Какво даде социализмът на хората?

 1. Социализъм ltПраво на 8-часов работен ден. За първи път в историята на България.
 2. Право не ежегоден платен отпуск. За първи път в историята на България.
 3. Невъзможност да се уволни работникът без съгласието на профсъюзната и партийна организации. За първи път в историята на България.
 4. Право на работа. Държавата намери работа за всички, без изключение и спрямо професионалната им квалификация. Всички български трудоспособни граждани получаваха държавно разпределение за работа, а значителна част от тях получиха на тази база жилища. За първи път в историята на България.
 5. Право на безплатно начално, средно, професионално и висше образование. За първи път в историята на България.
 6. Право на безплатни ясли, детски градини и предучилищно възпитание за децата. Пионерските лагери бяха на символични цени. За първи път в историята на България.
 7. Право на безплатно здравеопазване. За първи път в историята на България.
 8. Право на безплатен отдих, защото летуването се поемаше от режийните на трудещите се, както и безплатно санаториално-курортно лечение. За първи път в историята на България.
 9. Право на 3-годишен платен годишен отпуск за отглеждане на деца със запазване на работното място. За първи път в историята на България.
 10. Право на безплатен патронаж над новородени в рамките на една година.За първи път в историята на България.
 11. Право на 3-годишно запазване на работното място за други цели, различни от майчинството. За първи път в историята на България.
 12. Право на безплатна детска млечна кухня за новородени, до 3-годишна възраст. За първи път в историята на България.
 13. Право на безплатно медицинско и санаториално-курортно лечение за всички детски заболявания. За първи път в историята на България.
 14. Право на столова храна за всички студенти и значителна част от трудещите се на символични цени. За първи път в историята на България.
 15. Право на спокоен от кражби, убийства, наркомания, проституция и т.н. живот. За първи път в историята на България.
 16. Правото напълно да се довериш на социалистическата власт, че ще защити живота ти качествено от външни и вътрешни врагове, ще те образова качествено, ще те накара да обичаш и защитаваш Родината си качествено, ще ти осигури спокоен и мирен живот, ще ти гарантира труд, почивка и лечение, ще обезпечи живота, здравето и бъдещето и на децата, и на родителите ти… За първи път в историята на България.
 17. Имаш възможност да допълниш списъка, ако сметнеш нещо за пропуснато.

Подготви: Движение „Че Гевара“ и Съюз на комунистите в България

Реклама

48 отговора на “Какво даде социализмът на хората?

 1. Всички са имали спестявания, нищо че притежавнието на над 5000лв народна пара е било незаконно.
  Всеки българин е имал и по-солидни спестявания от тази сума.

 2. Тепърва историята ще разнищва и доказва ползата от социалната идея и възможноста всички да работят.Някой ще каже врътни някакъв бизнес и сеоправяй а рекета?Идете да видите Скейт парка в Бургас на какво заприлича за една седмица от откриването,да видите зловещо какво насилие с

 3. Тепърва историята ще разнищва и доказва ползата от социалната идея и възможноста всички да работят.Някой ще каже врътни някакъв бизнес и сепарациябез без да хлен чиш кой ще те остави обачебез

  • Ами те, глобал-фашистите, скоро ще въведат данък и върху въздуха, и върху слънчевата светлина. Те засега поне са безплатни, но ти много ще се зарадваш, когато те обложат с данък върху тях. Нали според теб, нищо безплатно няма?… ПЛАЩАЙ ТОГАВА!
   Да, за щастие, ИМА неща, които не само че са безплатни, но и трябва да си останат такива. Тези неща бяха общонародна собственост. Но някои мерзавци си ги присвоиха – ЗАТОВА им плащаме. И затова днес нищо безплатно не е останало.
   Всъщност, под „безплатно“ най-често се разбира „солидарно платено от обществото чрез събраните данъци“. Има все още останали и такива неща. И те също ТРЯБВА да си останат такива, каквито са.

   • Безплатни бяха почивкиките в Белене !⛏🔫⚰

 4. 17. липса на право да езлазиш мнението си за партията
  18. липса на право като не те кефи тук да им теглиш една и да се махнеш
  19. липса на право да слушаш каквато музика ти харесва
  20. липса на право на възнаграждение на музиканти/актьори и т.н. сега известните пориза тънат в мизерия и ги дават по новините.
  21. липса на каквито и да е свободи. за това след 89та хората са като отвързани.

  айде стигасте мрънкали. на следващите избори отидете да гласувате!

  • Е, да. Имаше ги и тези неща. Това е донякъде цената на благоденствието – особено, когато се намираш в състояние на война. Да не забравяме – алооо, Студената война!… Не бяхме заобиколени от мили и усмихнати хора, а от агресивен военен блок и от корпорации, прегладнели за нашите ресурси. (Апропо, поздравявам те – вече си ги получиха. Но не знам защо, продължават да са недоволни.) Водеше се идеологическа и икономическа война, над източните икономики висеше „желязна завеса“ – и не ние я окачихме…
   Да, няма идеално общество. Но истината се познава в сравнението. А сравнението, за съжаление, изобщо не е в полза на днешното общество.

 5. Това което е България в момента, няма нищо общо със социалният капитализъм на Германия, Испания или Франция, да не говорим за Дания, Норвегия и Швеция, където всички т.н. наречени придобивки на българския социализъм, там са факт от десетилетия, като при това хората там не са имали концлагери, забрани за пътуване в чужбина и опашките и дефицита по магазините. Така, че крокодилските сълзи по соца, са следствие на капитализма от началото и средата на 19 в. който създадоха в България същите тези хора които тогава бяха „антикапиталисти и начело на държавата“т.н наречените честни капиталисти, с дебело партийно родословие и забогатели от продажбата на банички или фафли, те пак са си добре, а вие се жалвайте колко на вас ви е зле, вместо да вземем да им извием вратовете и по затворите.

  • Да бе, „социален капитализъм“! Що не добавиш и „капитализъм с човешко лице“, ха-ха… Тези розови бонбончета на времето ни ги пробутваха, когато трябваше да ни направят на идиоти. Няма дървено желязо. А „социален капитализъм“ е още по-лошо, нещо като „демократична тирания“ – пълен оксиморон. Нещата от тогава още повече се влошиха. Това на запад все по-малко е класически капитализъм, а все повече започва да мяза на глобал-фашизъм и тотална тирания.

   Впрочем, нашите „крокодилски сълзи“ не са само по соца. Много повече са по националния суверенитет и независимостта на България. Които загубихме заедно със социализма, защото нали трябваше да се „реформираме“… За да направим уж поредното „по-справедливо общество“… А на практика, ни направиха колония. И ни подложиха на ограбване и геноцид. Обещаха ни демокрация, а ни дадоха капитализъм. Говореха ни за свобода, а получихме глад и дългове. Обещаха ни да ни приемат в своето дружно семейство. И ни приеха – в качеството на дворно куче, което условие елегантно забравиха да споменат.

 6. Айде, поредния соросоиден трол, къде си? Я ела тука да издрискаш поредния си пропаганден идиотизъм! Чакам те, че нещо ме сърбят пръстчетата за яхуси…
  Сещате се нали? Онези същества, от книгата на Дж. Суифт „Пътуване до страната на хоинъмите“?
  Ами, много знаете вие кой е Суифт и какво е писал. Вие, троловете, сте всъщност тъпи и елементарни пубертети, които за броени левчета чаткат всякакви малоумни гадости по форумите. И даже не могат сами да си ги измислят, а преписват от методически указания.
  Вие, троловете, сте всъщност яхуси. Вие сте долни, елементарни, примитивни и неграмотни същества, които не знаят нищо, освен да играят игрички на своите таблети и смартфони. При което даже и ревете като животни. (Да, да, чувал съм ви.) И много ясно, щом сте яхуси… Как може един яхус да знае какво е яхус и изобщо, да чете книги? До един пишете неграмотно и с грешки, по което веднага си проличавате. Но аз изобщо съм учуден, че все още можете да пишете нещо членоразделно…

 7. За инвалидите и лудите, по време на кумунизъма нещо да напишете!?!

  • Да. Ще напиша. Инвалидите и лудите тогава бяха по-малко, отколкото сега. Несравнимо по-малко. А днес всякакви умствени и морални инвалиди, и всевъзможни луди за връзване, станаха „соросоиди“, „политици“ и „журналисти“. И станаха много. Твърде, твърде много, за съжаление. Влачат страната към дъното и убиват народа.
   Впрочем, комунизъм в България никога не е имало. Имаше т.нар. „реален социализъм“. Той не беше идеален. Но беше много по-добър и по-справедлив от днешния неолиберално-колониален капитализъм. Дето е всъщност олигархичен глобал-фашизъм.

 8. Социализъма, даде на народа ни всичко от което се нуждаеше: 1)пари 2)работа 3) безплатно образование 4)жилища 5) и т. н. татък,но най-вече хората се чувстваха Човеци ,а не нищожества като вас (демократи), нямаше българи, цигани,турци всички живяхме в една страна( Моя България)-ПРЕКРАСНО!

  • Да така беше:
   – Циганите не излизаха от махалата след 20:00 ч.
   – Турците ги изселваха
   – Честните хора бяха в Белене, а крадците на власт

   • Да, а сега кои са на власт бе, кретен? А къде са честните хора? Май изобщо ги няма в България, защото предателите като тебе така осмърдяха страната, че ги накараха да се изнесат. „Турците“ никой не ги е изселвал – първо, защото те не са реално турци, и второ, защото всъщност тези, които се изселиха, при това съвсем доброволно! – ги подучи да се изселят турската агентура. А циганите си работеха и никой не ги притесняваше излишно. Нямаше причина, защото тогава те не бяха професионални етнически престъпници.
    Соросоид долен, какво ни пробутваш? Лъжите на антибългарския хелзински клеветет? Много си елементарен. Веднага си проличава по кои методически указания бачкаш.

 9. Прекръстете се бе автори на това соц / комунистическо/ проучване и констатации от което се вижда носталгията по миналото! Най ще ви отива „Лизачи на комунистически задници“!!!

  • Кой ни го казва? Долен миризлив пропаганден трол, щатски гъзомийник на соросоидна заплата. Познах ли бе, „Ангелов“, на бате тролчето?

  • Ако бяхме си запазили заводите дали щяхме да сме така? Държава без производство е загубена. А ние слизаме вече под дъното. Разпродадохме всичко на безценица. Отдадохме на концесии природните си богатства. Разсипахме една от най-добрите армии. Сега вече наистина няма излизане от блатото. Пътуваме си свободно по света. Но не като нормалните хора. А за да вършим мръсната работа на уж европейските държави. Имаме право на глас. Но той е глас в пустиня. Ядем прословутите ви банани. Но те са пълни с отрови.Няма го Белене. И то защото тези, от там сега са на власт. Да ви е честита „демокрацията“.

 10. Пропуснали сте:
  18 Право да чакаш на опашка в кварталния магазин за да закупиш 1кг.
  портокали по повод на някой празник!
  Никъде това го няма в западна страна !
  19. Да не можеш да отидеш на кълечение в друга държава понеже тук не могат да ти приложат такова! Никъде в западна страна го няма това!
  20. Да не можеш да отидеш в чужбина на гости на твои роднини ,па макар това да се отнася за спешни и нротложни нужди! Това го няма в нито една капиталистическа страна !
  21. Ако някой от роднините ти е бил в конц лагер в Белене или Ловеч да нямаш право да учиш висше образование ,понеже си “ народен враг“ ! Това го няма никъде по света!

  • Айде пак на щатската пропаганда!

   Тиквенико, много скъпо платихме за „правото“ да ядем банани! За „правото“ да си купуваме свободно гръцки пъпеши и турски ягоди. (Без опашка, да!) За „правото“ да пътуваме „свободно“ някъде (не без пари, обаче – тоест, не в английския смисъл на думата) – за това право платихме с това, че вече повечето българи вече изобщо никъде не ходят; даже и в България. За правото на стотина самозабравили се богаташи да се лекуват с лазери платихме ние, мнозинството, които умираме, защото не можем да си позволим елементарни лекарства. За да няма концлагер за хиляда, цялата страна се превърна в концлагер, където месомелачката е затрила вече милиони българи. Да не говорим за пресилванията и лъжите, които се издрънкаха по тази пропагандна тема – за лагера в Белене. То чунким, в любимия ви Запад няма концлагери, насилие и терор. При всяка система има извращения. С каква наглост ни внушавате, че в нашата система на времето са били по-големи, отколкото са сега, в момента, в любимите ви щати? Мракобесието на тази Империя на Злото – САЩ, е това, което наистина никъде го няма по света! Да, то е направо уникално и безгранично. Сравнимо е може би само с тяхната наглост и с лицемерието им. А ние, вместо да изпишем вежди, извадихме очи. Вместо сами да направим системата по-добра, позволихме на враговете ни да ни излъжат, че са ни донесли „демокрация“ и „свобода“. А те разрушиха най-доброто, което имахме и ни взеха всичко останало. Реално ни донесоха: капитализъм, експлоатация, ограбване, отъпяване, мозъчни промивки, бедност, отчаяние, масово изселване, болести, разруха, социално и етническо напрежение, разврат, демографска криза, накратко – ГЕНОЦИД. За всяко едно от тези „права“, които ни дадоха, плащаме прескъпо – с кръв. Защото преди турците са ни вземали едно дете от семействата, а тези ни ги вземат всичките. И то, отгледани, възпитани, облечени и образовани за наша сметка.

   Така, че вземи една лопата и се закопай, трол нещастен. Да не осмърдяваш форума с вербалните си помии.

 11. Ако се вгледате внимателно в икономическата структура на съвременна Германия, вероятно с учудване ще установите точни социалистическия тип отношение – без демагогията, разбира се…Лошото на нашият нежно-хибриден капитализъм е, че е социалистичски, направен от същите лчни и некадърни …Просто вече им омръзна лицемериет, Москва я ня маше зад гърба им и решиха да покажат истинското си лице.

 12. Много от тези благинки се случиха по времето на социализЪма в България, но се случиха де по- рано де по-късно и оттатък желязната завеса,така че не ги изкарвайте като черти на социализма. Западът взе и приложи успешно някои идеи от Изтока, но опитът на Изтока да изкопира нещо положително от Запада доведе до ускоряването на провала на и без туй нежизнеспособната му и алогична система.
  Точка 3 е просто уникална по своята червясала демагогия – без съгласието на партийната организация не можеше да станеш и звеневи в компиралника, камо ли нещо друго. Но пък колко души заедно с техните семейства бяха уволнени, изселвани и недопускани до никаква квалифицирана работа, не щото бяха тъпи, а напротив, че и честни на това отгоре.
  А, и когато почивахме на море с чехи, поляци немци и шведи, що ние не можехме да почиваме в техните страни? То и от Долна в Горна Оряховица не можеше да се преместиш, (освен с връзки и подкупи и др.) ако не ти дадат жителство.
  Не гледам само в черно и бяло, но ако направим списък на лошите неща на соца, той ще излезе къде-къде по-дълъг. Това че сменихме една диктатура с друга, не прави първата по малко уродлива.

 13. Безплатните придобивки на социализма бяха супер нискокачествени. Никой от висшия ешалон не се редеше заедно с раята на опашки по доктори, зъбари, бакалници и пр.благини. Те си задоволяваха растящите материални и културни потребности навън а бачкьорите крадяха за да компенсират недоимъка

  • Пресилваш! Имаше подобни явления. Да. Но те не боядисваха цялата картина в черно, както правиш ти. И според мен, правиш го съзнателно, защото си трол. Поне като колегата си да се беше кръстил „З.Стоянов“… (Макар, че И.Ведър повече би ти отивало.)

  • А сега да не е по-различно ? Да си видял някой от управляващите на опашка за лекар ? Или дори да се возят в градския? Или да яде в ресторант с простосмъртните ? НЕщата са си същите , просто ги назоваваме вече с други имена, да не говорим, че и колкото да са били зле безплатните благинки ги е имало. А сега – дори детето не можеш да си запишеш нормално в детска градина – единствено срещо (не)скромна сума пари става всичко.

 14. Всички тези привилегии работещите хора ги извоюваха в „гнилия“ капитализъм десетки години по-рано. Който му е толкова мил комунизма – чемодан-вокзал-Пйон-ян. При другаря Ким… там ще видите комютър на кукуво лято!

  • Представи си дори имат мобилни телефони. а цената на която говорят би предизвикала злоба и завист в теб.

 15. и защо фалира тогава социализЪма като беше толкоз Убав а!

  • Защото предатели като тебе се скъсаха да работят за това България да изгуби Студената война и да бъде превърната в това, което е днес.

   • 1989 год бях на 18год.глупако,как да бъда предател а? предател е твоя любимец луканов, дето раздаде куфарчетата на твоите другари, идиот! а соца фалира щото си беше недоносче както каза твоя идол тато

   • Като си бил тогава на 18, какво ръсиш мозъци бе, трол? Нищо не знаеш за това, за което говориш, повтаряш пропагандни гклишета. Глупак си ти, „пешенце“. Освен ако не си платен лъжец-манипулатор. Социализмът не „фалира“, а беше победен. Но победителят не винаги е „доброто момче“. В случая беше обратното.

   • В. Митев идиота си ти драги. Как така победен като имахме зад гърба си непобедимия съветски съюз? Ама наистина сте дебили това червените кратуни. най-големите предатели сте вие мръсни червени гадове. за Русия и майките си продавате

   • Пешко-дрисльо, ние бяхме победени, защото първо самият Съветски съюз беше победен в Студената война. Айде сега бегай да онанираш, пубертет смотан. То да си пропаганден трол не е лесна работа – чул си и ти, че едни там заработвали лесни левчета и си се хванал да им помагаш. Ей дебил! Ти си позориш поръчителите и ги излагаш. Трябва не само да спрат да ти плащат, но и да ти начупят пръстчетата. С идиотизмите си само наливаш вода в нашата мелница. Благодарим за което.

   • Митев идиото щом като любимия ти (повече от България) СССР е бил така лесно победен значи не е струвал даже една кисела пръдня. Това само доказва колко калпав е социализЪма ти. А не се хаби да ме наричаш платен трол. То се вижда че ти си на заплата при Путьо,затова имаш толкова време да киснеш в скапания американски интернет.

   • А тебе бе, „пешенце“, кой те прати тука бе, говнар? Като не ти харесва, – я ръц? Дим да те няма, ще учиш тука хората… Не виждаш ли, че от гнила тиква семки не щем?

    Няма защо да уча киртак-пубертет като тебе, защо Злото често побеждава Доброто. Тебе са те учили щатските посерковци да си мислиш, че силният е винаги „по-готин“ и по-прав, „may the best man win“ и прочее от сорта – „като си умен защо не си богат“, „като си слаб, как Бог ще е с тебе“… Култ към правото на силата, конформизъм към „успешния“. Но силата не е правота.
    Да, впрочем, и на Христос такива хиени като тебе са му се хилели (докато чрез смъртта си ги е спасявал от смъртта) и са му викали, „Ей, ти там, като си Син Божи, защо не те свали сега Бог от кръста, а? Къде е Бог да те спаси, а?…“
    Нещастни яхуси… И ти си същият като тях. Нищожество. Така са те научили да разсъждаваш. Такива са западните идеологеми, западният (щатският предимно) мироглед. Смърдиш, трол. Повдига ми се от теб.

  • СоциализЪма не е фалирал, той беше фалиран. От запада като част от студената война, която те спечелиха, а ние загубихме.
   Тая война за това е студена, защото не се прави с бомби, а с икономика – загубилия бива унищожен икономически.
   Разбра ли сега защо социализъма е фалирал?

   • и защо я загуби тогава бе, калъф? като бяхте толкова силни?

   • Източните страни залагаха на морала и ценностната система в хората. Запада залагаше на пачките и понеже човек е алчен по природа. Запада успя да подкупи продажниците, предателите. България винаги е била предавана и винаги за пари. И тогава се случи същото. Поредната долна алчна утрепка ( да си купува целия ти род свещи с тези пари ) се продаде. Властта не беше свалена от народа, той същия народ по това време си беше пред телевизорите където винаги е бил. Виж разните утрепки които сега са по върховете на властта, в шоу-бизнеса, собственици на меди и др. бяха там. И крещаха с пълен глас. А сега като ги попиташ – Е до къде я докарахте? И той те гледа едно такова тъпо и ти вика – ма то и ние незнаехме.
    – Ще ме извиняваш ама знаехте. Казваха ви го, ама вие бяхте прекаленно алчни и не слушахте. Та сега като дойде времето в което и паричките да не могат да помогнат, пак ще се появите, ама ще го духате.

  • Тъпо Пешенце, бил си на цели 18 г. тогава, а досега още не си разбрал, че СССР „падна“, защото Горбачов сам го бутна, след като се продаде за няколко пробити долара. Проучи подробно този предател и нещата може да ти се изяснят (стига да имаш нещо сиво в главата си, с което да ги изясниш).

 16. Г-н Славов, тези, които направиха от социализма терор, не бяха социалисти, още по-малко комунисти. Те ни тероризират и днес, при това в невиждани мащаби. Комунистите (убедените), които се опълчиха на този терор паднаха първи негови жертви. И това бе ясен сигнал за мимикриращите и раболепните, че никакъв социализъм няма да има, камо ли комунизъм(освен за лични техни цели).
  Фактът, че комунистическата идея бе приватизирана на всяка цена от шепа мародери доказва, че идеята е осъществима и има огромен потенциал.

 17. Как не ви е срам бе малоумници??? Какви са тези долнопробни лъжи бе нахалници??? Поразихте живота на поне две поколения хора, били нещастни да се родят в соцтерора. И сега се напъвате да заблуждавате младите и незасегнати от игото ви. Хайде, бягайте в Северна Корея и в Куба да ви обърнат задниците, негодници. От Куба продължават да завързват по двама, трима волейболисти при всяко тяхно излизане зад граница. Защо го правят бе тъпаци? Кой бяга от хубаво? Ох, кога ще свършите?!?

  • Нали се сещаш, че все пак не всички са били обявени за предатели и са лежали по затворите като тебе?
   Питай обикновените, нормални хора дали при тях е имало „соцтерор“ и „съсипани поколения“. Глупак.

  • Ей, палячо за последните 25 години бездомниците станаха над 20 000, наркоманията в държавата стигна до карен предел. Ти даваш ли си сметка, че в държавата няма едно дете което да е над 15 и да не е ползвало амфети, трева и т.н. Дъщерите ни станаха долнопробни чалга курви, синовете ни борци за еднополовите бракове. Седнал той да обяснява кво било. Я се огледай бе пумияр ама не за пари а се огледай да видиш в какъв ад живеем.

   • Не им се връзвай на троловете, не виждаш ли, че са ги пратили по поръчка тука, да осират статията. Явно Петя пак е ударила в десятката.

  • „Терор“?? Terror? Една от любимите думички на Биг Брадър от 1990-та насам, и особено след 2001-ва? Поне не ползвай такива издайнически думички, не рецитирай буквално каквото пише в наръчника, ами преразказвай със свои думи, мамка му! В часовете по литература не са ли те учили на преразказ с елементи на разсъждение? Уф, ама пък и аз какво казах, „разсъждение“ – явно непонятен термин за папагалите на дядо Сорос.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s