Скандалният имот на Ковачки в Баня

Ковачки Баня iПолуинтернат, стадион с отоплителни тръби под земята, басейн – това е само част от имота, построен в Баня, Карловско.

Специално създаден инициативен комитет лобирал пред общината за осъществяването на сделката, свързана с бизнесмена Христо Ковачки, съобщи BTV.

В инициативния комитет са Николай Бареков и Божидар Димитров.

Всичко започва през 2007 г., когато община Баня получава серия от предложения на бизнесмени за големи инвестиции. Сред тях са Георги Велчев, брат на царския финансов министър Милен Велчев, а и Христо Данов, тогава шеф на местния футболен клуб.

“Баня Голф Енд Спа Резорт” АД побеждава, а Радостина Димова е един от изпълнителните й директори. Тогава тя е и начело на “Българска енергийна компания” и “Атоменергоремонт” – и двете дружества са свързани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки.

В момента директор на същото акционерно дружество е Десислава Филипова, дългогодишен ПР на Ковачки.

“Баня Голд Енд Спа Резорт” АД и община Карлово създават съвместно дружество “Спортен комплекс Баня” АД – в името на сделката.

Общината притежава 34 % от дружеството, а фирмата на Ковачки 66 %. В резултат на подписания договор, община Карлово апортира недвижими имоти в размер на около 8 милиона лева. От момента на сключването на сделката имотите са затворени и понастоящем са почти напълно разрушени.

Преди сключване на сделката се говори за инвестиции в Баня в размер на 60 милиона евро. Понастоящем инвестиции в района не се забелязват.

Откритият басейн е дълъг 25 метра. Спортният полуинтернат е бил използван в миналото за ученици от 1 до 4 клас, а в хотелската част на сградата са били разполагани гостите на града.

Възстановителният център е с минерална вода, има голяма зала, кафе, ресторант, хотелска част, но общината само охранява всичко това, сподели Емил Мартинчев, кмет на Баня.

В момента тече разследване на ДАНС срещу кмета на Карлово Емил Кабаиванов. Това каза на 3.06. 2015 г. вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

„Това е операция на ДАНС и прокуратурата под ръководството на Окръжна прокуратура, МВР на практика са съдействали на ДАНС“, допълни тя.

Разследването е свързано с проекта за водния цикъл на града. Служители на ДАНС са изискали документацията, свързана с проекта от общинската администрация.

По същото разследване, е арестуван сътрудникът на пловдивския депутат от Реформаторския блок Никола Хаджийски – 64-годишният Милко Стрехин от Раковски, на щат архивар в Община Карлово.

Емил Кабаиванов

Емил Кабаиванов

Кметът Емил Кабаиванов определи разследването срещу него като част от кампания за дискредитирането на „най-силните десни кметове„.

Преди месец Районната прокуратура в Карлово повдигна обвинение срещу Емил Кабаиванов за злоупотреба с доверие. Причината е договор с бизнесмена Христо Ковачки за съвместно акционерно дружество на община Карлово и фирмата „Баня голф енд спа резорт“. Според клаузите в него общината апортира целия спортен комплекс на град Баня срещу бъдеща дейност.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s