Варварската традиция обрязване на момичета

-10-681x485“Жената е най-голямата заплаха за мъжа, тя е зъл дух, който го отклонява от пътя му. Замъглява ума му с това, което се намира между краката й. Затова онова нещо трябва да се отреже”.

Това е цитат от “житейските мъдрости” на Насер Ал-Шакер – един от главните привърженици на идеята за легализиране на обрязването на момичета в Египет. Варварската традиция да се обрязват момичета се практикува от много народи по света: в Египет, Ирак, Йемен, в страните от Африка, Южна Америка.

По данни на УНИЦЕФ, в целия свят живеят около 125 милиона обрязани жени, а три милиона момичета ежегодно се подлагат на този жесток ритуал. Европейска столица на обрязването на момичета е….Лондон. От доклада на парламентарната комисия в страната става ясно, че в Англия живеят 170 хиляди обрязани жени, а 65 хиляди момичета на възраст до 13 години са под заплахата на този адски ритуал.

Разгледайте снимките от Кения, където традицията да се обрязват момичетата, макар и забранена със закон, и до днес се практикува.

-1В много райони на Кения традицията е толкова силна, че никакви закони не са в състояние да спрат жестоката практика, дори пред заплахата от затвор.

На снимката: момиче от племето Pokot след ритуала по обрязване.

След ритуала момичето се превръща във възрастен човек в очите на общината. Едва след обрязването то може да се омъжи.

По данни на ООН, над 25 % от жените в Кения са обрязани. Законът, забраняващ ритуала обрязване, който е приет през 2011 г., се игнорира напълно от жителите на бедните селски райони.

“Ритуалът по обрязване на момичетата се е практикувал откакто ни има на земята, – казва бащата на едно от обрязваните момичета. – Обрязваме момичетата, за да могат да се омъжат. Това е техният старт в живота им на възрастни”.

-2Обикновено ритуалът се провежда в ужасяващи условия, с използването на примитивни инструменти.

Не само бедните семейства прилагат варварския ритуал. На обрязване са подложени момичета от всички социални прослойки – и бедни, и богати, дъщери на неграмотни, но и на образовани хора.

В Египет, например, 99 % от жените в селата са обрязани. В градовете – 95 %. В Нигерия болшинството от обрязванията се правят в богати семейства.

Макар традицията често да се асоциира с исляма, в Корана няма нито дума за това. В Саудитска Арабия, където ислямът се смята за най-ортодоксален, също обрязват момичета. Но в Нигерия, Кения и Танзания има обрязани момичета – християнки.

-3“Болката ги прави по-силни, – разказва майката на едно от момичетата пред репортер от Ройтер. – Така момичето ми показа на общността, че е силна, че може да издържа на болка. Гордея се с нея”.

Властите в Кения се надяват, че ще успеят да променят отношението към тази традиция, но се опасяват, че традицията има многовековни корени.

“Много още трябва да свършим в тази насока, – казва прокурорът Christine Nanjala. – Може би не днес, но някога това ще спре”. В прокуратурата в Кения понастоящем се водят около 50 наказателни дела, свързани със забранениия ритуал по обрязване на момичета.

-12На снимката: момичета чакат началото на ритуала.

Племето Pokot се събира около огъня, за да вземе по-късно участие в ритуала.

На снимката: момиче плаче след извършване на ритуала по обрязване. Според думите на една от жените, която самата е преминала през този ужас: “болката е толкова огромна, че не може да се опише…Това е все едно с нож да отрежеш парче месо от себе си”.

Обрязването е отстраняване на клитора и по-рядко на срамните устни при жените. Последствията от този ритуал могат да имат плачевни последствия – момичетата могат да умрат от загуба на кръв или от заразяване. Обрязаните жени по-често страдат от инфекции на половата система, от кисти, безплодие, често имат -4усложнения по време на раждането, много често при тях липсва полово влечение.

С варварския обичай се борят международни организации и национални правителства, които го смятат за нарушаване правата на човека. Както казахме по-горе, ритуалът се практикува дори в цивилизована Европа, където образованието е на ниво – въпреки забраните. В Англия ритуалът се практикува често в скъпо струващи клиники.

След обрязването по традиция момичетата от племето Pokot се покриват с бяла боя.

На снимката: жени от племето Pokot носят на гърба си камъни, върху които ще седят момичетата по време на обрязването.

-14На снимката: обливат момичето с бяла боя след обрязването.

За практикуването на варварския обичай няма никакви оправдателни аргументи. Момичетата са подложени на страдание в името на традиция, която смята жените за заплаха на мъжете, за място, обитавано от духове, което изцежда мъжките сили…

Женското обрязване (разновидност на генитално осакатяване, заедно с инфибулацията) е операция по отстраняване на клитора у малки момичета, извършвана най-често според традициите на Исляма и от мнозинството от твърдите последователи на законите на шериата главно в Африка и Индонезия.

5Обрязването при жените е изключително опасна операция, осъждана от почти всички международни организации за човешки права (УНИЦЕФ обявява нарочен Световен ден срещу осакатяването на женските детеродни органи

. В много случаи такава интервенция води до тежки кръвоизливи и здравни усложнения. Около 20% от обрязаните умират, а останалите не само не могат да изпитат сексуално удоволствие до края на живота си, но и страдат от болезнени последици при уриниране и менструация.

Наказанията за извършването на подобна „операция“ на територията на ЕС са изключително тежки, дори при предполагаемо „съгласие“ от страна на жертвите.

Снимки: SIEGFRIED MODOLA/REUTERS)

-6-7-8-911-15-16-17-18

Реклама

Един отговор на “Варварската традиция обрязване на момичета

  1. А обрязването на момчета не е варварство, а? Мъжът не е човек и него не го боли така ли? Ето го цинизма и варварството на феминизма.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s