Среден пръст за Гърция или нова „Калимера“?

A Greek flag waves next to a statue of the Greek ancient god Apollo in Athens on 23 May, 2012. IMF chief Christine Lagarde warned on Wednesday of the risk of "contamination" if Greece quits the euro and said the eurozone might therefore see the value of paying more to keep Greece in. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

A Greek flag waves next to a statue of the Greek ancient god Apollo in Athens on 23 May, 2012. IMF chief Christine Lagarde warned on Wednesday of the risk of „contamination“ if Greece quits the euro and said the eurozone might therefore see the value of paying more to keep Greece in. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

МВФ посочва вратата на Гърция

В петък, 29 май, водещият немски вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung публикува сензационно интервю с директора на МВФ Кристин Лагард. В него госпожа Лагард за първи път и без завоалирана дипломатическа риторика публично каза, че е напълно възможно Гърция да напусне зоната на еврото.

“Ние имаме правила и принципи. Не мисля, че може да се случи някакво спешно рестартиране на програмата за Гърция. Крайно малковероятно е, че ще можем да постигнем пълноценно решение в близките няколко дена. Изходът на Гърция от зоната на еврото е възможен. Този сценарий няма да доведе до крах на еврото”, – заяви Лагард за изданието по време на срещата на G7 в Дрезден.

Шефът на МВФ каза още, че отговорността за съдбата на Гърция извън евро зоната пада върху самите гърци.

Сензацията е в това, че позицията по същия въпрос в близкото минало беше къде-къде по-мека – шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви тогава, че Гърция трябва да направи всичко възможно да постигне компромисно решение с евро-кредиторите.

Припомняме, че Атина води с кредиторите, а това са Световната банка, Европейската централна баннка и МВФ, много трудни преговори за регулиране не дълга от над 240 милиарда евро, както и за размразяване на програмата за помощи, според която Гърция трябва да получи още 7.2 млрд евро.

Драмата при преговорите е голяма.

Положението вече е драматично.

Кредиторите изискаха от Атина да предостави подробна програма за реформи, които да позволят на държавата да издържи по време на жестоките икономии и да избегне бюджетния дефицит. А Кристин Лагард отказа отсрочка при изплащането на поредния дългов транш, който трябва да бъде погасен през май.

С една дума, работата стигна почти до бой. А коментарите на Кристин Лагард доказват, че на Гърция вече й е посочена вратата.

Но: бързо след публикацията в немското издание се появи опровержение от МВФ, в което представителят на фонда Джери Райс казва, че “изявленията, които изданието преписва на Лагард, са неточни и водят до погрешни изводи”. Е, изданието веднага поднесе извиненията си публично и свали изказването на Лагард за възможното напускане на Гърция от зоната на еврото.

Но, както се казва, думата вече е казана, т.е. камъчето е хвърлено по водата и вече предизвика леки вълнички по повърхността на привидно заспалото езеро. Дори задрямалите жаби се събудиха от вълничките. И от вълнение.

Да видим както се крие зад думите на госпожа Лагард, които тя изпусна в кулоарите на G 7.

Да, МВФ е един от тройката-кредитори на Гърция. Фондът е главен участник в преговорите и един от донорите на Гърция. Фондът отговаря пред акционерите си и затова не е заинтересован да хвърля на вятъра пари в Гърция. Последните изявления показват, че Атина наистина е поставена до стената: или-или. Безкрайните оправдания на гърците вече предизвикват само и единствено крайно възмущение, защото онези, акционерите, си искат парите.

Гърция _enlДумите на Лагард трябва да се приемат в смисъл, че кредиторите имат единна позиция и са наясно с правилата на играта, които сами са измислили, и с които гърците са били съгласни по-рано. На гърците им се казва в случая, че или спазват правилата, или излизат през вратата, а и да не се надяват на никаква пробойна в редиците на кредиторирте.

А защо тогава гърците се правят на цигани, както се казва, когато някой шикалкави при вече поставени и предварително одобрени правила?

Атина каза, че трябва да проведе референдум, за да стане ясно следното: готова ли е държавата за реформите, които й налагат да извърши.

На това кредиторите отговориха, че Гърция тъкмо чрез реформите значително съкрати дефицита в бюджета си. В резултат на реформите Атина се върна на капиталовия пазар и гръцките ценни книжа започнаха отново успешно да се търгуват. Това стана преди идването на Сириза.

Това горното са аргументите на кредиторите.

Другото, което се казва на гърците е следното: че държавата ще съхрани перспективите да се преодолее многогодишната рецесия и още в следващата година ще има ръст на БВП. Затова трябва да се продължат реформите.

Това също са аргументи на кредиторите.

Е, народът на Гърция няма да разбере нищо от този 1.5 % БВП, но това няма никакво значение…

Както няма значение и как ще изхранват семействата си обикновените гърци…

МВФ не се интересува от такива детайли.

Сега да видим какво ще се случи, ако Атина проведе референдум по въпроса?

Нищо няма да се промени след този референдум. Ето това ще се случи.

Гърците ще си гласуват каквото решат, но това не касае тройката-кредитори. Това е истината. Дълговете на гърците няма да бъдат опростени. Да, няма да бъдат опростени. Ще се случи дори точно обратното, ще се задействат всички механизми на международните арбитражни съдилища. Накрая Гърция ще последва съдбата на Аржентина от 2009 г . Тогава Аржентина отказа да плати дълговете си и през 2014 г. получи напълно затворени финансови пазари, докато не ликвидира задлъжнялостта си.

Ако гърците искат да повторят съдбата на аржентинците, моля, да правят референдум след референдум. Суверенният дефолт, както показва практиката, е свързан с тежка вътрешнополитическа криза. Затова от гледна точка на политическото самосъхранение, Ципрас и другите сиризианци трябва да помислят добре преди окончателно да откажат да играят по свирката на Брюксел…

Ако не искат да играят вече по тази свирка, а по собствената си такава, ако имат такава, да напуснат евро-зоната, да обяват дефолт, да посрещнат всичко с открити чела пред народа си, пък каквото сабя покаже…

Ако Гърция спре преговорите, вътрешната криза в най-добрия случай ще завърши със смяна на властта в Гърция по парламентарен или друг път.

За парламентарния път е ясно. Другият път също е ясен, но по-добре да не го описваме…

Не одобрявам съдбата, която по-горе описах, но такива са фактите.

Предишните правителства на Гърция са бухнали страната си в бездънната дупка на кредитите. Някой ги е употребил тези кредити, сега трябва да се плащат стари дългове. Същите тези стари дългове в голяма степен са към същите длъжници от запада, които сега им пускат нови кредити, за да си вземат старите дългове.

Ей такива завъртяни в кръг работи, но никой не е виновен, че предните правителства са дошли на власт чрез нормални избори в Гърция, т.е. гръцкият народ сам си ги е избрал, никой не е виновен, че предните правителства са вземали кредит след кредит по някакви си техни причини и народът е позволил това…

Тава е капитализъм, това са последиците от него. Не мислиш и вземаш кредити, но после ги плащаш с лихвите. Ако не можеш,  вземат ти къщата и ставаш просяк. Това е положението.

Е, сега някой ще трябва да плаща в Гърция.

Ако не плаща, в подземния свят знаете какво следва, нали?!

Това следва да го мислим и по отношение на България, апропо. Но ние сме все още в Зоната на здрача и Мъглявината Андромеда и дори не ми се мисли за последствията от дупката на външния ни национален кенеф. Разбирай дълг.

А какво ще последва, ако Гърция излезе от зоната на еврото?

Преди две години сценариите по темата вече се появиха на бял свят. Тогава излизането на Гърция от зоната щеше да има крайно критични последствия. Тогава ЕС беше в жестока рецесия. Но оттогава изтече много вода. Понастоящем 18 държави в зоната на еврото ще покажат положителен прираст на БВП. Точно затова излизането на Гърция от зоната на еврото няма да бъде катастрофално за ЕС.

А какво ще се случи със самата Гърция, ако излезе тя от зоната на еврото?

Ще се случи следното: гърците ще трябва да пуснат в ход старата си валута и да я вкарат в оборот. А това ще предизвика грамадна инфлация. Инфлацията пък ще предизвика социални сътресения. Социалните сътресения ще предизвикат бърз и сериозен отлив на капитали от страната. С една дума, Гърция да забрави за дълго време за какъвто и да е ръст.

И понеже точно тук някой ще се сети, че Ципрас беше в Москва, да си кажа и за евентуалната роля на Москва по повода:

Ако някой си мисли, че Москва може да спаси Гърция при тази огромна яма, да забрави.

Русия може да финансира някои инвестиционни проекти. Но щом Гърция е член на ЕС, то на гърците ще им се налага да играят по правилата на ЕС.

Не знам правен ли е референдум за влизане на Гърция в ЕС, но членуването им е факт.

Ако не искаш да спазваш правилата, напускаш семейството. Разделяте си бойлерите, печките и децата, и всеки по дома си, както се казва…

По всяка вероятност Гърция няма да напусне зоната на еврото.

По разумно е да смятаме, че в момента се прави опит да се натисне Сириза, за да може тя да осъзнае икономическите проблеми, които ще предизвикат политически и т.н.

Но е напълно възможно така да се притискат всички, които ще участват в “Турски поток”. Вече виждаме, че Сърбия и Македония дават заден по въпроса.

Те казаха, че решение за “Турски поток” може да се вземе САМО и ЕДИНСТВЕНО от Брюксел. Вероятно МВФ се опитва да “изгони” Гърци от “Турски поток”…

Ако трябва да си сложа ръка на сърцето, ще кажа, че Гърция наистина трябва да излезе от зоната на еврото. И това няма да предизвика нито смъртта на еврото, нито краха на ЕС. Гърците ще пируват 8 дена и 9 нощи, пък какво ще се случи там – каквото сабя покаже.

Какво ще се случи с еврото – ми, нищо лошо няма да се случи – валутата ще укрепне.

Толкова милиарди хвърлени пари само за една държава…- нещо като бездънна дупка на градински кенеф.

Атина е стар член на ЕС и НАТО. В Гърция в близкото минало течаха реки от евра. Всеки втори грък си направи фирма от евро-пари…Дори идваше редовно в България, за да се изфука с многото си евра, а и за някои …други трепети.

Е, сега ще си плащате трепетите, уважаеми.

Защото днес дори емоцията се плаща, дори тя да е антична.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Среден пръст за Гърция или нова „Калимера“?

  1. Четейки-все ми се струва,че и ние вървим по тази потъваща МАГИСТРАЛА! И то с над 200 км.!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s