GR: Москва предложи на Гърция да правят автомати Калашников заедно

Калашников 13Както твърди Greek Reporter, Москва официално е предложила на Атина да започнат съвместно производство на автомати Калашников. Но членството на Гърция в НАТО сериозно усложнява сделката, се отбелязва в статията.

Русия официално предложи на гръцкото министерство на отбраната съвместно производство на автомати Калашников, твърди GreekReporter. Според наличната информация, Русия е готова да чака отговор до август.

Предложението е било направено, както се отбелязва в статията, по време на неотдавнашното посещение на министъра на отбраната Панос Каменос в Москва.

Както се казва в статията, руски официални лица дори са посетили обекти на компанията EAS (Гръцки отбранителни системи) в Ейон и Пелопонес, след което са заявили, че производствените помещения на предприятието са годни за работа и са повторили по-рано направеното предложение.

Но съществуват редица пречки пред инициативата, които достатъчно силно ще усложнят сделката, отбелязва изданието.

Първата и най-важна пречка е членуването на Гърция в НАТО. Втората пречка – съюзникът на Гърция САЩ. Както подчертава изданието, съюзникът на Атина трудно ще приеме подобен договор.

Второ, съвместното производство на автомати Калашников може да означава, че гръцката армия ще трябва да замени немските автомати, с които е въоръжена гръцката армия. “От гледна точка на европейските съюзници и кредитори на Гърция това няма да е добре”, – се казва в статията

След началото на икономическата криза щатът на ЕAS бе сериозно съкратен. Освен това, пише в изданието, носят се слухове, че производствените обекти на предприятието ще бъдат напълно закрити. Но гръцките чиновници от Главното управление на отбраната заявяват, че дори останалия персонал е достатъчен за съвместно производство на оръжия.

В края Greek Reporter добавя, че Москва е дала на Гърция достатъчно време да обмисли направеното предложение. В статията се подчертава, че определящ фактор за крайния резултат в случая могат да бъдат специалните части на Гърция, които вече са пробвали автомати Калашников и оръжието им харесва.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s