Обзор на западната преса: Путин “се прави на леко луд”

Русия НАТО 85Докато МВнР на Русия сдържано предупреди Америка за разполагането на тежка бронетехника в страните от НАТО, граничещи с Русия, министърът на ВВС на САЩ заплаши, че за да “се демонстрира сила”, ще добавят съм силите на алианса и изтребителите F-22. Играта “кой първи ще се изплаши” е опасна, предупреждават аналитиците от NYT, обвинявайки за ситуацията “Путин и Кремъл” за тяхната хибридна тактика и сплашването, които могат да доведат до трагични инциденти и катастрофални грешки.

В понеделник министърът на ВВС на САЩ Дебора Ли Джеймс заяви, че на фона на търканията с Русия САЩ имат намерение да увеличат присъствието си в Европа. Тя добави още, че е възможно с цел демонстрация на сила да се разположат в Стария континент и изтребители F-22, съобщава The Wall Street Journal.

“Случващото се с Русия е най-голямата заплаха, за която мисля постоянно”, – каза Джеймс по време на Парижкия автосалон в Ле-Бурже, добавяйки, че ще се срещне със съюзниците от НАТО, за да проведе консултации и да призове към увеличаване на военните разходи.

Според данни на западни издания, ВВС на САЩ вече са засилили патрулирането си в Балтика, а също са прехвърлили във Великобритания бомбардировачи В-2 и В-52.

“Москва сдържано предупреди в отговор на вероятното разполагане от Пентагона на танкове и друго тежко военно въоръжение в страните от НАТО, граничещи с Русия”, – съобщи The New York Times. В изявлението на руското МВнР се казва:

“Надяваме се, че разумът ще надделее и че в Европа няма да се стигне до избухването на военен конфликт, който може да има опасни последици”.

САЩ НАТОМВнР на Русия заяви, че гореспоменатите планове на САЩ подронват ключовите моменти от споразумението между Русия и НАТО през 1997 г., в което алиансът обещава да не разполага значителни бойни сили до границите на Русия.

Изданието отбелязва, че незабавна реакция от страна на президента Путин не е последвала, както се е очаквало, той ще засегне военните въпроси по време на откриването на изложбата, демонстрираща новите руски оръжия.

“Русия ще реагира бързо на всяка крачка на САЩ по отношение на набъбващите военни ресурси в Източна Европа, укрепвайки западните си граници чрез увеличаване броя на войските, танковете, самолетите и ракетните комплекси, заяви председателят на Министерството на отбраната на Русия”, – предаде The Washington Post. Според генерал Юрий Якубов, ако американската тежка техника наистина се появи в страните от Прибалтика и Източна Европа, Русия ще счита това действие на Пентагона за “най-агресивната крачка от времето на студената война”.

“Плановете за увеличаване на военните ресурси в Източна Европа трябва да дадат зелена светлина на министъра на отбраната на САЩ Аштън Картър, – се казва в статията. Официален представител на Пентагона заяви в понеделник, че военните само се опитват да приближат техниката към учебните позиции в Европа за известно време, и опроверга гледната точка, че това е “свързано с конфликта в Украйна”.

Авторът цитира изказването на Путин в интервю за Corriere Della Sera, че само “болен човек” може да си представи, че Русия ще нападне НАТО.

Русия НАТО 3_8В края на май руските Су-24 прелетяха в опасна близост до американски ескадрен миноносец, а британските изтребители бяха вдигнати, за да прихванат ТУ-95. Тези опасни игри вече се случват постоянно, в стил “кой първи ще се изплаши”, пишат в статията си за The New York Times Фиона Хил и Стивън Пайфър, научни сътрудници от Brooking Institution, САЩ. Налице е риск от трагични инциденти или погрешни действия с катастрофални последици.

Нито НАТО, нито Русия искат да има недоразумения (например, изтребител на НАТО да изтълкува неправилно действията на руски самолет и да го свали). Авторите съветват страните да се споразумеят около правила за приближаване до въздушното и морско пространство, както и да си общуват по телефона при необичайни ситуации.

Русия САЩ 00_cВ статията се казва, че споразуменията между СССР и САЩ, подписани през 1972 г. и 1989 г., продължават да действат. Русия има също споразумения с някои страни от НАТО, но “настоящата ситуация изисква нови сходни договори, които да се отнасят до всички въоръжени сили на НАТО и Русия, действащи в Европа и северната част от Атлантическия океан”, както и модернизирането на старите договори.

“Не е ясно, обаче, дали Путин и Кремъл ще приветстват това предложение”, – продължават експертите. “Руският силов елит знае, че за крупен конфликт с използването на обичайното въоръжение не му достигат икономически и военни ресурси”, затова Москва се старае да постигне целите си с помощта на хибридна тактика и сплашване. Според Хил и Пайфер, Путин и другите високопоставени лица съзнателно прибягват към войнстваща риторика и “се правят на леко луди”, за да изплашат НАТО и ЕС.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Обзор на западната преса: Путин “се прави на леко луд”

  1. За кретените нормалните са луди, естествено. Болните в лудницата винаги си оспорват диагнозата, а някои даже се обявяват за лекари. При щатската шизофренична пропаганда, където всичко се обръща с главата надолу на 180 градуса, това си е абсолютна норма.
    Тъй че, ние чудесно виждаме кой е лудият. И не е леко луд, а направо луд за връзване. И даже не луд, ами направо бесен, та запенен. За такива има само едно лекарство, сетете се сами.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s