The New York Times: Конфронтацията с Русия е опасна за САЩ

9 май a7Предупреждението по адрес на президента Путин – изявлението, че Западът няма да спре натиска, докато Русия не спре да потъпква суверенитета на Украйна – би могло да прозвучи от устата на Барак Обама, разсъждава в статията си за изданието Алберт Хънт. В действителност това предупреждение го направи кандидатът за президент от Републиканската партия Джеб Буш миналата сряда в Берлин. “Сходният тон на Обама и Буш подсказва следното: колко са сложни руско-американските отношения и колко проблеми има между двете държави”, – пише авторът.

“В Америка у много хора, в това число немалко политици, сработва инстинктът, който ги подтиква да смятат Путин за хулиган, а Русия за бледо копие на СССР“, – продължава авторът.

Руската икономика наистина е слаба, смята той. “Но Русия си остава колосална военна заплаха, тя има смъртоносен ядрен арсенал. Тя демонстрира национализъм, изпитва жажда да възроди миналата слава, а и е важен играч по въпросите за Сирия, Иран, тероризма и т.н.”, – се казва в статията.

Хънт се позовава на актуални публикации от The National Interest. Експертът Дмитрий Саймс и професорът от Харвард Греъм Елисън твърдят, че огромният натиск, вероятно, ще бъде умело използван от Путин. Те предупреждават: предоставянето на американски смъртоносни средства за водене на война на Украйна може да даде на Русия “повод” за ответни мерки, което да се превърне в мощен тласък в ескалацията на напрежението.

Саймс и Елисън пишат, позовавайки се на личните си наблюдения, че в Москва антизападните “ястреби” набират сила, че “Путин не е най-твърдият от привържениците на твърдата линия в Русия”.

В друга статия в същото издание дипломатът Лесли Глеб отбелязва, че след падането на комунистическия режим руснаците стигнали до извода, че са унизени от Запада. “Напълно нереалистично е да се мисли, че Западът може да получи от Русия толерантност”, ако не се общува с Русия като с велика държава. Глеб съветва САЩ и Русия да приложат дипломатическата стратегия в отношенията си.

Авторът отбелязва: “Деликатна е ситуацията, когато си имаш работа с хулиган, който се държи още по-зле, когато чувства нерешителност и неуважение”.

Но американците, съсредоточени около зверствата на ислямистите-терористи, почти не осъзнават потенциалната опасност от Москва.

Петя Паликрушева

2 отговора на “The New York Times: Конфронтацията с Русия е опасна за САЩ

  1. Защо САЩ отчаяно искат да ни хвърлят в 3-та световна война със бомби и сняряди ? НЕ им ли стига Глобализацията, чрез която управляват Света ?

  2. Пропаганден бълвоч. Поредният. Пу, бактън.
    Иначе, да – „Конфронтацията с Русия е опасна за САЩ“. Вярно… Добро утро, дебили.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s