Los Angeles Times: Путин използва тактиката на Сталин

Сталин Путин 8486“Само преди шест години президентът Владимир Путин посети полския град Гданск, мястото, в което се зароди движението “Солидарност”, което движение отхвърли съветското господство, и увери източноевропейските си съседи в изключително приятелските намерения на Русия”, – пише Карол Дж. Уилямс за изданието.

Тогава Путин се изказа рязко за печално известния от времето на Втората световна война пакт, който Сталин подписа с Хитлер – който пакт подготви почвата за окупацията на Полша от нацистите и съветското господство в Прибалтика, – наричайки го “сговор с цел решаването на своите проблеми за сметка проблемите на другите”.

“Но путинската трактовка на историята претърпя поразителна промяна. Миналият месец руският лидер нарече пакта за ненападение, сключен между Сталин и Хитлер през 1939 г., хитра маневра, която навреме е предотвратила войната между СССР и Германия”, – отбелязва авторът на статията.

Сталин Путин eНа фона на това, че Путин се опитва да върне изгубените след разпада на СССР през 1991 г. територии, изявлението му в стил Сталин за правото на “сфера на влияние” му позволи за легитимира заграбването на Крим, смята авторът на статията.

“Путин използва сталинската силова тактика и това се приветства от много руснаци и други бивши съветски граждани. Те смятат действията му за решителен стил на ръководство, по което те от години тъгуват, наблюдавайки действителността след края на комунизма”, – пише Уилямс.

Авторът на статията цитира данните от допитването, проведено от “Левада-център” тази пролет, според което 39 % от респондентите се отнасят положително към Сталин. Що се отнася до милионите убити, то 45 % от запитаните са съгласни с това, че смъртта им може да бъде оправдана от победата във войната, със създаването на съвременна промишленост и в способността на СССР да бъде съперник на САЩ в надпреварата във въоръжаването и усвояването на космоса.

СТалин Путин 3Броят на руснаците, които оправдават събитията от миналото постоянно расте през последните години, отбелязва Денис Волков, социолог от “Левада-център”.

“Сталин е реабилитиран заради войната, – казва Волков. – Днес съществува мнение, че да, имало е репресии, и да, загубите са били огромни, но ние, в края на краищата, победихме във войната”.

По същия начин се оправдава и путинската позиция на “силния лидер по отношение на съседите и бившите съветски граждани, живеещи извън пределите на Русия, заяви Волков.

Руското военно-историческо сдружение, основано от Путин през 2012 г., обяви тази година за откриване през май на музей на Сталин в с. Хорошево, припомня авторът на статията. Сталин е пренощувал в селото на 4 август 1943 г. – това е било най-близкото до фронта населено място, което той е посетил, се казва в статията.

СТалин 4.pngНо откриването на музея беше отложено в резултат на съпротивата на местните жители начело с регионалния отдел на сдружение “Мемориал”, – отбелязва изданието.

Този мъртвороден музей е един от няколкото официални опити да се прослави Сталин тази година. В Липецк му издигнаха паметник, който бе полят с червена боя в нощта след откриването му, отбелязва Уилямс. Бронзов паметник на диктатора беше открит през февруари в Ялта, за да се отбележи годишнина от конференцията през 1945 г.

За 70 години историческата роля на Сталин се преразглежда многократно, но позицията му на достоен съперник на Сталин g2Запада вече е бетонирана и точно “в този контекст той представлява интерес за Путин”, според мнението на журналиста Николай Сванидзе.

“Както Сталин победи Запада преди 70 години, завземайки половин Европа, – смята Сванидзе, – така ние отново побеждаваме Запада днес. Крим е нашият Берлин, нашият Райхстаг, и ние за нищо на света няма да го върнем на Украйна”.

Петя Паликрушева

СССР _n

Един отговор на “Los Angeles Times: Путин използва тактиката на Сталин

 1. „Но откриването на музея беше отложено в резултат на съпротивата на местните жители начело с регионалния отдел на сдружение “Мемориал”, – отбелязва изданието.“

  (Каквото изданието, такова и сдружението…)

  Сталин заслужава музей, така или иначе. А оценки няма да му дават враговете на Русия и техните агенти, а ще ги дава руският народ. Само той има това суверенно право.

  За сведение: по резултатите от прокурорска проверка, възложена от Генералната прокуратура на РФ през април 2013 год. представител на прокуратурата е заявил, че сдружение „Мемориал“ се занимава в Русия с политическа дейност, като си поставя целта, както е обявено в самия устав на организацията, „да въздейства на общественото мнение вътре в страната“, като при това финансирането на организацията се извършва от САЩ. В резултат на това и в съответствие със законодателството на РФ, сдружение „Мемориал“ е обявено за организация – „чуждестранен агент“.

  Накратко, това сдружение е типичен, неприкрит ВРАГ на Русия. То се занимава с манипулиране на фактите, с изкривяване на историческата картина, с настройване на населението против властта, с очерняне на историческото минало и на Съветския съюз като цяло, със създаване на настроения, подклаждащи напрежение и в крайна сметка, създаване на условия за „цветна революция“ (сваляне на властта чрез преврат). За да се озаптят поне отчасти такива дружества, при това БЕЗ да бъдат ЗАБРАНЯВАНИ те самите, или дейността им, руската Дума прие закон, с който просто се изисква да бъдат регистрирани и наричани с истинското им име – „чуждестранни агенти“. Да се знае поне, какви са и с какво се занимават. Пък после нека да се занимават, щом искат. Да живее демокрацията! Но нали бандитите много ги боли, като им дръпнеш маските… Затова нададоха вой до небесата.

  Също и цитираният център за анализи „Левада център“ е „чуждестранен агент“. Чета в интернет, че са получили 3,9 млн. рубли от различни организации от САЩ (предимно), а също така и от Италия, Полша, Великобритания и Корея. А и на тези другите, парите пак в крайна сметка идват от САЩ, само че минават по по-сложен и криволичещ път. Така че социолозите на „Ливада“ изобщо не са „ливади“. Те са манипулатори и лъжци. Агенти, накратко. Вярвайте им, че си нямате работа!

  „Лос Анджелис Таймс“ е издание, което открито провежда вражеска антируска пропаганда. То съвсем естествено цитира не някакви други организации, а именно организации – агенти на САЩ. И естествено, не може да не лъже и да не изкривява фактите точно по същия начин като тях.

  Путин го представят като някаква „фурнаджийска лопата“, като уж се бил извъртял и си бил променил мнението. Дрън-дрън, това никога не е било. Няма по-последователен политик от Путин и такива лъжи няма как да бъдат доказани. Може да извърташ, да изкривяваш смисъла на казаното и криво да тълкуваш… Но едно е ясно – В.В.Путин НИКОГА не е изказвал две диаметрално противоположни позиции по един и същ исторически въпрос.

  Опитват се да го изкарат лицемер, но при него именно, това е доста трудна задача. Много по-трудно е, отколкото да докажеш, че щатски политик (еле пък „миротворецът“ Обама!) е лицемер – там изобщо няма нужда да се напрягаш и да търсиш факти.

  Путин винаги е прилагал един и същ аршин и към Русия, и към САЩ, и към другите страни. Сфери на влияние?!… Та за самозабравилите се САЩ, днес „сфера на влияние“ е целият свят! А Путин говори конкретно за безопасността на Русия покрай самите й граници!

  Интересно защо ако замениш имената „Русия“ и „САЩ“, при Путин излиза все едно и също – едни и същи правила, едни и същи изисквания. Едно и също е недопустимо както за едните, така и за другите, и изобщо за всички. А според великите и избрани щатци, това, което важи за Русия изобщо не важи за тях. Представете си само един доминиран от Русия военен блок да се настани в Мексико и в Канада и да започне да провежда агресивни учения, защото щатите уж били опасни за Русия. (Или за Америка… Или за когото и да било.) То, не че не са опасни, де. Това е отделен въпрос. Питайте техните латиноамерикански съседи в колко от тях са осъществили въоръжени интервенции и всевъзможни агресии… Но на САЩ никой не им е налагал санкции.

  Накратко, пред нас отново е една статия на подли мерзавци и лъжци, на долни манипулатори. Както обикновено, както винаги. Както всичко, което в САЩ се пише и говори по адрес на Русия от казионните медии – тотална вербална пропагандна помия.

  Опитват се да очернят и Сталин. Но там те играят на акценти. Защото Сталин е противоречива личност. Вместо да го покажат обективно, на запад нарочно наблягат на тъмните му страни, за да очернят чрез него самата страна. И закономерно срещат отпор. Защото така насила карат хората да се сещат и за някои други негови качества, които са укрепили държавата и са я спасили от неминуемия крах, към който преди Сталин са я водили Ленин и Троцки. Именно Сталин направи проекта „Съветски съюз“, обречен по самия си замисъл на унищожение, действащ. И даже успешен. И даже силен. И даже с тенденция да става постепенно все по-малко кървав, по-малко страшен и социално несправедлив (тоест, все по-справедлив, иначе казано). Сталин превърна рухналата разпокъсана страна в могъща Империя. И това е вярно, както и много други неща. И в това няма нищо лошо. Щом САЩ имат право не само да не се срамуват и да не отричат имперския си статут, но даже и да се гордеят с него, защо тогава да е лошо за някоя друга страна да бъде империя? Ааааа, забравих… Другите не са богоизбрани като щатците, да. Сори…

  Накратко, колкото повече отричат плюсовете на Сталин, толкова повече провокират хората в Русия да си спомнят за тях. И даже да забравят за минусите му. Чудя се такива ли са дебили наистина щатските пропагандисти, или нарочно разиграват такива сценарии.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s