Wall Street Journal: Американската “стратегия на сплашването” ще защити Европа от Русия

Студена война -s6-c30Американската власт обсъжда нови начини да попречи на “руската намеса” в Европа, съобщи изданието. За целта САЩ разработват “стратегия за сплашване”, чрез която ще се борят срещу корупцията, ще укрепват боеспособността на съюзниците си и ще приемат в НАТО Черна гора, пише изданието.

Администрацията на Обама обсъжда “нова стратегия за сплашване”, чиято цел е да предотврати по-нататъшната намеса на Русия в европейските работи. Според журналиста, стратегията ще се реализира чрез укрепване на въоръжените сили на съюзниците на САЩ, а също и чрез борбата с корупцията, с която Русия “разширява влиянието си”.

Чиновници от Пентагона и хора от администрацията на Обама подкрепят идеята за присъединяване на Черна гора към НАТО, за да докажат, че “Владимир Путин не може да влияе върху разширяването на алианса”.

По време на срещата на G7 Барак Обама планира да убеди европейските съюзници да се ожесточат санкциите срещу Русия. Американските власти признават, че санкциите не са успели да заставят Путин да промени политиката си. “Санкциите оказаха определено въздействие върху руската икономика, но не е ясно следното: може ли това да спре курса, който Путин демонстрира в Крим миналата година”, – заяви министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър.

Както заяви съветникът на Обама ген. Мартин Демпси: “Русия е разработила цяла поредица от тактически методи и средства, които могат да бъдат използвани за сплашване на съседите й, в това число и членове на НАТО, които САЩ е длъжен да защити”. Според Демпси, “Путин даде ясно да се разбере, че той смята НАТО за заплаха, че цели да дискредитира и в края на краищата да ликвидира алианса”. За да се противопостави на “агресията на Русия”, “САЩ трябва да помогне на съюзниците и партньорите си да се избавят от натиска на Москва и да започнат борба срещу подмолната дейност на Путин”, – подчерта Демпси.

Самият Барак Обама смята, че Москва не представлява дългосрочна заплаха и сериозен враг, отбелязва авторът на статията. Както заяви един от чиновниците от американската администрация, “има въпроси, касаещи националната сигурност, над които ние продължаваме да работим заедно с Русия”. В същото време други чиновници са убедени, че “путинска Русия” е “сериозен проблем”.

“Не бива да се използват само санкциите, – заяви един от високопоставените чиновници от американската администрация. – Трябва да се ограничат и изкоренят източниците на уязвимост, а и огнищата на натиск. Това означава, че ние трябва да направим съседните на Русия държави по-интегрирани и по-малко корумпирани”.

Както пише Барнс, разширяването на НАТО може да покаже на Москва, че “Западът има много съюзници, докато Путин има все по-малко приятели”.

Министърът на отбраната на Черна гора Милица Пеянович-Джуришич заяви, че “страната е готова да влезе в алианса, а по-нататъшното разширяване на НАТО ще укрепи стабилността в Европа”.

“Всичко това трябва да спре Русия и да възстанови системата за сигурност, която беше създадена в Европа след края на студената война”, – резюмира авторът на материала.

Петя Паликрушева

2 отговора на “Wall Street Journal: Американската “стратегия на сплашването” ще защити Европа от Русия

  1. Напълно вече съм убеден, че САЩ и техните марионетки, като Канада и Европейския съюз тотално са изгубили войната предварително. Рептилите след като бяха унищожени, останалите единици от тях правят всичко възможно да навредят колкото може повече на света. Но вече се вижда краят. Светът ще тръгне по нов път в своето развитие и то с Русия. Това го казва баба Ванга. А тя каквото е казала се е сбъднало. А нашите идиоти, които плещят наляво и надясно за „евроатлантическите ценности“ какво ли ще дрънкат след това?

    • Спомням си, във филма „Капитан Петко“, въпросният главен герой каза на един негодник (Турчев): „Тя мухата никога не пада, Турчев. Тя винаги намира ново лайно, на което да се качи!“

      Така че, дай Боже, по-малко лайна да има в обществото ни. А те, мухите, никога няма да се свършат. Тях, не ги мисли!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s