Иран спасява Башар Асад

Иран 2Многохилядният корпус на стражите на Ислямската революция стъпи в Сирия

Според информация на редица близкоизточни медии, Иран все по-активно влиза в проточилата се война в Сирия. Неотдавна той изпратил на президента Башар Асад 15 хиляди войници и офицери.

Както отбелязва ливанският вестник Daily Star и израелският интернет-портал DebkaFile, Иран прехвърля войскови контингент по въздуха. Част от Корпуса на стражите на Ислямската революция, по данни на горните източници, вече са стъпили около Дамаск и Латакия. Повод за помощта е подписаният през 2006 г. сирийско-ирански договор. На основание на документа страните имат право на военно-техническо сътрудничество и взаимна помощ в сферата на сигурността.

Иранците се опасяват, че след поредицата успехи на ислямистите в Идлиб и Хомс ще възникне реална заплаха за летището в Дамаск. Ако то попадне в ръцете на ислямистите, режимът на Асад ще рухне, защото ще липсва основната комуникационна линия с Иран.

Както отбелязват чуждите медии, позовавайки се дипломатически източници в Дамаск, настъплението на правителствените войски, подпомогнати от военни подкрепления от Иран, може да започне още тази седмица.

Иран генерал 51В този смисъл е и изявлението на главнокомандващия елитния ирански корпус “Ал-Кудс” генерал Касем Сулеймани, който в момента е в Латакия.

“В най-близко време светът ще бъде изненадан от сюрприз, който подготвяме заедно със сирийското военно ръководство”, – каза генералът пред агенция ИРИ IRNA.

Припомняме, че неотдавна джихадистите от “Ислямска държава” завзеха сирийския град Палмира, който е част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

НО: САЩ и Турция в края на май се споразумяха да подкрепят от въздух войските на сирийската опозиция. Както отбелязват експертите, не е изключено адиоударите да бъдат в интерес на ислямската коалиция “Джейш ал-Фатех” (създадена на 24 март в Сирия, в провинция Идлиб), воюваща срещу войските на Башар Асад.

Други специалисти казват, обаче, че 15-хиляден контингент не може да бъде прехвърлен от Иран в Дамаск и Латакия за броени дни. По-скоро, както твърдят експертите, това е признание, че на страната на сирийската армия отдавна воюват ирански бойци – от спецподразделението “Ал-Кудс”, Корпусът на стражите на ислямската революция, “Хизбулла”, формированието “Басидж” и т.н.

Има данни, които свидетелстват, че в Сирия има около 60 хиляди ирански бойци. От тях от “Хизбулла” са не по-малко 10-12 хиляди човека.

Преди няколко години “Ал-Кудс” наистина наброяваше 15 хиляди човека. Но в последните години елитното формирование увеличи състава си. Спецчастите имат осем различни направления, съобразно различните региони в света. В това число има и част за тайни операции. Регионите в света, в които работят спецчастите от Иран са следните: Ирак, Афганистан, Пакистан и Индия, Израел, Ливан и Йордания, Турция, Северна Африка, страните от Арабския полуостров, бившите републики от СССР. Бойците от елитния корпус отдавна са в Сирия. Напълно вероятно е в момента само да се прегрупират силите.

Да, възможно е бойците да са транспортирани по въздуха, защото по морето нещата са значително по-сложни. Макар ИДИЛ да контролира северната част на Ирак, то на този етап те нямат ПВО, които биха могли да свалят самолети, летящи на голяма височина.

Казват, че генералът, който обещава сюрприз, е много способен командир. Всичките му операции били успешни. Под негово командване е освободен 250-хилядният град Тикрит. И не само той.

Проблемът е, че с подкрепата на САЩ и Турция е създадена ислямската коалиция “Джейш ал-Фатех”, в която влизат цяла поредица от опозиционни структури. Започвайки от т.нар. Сирийска свободна армия и завършвайки с “Джебхат ан-Нусра”. Те наброяват около 25-30 хиляди човека. Коалицията завзе Идлиб и сега тръгна към Латакия – родната провинция на Асад. Т.е. в момента сирийската армия с подкрепата на “Хизбулла” и иранците воюва на два фронта: с коалицията ислямисти от една страна и с бойците от ИДИЛ – от друга.

Да припомним, че Касем Сюлеймани и привърженик на т.нар. рейдови операци. При тях фронтът си остава фронт, но отделни диверсионни групи проникват в дълбочина в отбраната на противника и унищожават конкретни цели.

Специалисти твърдят, че ирански бойци са започнали активна работа в Сирия в подкрепа на Асад още преди година, по време на битката за град Каламун.

Съществуват твърдения, че сирийската армия е вече почти разгромена – няма нито хора, нито вяра в победата, защото войната в страната продължава пета година, а краят й не се вижда.

Дори се заговори се за създаването на отделна алавитска държава…

Човешките ресурси на джихадистите също не са неизчерпаеми, но отрядите им са по-маневрени, което е причината и за постоянното им преимущество.

Да, трагедията в Сирия продължава.

Не бива да сме лоши пророци, но никаква светлина не се вижда в сирийския тунел.

Петя Паликрушева

2 отговора на “Иран спасява Башар Асад

  1. много тъпо заглавие !!! Иран спасява Сирия и сирийския народ и Европа -:)

  2. Ако правителството на Башар Асад падне, това ще доведе до края на Света.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s