Проклятието да си албинос в Африка

5-6801x452Албиносите са преследваните бели хора в някои части на Африка. Тяхната “странност” понякога носи смъртна опасност. Бялата кожа на алибиносите в Малави е тяхното най-голямо проклятие. Те живеят в постоянен страх за живота си, подложени са на преследвания от страна на чернокожото население, които вижда в светлата им кожа източник на магическа сила, от която може да се печели. Затова ги убиват – за да правят от тях амулети.

За миналата година в Малави са убити шест човека албиноси, за да направят от тях амулети.

Суеверието, че бялата кожа и някои части от телата на албиносите притежават магическа сила, съществува главно в Източна Африка и се разпространява от целители и шамани, които използват частите на телата им като съставки за различни ритуални елексири, твърдейки, че тяхната употреба ще донесе на купувачите успех и късмет.

-2“Да си бял, т.е. музунг, това означава в Африка да си по-добър. Затова се смята, че частите от тялото на албиносите са много ценни и …ги използват като амулети”, – разказва Елена Гордън от Световната банка, живееща в Танзания, където албиносите също са подложени на суеверно преследване.

Ръката или крака на албинос може да бъде продаден за около 3000 долара. Косите на албиносите се използват за риболовните мрежи, защото уж увеличавали улова. А носенето на амулет от костите или гениталите на албинос уж ще ти донесе късмет и богатство. Затова разчлененото тяло на албинос в Африка може да стигне цена в рамките до 75 хиляди долара.

-3Суеверията са причината албиносите в Африка да бъдат преследвани, убивани, за да им бъдат отрязвани краката, а и дори след смъртта им разграбват частите от “магическите” им тела, за да ги продадат. За магическите ритуали се използват главата, кожата, очите, половите органи и кръвта на албиносите.

Ловците на албиноси в Африка проследяват жертвите си, обграждат ги и ги убиват – както правят това с животните.

Парадоксалното е, че насилието по отношение на албиносите е свързано със страха, че те са прокълнати и носят нещастие. Местните жители ги наричат zeru или “духове”.

4Средно 1:5000 или 1: 15000 сред хората се раждат албиноси. В някои части на Африка заболяването се среща по-често, например 1: 1400 е в Танзания.

Албинизъм е наследствено заболяване, което засяга очите и/или кожата. Предизвиква се от нарушение в образуването на пигмента меланин в кожата, в резултат на отклонения в активността на ензима тирозиназа. Различните видове албинизъм се различават по начина си на унаследяване, клиничните признаци и биохимични нарушения.

Очно-кожният албинизъм е основният вид, който засяга очите и кожата. Той се унаследява по рецесивен път и 5-681x452се характеризира с бяла коса, розово-бяла кожа, която не потъмнява от слънцето, и сини или червени ириси на очите. Албинизмът засягащ само очите се унаследява по полово свързан път. Видът, който засяга само кожата, се унаследява по доминантен тип. Меланинът представлява естествен филтър срещу вредното въздействие на Слънцето. Неговата липса прави очите и кожата изключително чувствителни към слънчевата светлина. Поради това албиносите са по-предразположени към рак на кожата. Зрението също се засяга.

Албиносите в Малави работят тежък физически труд в чайните и тютюневите плантации. Те живеят в бедни бараки и нямат никаква перспектива в бъдеще да променят живота си към по-добро. Нещо повече, бялата кожа е най-голямото им проклятие.

(Снимки: GIANLUIGI GUERCIA/AFP).

Петя Паликрушева

-67-8-9-101112

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s