Sky News: Сноудън, Русия и Китай обезкръвиха британското разузнаване за години

CYBERSECURITY-SNOWDEN/Великобритания спешно отзова своите разузнавачи от редица държави по целия свят, предаде Sky News. Еспертите твърдят, че разшифрованите от Русия и Китай данни, откраднати от Сноудън, съдържат имената на чуждестранни агенти от британските служби. По такъв начин върху британското разузнаване е нанесен колосален удар: за възстановяване на изгубените връзки ще са необходими години, подчертава коресподентът на телевизията.

Британските разузнавачи по целия свят са отзовани, защото секретните документи, откраднати от Едуард Сноудън, попаднаха в ръцете на руснаците и китайците. Както съобщава Министерството на вътрешните работи на Великобритания и източници от Даунинг-стрийт, отзоваването на агентите е пряко следствие от това, че файловете са дешифрирани от разузнавачите в Москва или Пекин.

Антъни Глис, специалист по разузнаването и сигурността: Това е изключително сериозно. Едуард Сноудът нанесе върху нашия отбор огромна вреда. Твърде вероятно е болшинството материали, които е успял да събере, да се отдавна в Китай и Русия, а в тях са имената и личните данни на нашите агенти зад граница.

Според Едуард Сноудън, шифроването на файловете, които той отнесе със себе си, не може да окаже негативен ефект върху разузнаването. Но от момента на бягството на Сноудън зад граница руските и китайските аналитици работят над документите, свързвайки частите от мозайката и фокусирайки се върху агентурното разузнаване, на което се опира както Великобритания, така и САЩ.

Марк Филд, член на комитета по разузнаване и сигурност на британския парламент. – Беше нанесена огромна непреднамерана вреда. А това си е чистокръвен шипонаж, чистокръвно разузнаване. Това е огромна главоблъсканица. Имаме само няколко части от пъзела. При това не знаем кои части от пъзела притежават другите страни.

Последствията от кражбата на Едуард Сноудън се разпростряха далеч извън първоначалните дипломатически трудност. Шпионите могат да се заменят, но ще са необходими години, за да се създадат нови контакти и да се възстановят източниците на информация.

В ефир на 14 юни 2015 г.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Sky News: Сноудън, Русия и Китай обезкръвиха британското разузнаване за години

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s