Русия изтласква НАТО от Средиземно море

Ученияя Zw==За първи път след дълго прекъсване Русия започва съвместни учения с Египет в Средиземно море. Ученията носят името “Мост на дружбата – 2015”.

Руският флот е представен чрез корабите от Черноморския флот – гвардейски крайцер “Москва”, ракетен кораб на въздушна възглавница “Самум”, танкерът “Иван Бубнов”, морски буксир МБ-31, а също пристигналият от Балтика голям десантен кораб “Александър Шабалин”.

Египет присъства в ученията чрез фрегатите “Таба” и “Думят”, танкера “Шалатин”, ракетните катери “ 25 април” и “18 юни”, два самолета F-16…

Щабът на ученията се намира в Александрия. Походният щаб е на гвардейския ракетен крайцер “Москва”.

Руснаците и египтяните с подкрепата на авиацията отработват защита на морските пътища от различни заплахи.

Да, доверие между Москва и Кайро има. Преди няколко години “държавата на пирамидите” се смяташе за един от най-надеждните съюзници на САЩ в региона. Но Вашингтон изведнъж реши, че бившия президент на Египет Хосни Мубарак е недостатъчно надежден и инициира държавен преврат. В резултат на преврата на власт дойдоха “Мюсюлмански братя”. Египетската държава стремително започна да губи светския си характер и имаше пълните шансове да се превърне в плацдарм за екстремистите от целия свят.

Нещата се промениха, когато военните около генерал Ас-Сиси свалиха ислямистите. Тогава Русия даде подкрепата си за новия лидер на Египет, а САЩ заговориха за незаконното сваляне на Мухамед Мурси от “Мюсюлмански братя”. Точно тогава се случи коренния преврат във външната политика на Кайро.

Путин АС Сиси 3-tНовата власт в Египет беше принудена да търси нови съюзници. Когато през февруари тази година Путин посети Кайро, целия град бе украсен с негови портрети. Тогава се сключиха доста договори за икономическо сътрудничество. По-късно се подписа договор за доставката на руско оръжие, включително на бойни самолети. Така че настоящите морски учения са естествено продължение на политиката на сближаване между двете страни.

Днес, когато отношенията между Запада и Русия са повече от срутени, за Русия е крайно важно да получи нов военно-политически плацдарм в Средиземно море. На този етап в този регион съюзник на Русия е само Сирия. Но тя е в огън и дим и краят на войната не се вижда. А Египет след идването на власт на Ас-Сиси е напълно стабилна държава.

Да не забравяме, че значителна част от Близкия изток все още е в почти пълен хаос. Най-голямата заплаха произтича от “Ислямска държава”. И макар Западът да тръби колко е важна борбата с тях, бойците от групировката завземат все повече и повече територии.

Кое е новото в отношенията между Русия и Египет днес?

Новото е, че Русия се връща към онова пълноценно сътрудничество с Египет, което имаше по времето на СССР.

Да не забравяме, обаче, че възобновявайки сътрудничеството си с Русия, Египет продължава да работи и със Запада.

Но съвместните морски учения вече демонстрират високо ниво на доверие между двете държави.

Сътрудничеството с Египет зависи от общата ситуация в Близкия Изток, както и от тенденциите, които бушуват в Кайро. Не е никак маловажно какво ще каже Западът за това сътрудничество.

Каква е ползата за Русия от позициите й в Близкия Изток?

Русия е превръща в пълноценен участник в системата на международната сигурност в този регион. Опосредствено може да влияе върху палестинско-израелския конфликт и неговото регулиране. В момента в този процес активно участват САЩ. Египет подкрепя Палестина. С подкрепата на Египет руското участие става по-значимо.

Путин Ас Сиси tСближаването между Москва и Кайро ще повлияе ли върху ситуацията с “Ислямска държава”?

Опосредствено ще повлияе върху борбата с радикалния ислямизъм.

Макар за Египет проблемът “Ислямска държава” да не е така актуален, както за Ирак и Сирия. Но вече има прецедент, при който бойци от ИД убиха египтяни копти-християни…

Русия и днес и ключов играч в борбата с ислямския тероризъм. В борбата срещу джихадизма Русия и САЩ могат да си сътрудничат, но вероятно това ще се случи след изборите през 2016 г.

Да не забравяме, обаче, че Египет и Саудитска Арабия са в коалиция срещу хуситите в Йемен, които пък са подкрепени от Иран.

Сътрудничеството на Русия с Иран и Египет върви по различни писти.

С Иран Русия развива търговски взаимоотношения…

С Египет Русия строи други отношения. Няма никакъв проблем да се развиват паралелни отношения с тези две държави.

Русия играе своеобразната роля на “мост” между държавите в региона, партньор, който помага да се изгладят противоречията между държавите.

С настоящите морски учения с Египет Русия демонстрира сила. И не само във военен, но и в политически смисъл. Неотдавна видяхме военни учения между Русия и Китай, сега виждаме между Русия и Египет. От това следва, че Русия бетонира позициите си.

Да, Русия ще има своя база и в Александрия.

Т.е. щом НАТО активно нахлу в Черно море, Русия отговаря с мощно присъствие в Средиземно море.

По-рано Египет имаше ключово влияние в Близкия Изток. Но преди няколко години той изгуби позициите си. Сега ги връща. И това, без всякакво съмнение, ще повлияе върху проблема “Ислямска държава”-

Вече и за слепците стана ясно, че създател на „Ислямска държава“ са Съединените Щати.

На на терористичните действия на територията на Сирия и Ирак ще бъде даден адекватен отговор вероятно точно от Египет. Да, напълно е възможно Египет да участва в ликвидирането на “Ислямска държава”. А ще направи това с подкрепата на Русия.

Западът казва, че се бои от “Ислямска държава”, но всичко, които произлиза от Запада предизвиква огромно недоверие.

На всичкото отгоре Западът се бори с ИД напълно формално. Ето ви един пример в това отношение: по време на присъствието на СССР в Афганистан, съветските летци извършват по 800-900 излитания в няколко дена за потушаване на бандите на радикалите. А в момента Западът съобщава, че за 6 месеца за унищожаване на бойци от “Ислямска държава” са извършили само 2000 излитания. Това предизвиква сериозно недоумение сред специалисти.

Сближаването на Русия с Египет няма да усложни връзките с Иран.

Например: В Йемен се води война между представители на различни конфесии. Страните в тази война са подкрепяни от различни държави. Всяка държава води собствена политика, базирайки се на собствените си интереси.

Точно затова Кайро има нормални отношения с Вашингтон, но това не му пречи да развива отношения и с Русия.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s