„FARS News Agency”: Военните бази на САЩ, по които може да удари Иран

САЩ aАвтор: Abdollah Ebadi

След края на студената война и особено след 11 септември 2001 г. Америка започна да играе на международната арена ролята на господстваща държава. Понастоящем САЩ натрапват хегемонията си над целия свят чрез употребата на военна сила.

Към декември 2011 г. личният състав на американската армия наброява 1 565 000 човека, от които 1 217 000 са разположени в Америка, а останалите 351 хиляди са разположени зад граница. От общия брой дислоцирани зад граница военни 102 хиляди служат в Афганистан и 15 хиляди в Кувейт. Америка разположи 80 хиляди свои войници в Европа, болшинството от които служат в Германия, Италия и и Великобритания. Още 89 хиляди американски войници са дислоцирани в Азия: 35 хиляди в Япония, 37 хиляди в Южна Корея и 14 хиляди в открито море.

Числеността на американските войници в Персийския залив е около 40 хиляди човека: 7500 в Катар, 5000 в Бахрейн, около 3000 в Обединените Арабски Емирства и по-малко в Саудитска Арабия и Оман. 235 хиляди американски войници служат извън пределите на държавата си, макар в тези държави да няма никакви военни действия, а 175 хиляди са съсредоточени в базите в Европа, Азия и Персийския залив. 11 % от лични състав на американската армия се занимава със задачата да разнася мира по света.

Целта на военното присъствие на Америка в тези стратегически важни региони е да се вкарат в нужния формат протичащите там политически процеси. Форматът се реализира чрез следните методи: защита на тези региони от дестабилизиращо влияние, подкрепа на ръководството в съответните страни, противодействие при вероятна атака, даване стабилност на основните регионални играчи.

След края на студената война близкоизточната политика на американските президенти, която имаше характер на откровена намеса във вътрешните работи на чужди държави, не претърпя никаква промяна. Американската военна агресия срещу Афганистан през 2001 г. и срещу Ирак през 2003 г., реализирана по време на управлението на Джордж Буш-младши под предлог борба с тероризма, се превърна в кулминация на военната стратегия на САЩ в Близкия Изток.

От тогава до днес Америка всяка година увеличава военното си и стратегическо присъствие в този регион. Създаването на три американски военни бази и постоянното им увеличаване, в частност, в арабските страни от Персийския залив поставя под заплаха сигурността на някои близкоизточни играчи. Наличието на военни бази на САЩ в болшинството държави от Персийския залив и отделни части на Средна Азия и Кавказ доказва, че Вашингтон, развивайки стратегията си по създаване на военна заплаха за сигурността, има намерение да постави под свое разпореждане всички главни оръдия за натиск в страните от региона. Понастоящем САЩ разполагат с въздушни и морски бази в Катар, Бахрейн, Кувейт, ОАЕ, Ирак, Саудитска Арабия, Оман, Турция, Афганистан и Пакистан.

  1. Петата флотилия на САЩ в Бахрейн

5 флот Бахрейн 7След края на войната в Персийския залив и падането на Саддам Хюсеин в Ирак Бахрейн придоби стратегическо значение за САЩ. По време на управлението на Бил Клинтън за кратко време бяха увеличени бахрейнските военно-морски сили с активното участие на голям брой американски инженери. В резултат на това в западната част на бахрейнската столица беше дислоцирана Петата флотилия на САЩ.

Обикновено там стоят от 2 до 5 есминци и около 10 военни катери, няколко други бързоходни морски машини, а в близост се намира военно летище за въртолети и самолети на ВМС на САЩ. Голяма част от тези кораби патрулират из неутралните води на Персийския залив извън пределите на водната граница на Иран, а другите са оставени в резерв.

В задълженията на Петата флотилия влиза защитата на американските интереси в Червено море, Персийския, Оманския и Аденския заливи. Специално подразделение на Петата флотилия отговаря за провеждането на операции в северната част на Персийския залив. Флотилията разполага минимум с един авионесец и цяла група от подводници извън акваторията на залива.

В Петата флотилия има моряци, морски пехотинци, пилоти, сътрудници в командния щаб, логистичен отдел и други административни части. Независимо, че правителството на Бахрейн забрани базата да се използва за каквито и да са операции срещу Иран, Ислямската Република много пъти официално заявява, че в случай на начало на военни действия американците от Петата флотилия на САЩ ще се превърнат в една от 37-те цели, които ще бъдат подложени на масирани атаки от различни ракетни и въздушни части на иранските въоръжение сили.

  1. Базата в Баграм

Баграм bagram_0Тя е разположена недалече от древния град Баграм в афганистанската провинция Парван. Разполага с военно летище. Понастоящем в базата са дислоцирани части на Десета планинска дивизия, отряди морски пехотинци и 455-та група на ВВС на САЩ.

Баграмската база е на 1 220 км от границата с Иран, но четирите военни летища, които често се използват за нуждите на американската армия, се намират значително по-близо. В базата има три големи хангара, един командно-диспечерски пункт, няколко сгради за укрития и писта с обща площ 130 хиляди квадратни метра.

В базата в Баграм има транспортни самолети и изтребители на САЩ и техните съюзници. Базата има стратегическо значение за американците. Именно там се проведе обучение и получиха оръжие терористите-поледователи на Абдул-Малека Риги (шеф на престъпната групировка “Джондалла”, действаща в Иран).

  1. Базата Ал-Адид в Катар

Разположена е на запад от катарската столица. Ал-Адид е база на коалицията на прозападните сили в Персийския залив. През 1999 г. емирът на Катар шейх Хамад се обърна с молба към САЩ да изпратят в страната 10 хиляди добре обучени войници, за да защитят те правителството му. САЩ и Катар започват военното си сътрудничество още през 1991 г. след съвместната си операция срещу Ирак “Пустинна буря”.

По време на войната на американците в Ирак и Афганистан базата се превърна в команден и спомагателен център на силите на коалицията. На 17 юли 2012 г. Wall Street написа следното: “Радарната станция там трябва да съответства на системата за ракетна отбрана, която е призвана да защити интересите на САЩ и техните съюзници”. Съобщението за разполагането на американски ракетен радар в някакво секретно място в Катар е още едно доказателство, че външната политика на САЩ е милитаристична и е заплаха за сигурността на целия регион.

  1. Базата Тумрит в Оман

Оман е най-твърдият привърженик на присъствието на САЩ в региона на Персийския залив. Първото военно споразумение между двете държави е подписано още през 1980 г. Понастоящем на територията на тази арабска държава са дислоцирани 26 хиляди човека. Военната база Тумрит, разположена близо до столицата на Оман, е взета под аренда от ВМС на САЩ.

Базата в Тумрит се намира в близост до Аденския залив и Индийския океан, който има стратегическо значение за американските въоръжени сили. Благодарение на това американските части са в постоянна връзка с Петата флотилия на САЩ, разположена в Бахрейн.

Военните части в база Тумрит трябва да оказват техническа помощ на военните подразделения на САЩ в региона. Базата се използва за доставка на гориво за изтребителите, за транспортни услуги и доставка на оборудване за другите важни военни бази. Базата в Тумрит е стратегически важен за САЩ плацдарм, в който е съсредоточено огромен брой военно оборудване. Базата може да се смята за ключова, свързваща другите военни бази на американците в региона.

  1. Базата Шейх-Иса в Бахрейн

Шейх Иса Бахрейн Marine_Aircraft_Group_11_at_Shaikh_Isa_airfield_1991Тя е разположена в Персийския залив в южната част на Бахрейн. Там са базирани кралските въздушни сили на Бахрейн задно с два ескадрона изтребители. Днес там е дислоциран 379-и авиационен корпус на американските ВВС.

Целта на базата е да съдейства за по-бързото въоръжаване на личния състав във войната срещу “Ал-Кайда” в Афганистан. Базата има самолети С-17, Р-3 и изтребители F-16. 379-ти корпус е една от най-дееспособните американски военно-въздушни сили, снабдени с най-новите реактивни самолети за борба с терористите.

Тя се намира на 37 км от границата с Ирак. Там е разположен 386-ти корпус на американските ВВС.

  1. Авио база Ахмад-Ал-Джабар в Кувейт

Пистата на базата е с дължина 3 000 метра, т.е. може да приеме различни видове самолети. Части от американската армия са разположени във военните гарнизони на самата столица. Известни са и следните американски лагери там – “Бюейринг”, “Спирхед” и “Пейтриът”.

  1. Авио база Аз-Зафар в ОАЕ

Базата е една от най-големите в региона. Има огромна територия и две писти с дължина 4 200 метра. Размерите на разположените там части са съпоставими с тези от база Ал-Адид в Катар.

Според експерти, агресивната политика на САЩ в Близкия Изток има за цел реализирането на дългосрочните планове на американската политика, икономика и стратегия. Американският президент Обама, който в началото на управлението си беше по-сдържан от предшествениците си, с последвалите си действия демонстрира, че ще следва стратегията и принципите на външната политика на всички досегашни американски лидери.

В началото на януари 2013 г. Обама анонсира новата агресивна доктрина на страната. В рамките на тази стратегия се предвижда още по-мащабно присъствие на въоръжените сили на САЩ в Азия, чиято цел е набиращият сила Китай. На базата на същата тази стратегия се планира намаляване на американските военни в Европа.

В последните години се тръби, че Ислямската република представлява сериозна заплаха за целия регион. Отчитайки позицията на СЩА и безпокойството на арабските държави от Персийския залив по повод ирано-американското сътрудничество и вероятното подписване на споразумение за ядрената програма, е резонно да предположим, че в името на тези задачи, свързани със сигурността, в бъдеще партньорството между тези страни и САЩ ще се развива още по-интензивно.

Статията е публикувана на 11 юни 2015 г.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s