НАСА: Ще открием извънземен живот след 10 години

5027525Учените от НАСА направиха сензационно изявление: “Ние знаем къде да търсим извънземен живот. Знаем как да го търсим. Имаме технология, знаем как да я използваме”. Това са думи на Елън Стофан, ръководител на научно-изследователски проекти на НАСА. Според нея, извънземен живот ще бъде открит до 2025 г. Но за конкретни и окончателни резултати ще са необходими не по-малко от 10-20 години. “Само едно поколение ни остава и ще намерим извънземен живот в Слънчевата система – в ледените спътници, кръжащи около Юпитер или Сатурн. През това време ние трябва да намерим живот на планети, които са в орбитата на съседни на нас звезди”, – казва Стофан.

 

 

NASA-1-681x555– Марс. Именно тук Curiosity по време на един от експериментите си откри в марсианската почва мастни киселини. Учените сериозно се развълнуваха от това откритие, защото тези съединения присъстват в мембраните на живите организми.

Учените смятат, че видимите на Маркс тъмни участъци, вероятно, са остатъци от някога течащи реки там.

 

 

 

 

 

NASA-2– Кратерът в района на Великата Северна долина на Марс. Тук се вижда малък леден хълм. По време на марсианската зима под леда е скрит слой от сух лед, въглероден диоксид в твърд вид, който се превръща в газ през лятото.

Още една причина за опитмизъм дадоха резултатите от мисията на Curiosity – в почвата са намерени органични молекули и азотни частици, които на Земята се образуват главно в резултат на процеси, протичащи в живите организми, например в бактериите.

 

NASA-3– Йо, Европа, Ганимед и Калисто – спътниците на Юпитер. Учените смятат, че на Ганимед и Европа има вода. По-точно, океани под ледената повърхност.

 

 

 

 

 

-NASA-4– Юпитер, газовият гигант. Това е най-голямата планета в Слънчевата система. Именно на спътниците на Юпитер, а той има 67, НАСА ще търси следи от извънземен живот.

 

 

 

 

 

 

 

NASA-5– Ганимед – най-големият от спътниците на Юпитер и най-голям от известните спътници в цялата Слънчева система. Под ледената повърхност се крие огромно количество вода.

 

 

 

 

 

NASA-6– На повърхността на Ганимед има планини, което свидетелства, че някога тук е имало сеизмична активност аналогична на Земята.

 

 

 

 

NASA-7 Европа – четвъртият по големина спътник на Юпитер и шести по големина от всички известни спътници в Слънчевата система.Учените подозират, че под ледената повърхност има океан.

 

 

 

 

 

 

 

 

-NASA-8Европа спътник europa– Отново Европа – спътник на Юпитер. Учените предполагат, че тук има вода, скрита под ледената повърхност.

 

 

 

 

 

 

 

 

NASA-9– Европа в своя естествен цвят. Изследователите предполагат, че червените участъци са оцветени от някакво вещество, излязло от недрата чрез по-топлия лед, който се издига на повърхността.

 

 

 

 

 

 

NASA10– Сатурн, втората по големина планета в Слънчевата система. Той има малко по-малко спътници от Юпитер. Най-характерна особеност на Сатурн са пръстените около планетата. Те се състоят главно от лед.

Сатурн

Сатурн

 

 

 

 

 

 

 

Сатурн

Сатурн

NASA10

 

 

 

 

 

 

 

 

NASA-11– Бялата точка в левия долен ъгъл на снимката – това е спътникът Енцелад на фона на планетата си – Сатурн.

 

 

 

 

 

 

 

 

NASA-12– Енцелад – покритият с лед спътник на Сатурн. Отдалече изглежда като снежна топка.

 

 

 

 

 

 

 

 

NASA-13– Напълно вероятно е под ледената повърхност на Енцелад да има океан.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NASA-14– Титан – един от спътниците на Сатурн. Учените от НАСА и там ще търсят извънземен живот.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NASA--15– Уникалността на Титан е в това, че на повърхността му има много морета, в които има течен метан.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NASA-16– Снимката е направена от Cassini миналата година. На нея се виждат плътни облаци над повърхността на спътника.

 

 

 

Титан, езера

Титан, езера

Титан - езера и айсберги

Титан – езера и айсберги

Титан - твърда ледена обвивка

Титан – твърда ледена обвивка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NASA-17За сега тук учените от НАСА не търсят извънземен живот. Но, заради ниската радиация, космическите изследователи имат намерение в бъдеще да създадат база.

Има голяма вероятност да съществува извънземен живот, защото до този момент са открити голям брой планети, които теоретически са пригодни за живот. Оказва се също, че водата е широко разпространена в Млечния път.

“Нашата галактика е много влажно място. Вода може да се намери в междузвездните облаци, от които се образуват планетарните системи. Вода има също в отломките, формиращи орбиталните дискове на звездите, които от своя страна в края на краищата образуват планетите. Точно така се е случило и със Земята. Кометите също са източник на вода, която се изпарява, когато те се приближават твърде близко до звездите”, – казва Елен Стофан, ръководител на научно-изследователски проекти на НАСА.

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s