за точно обратното, за постепенно отменяне на санкциите в замяна на “правилното поведение” по отношение на ядрения въпрос.

Ерго, до есента едва ли ще видим разбирателство по този въпрос.

Брюксел е в пълно умопомрачение, защото твърди, че, да, изгодно ни е да си сътрудничим с Русия, но не, мерси, не искаме.

На какво се дължи това безумие?

На, САЩ, разбира се. Целта на САЩ е да ликвидират конкуренцията си в лицето на ЕС, да завладеят европейския пазар, включително енергийния, да разделят Европа от Русия. По възможност за вечни времена.

САЩ подготвят за света нещо като ЕНЕРГИЕН РАЙХ.

Бесилката е омотана вече около главите на всички европейски държави.

Скоро ще ритнат и бурето под краката.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s