МО пусна платени военни агитатори из страната

Министър Ненчев, снимка Капитал

Министър Ненчев, снимка Капитал

Публикуваме пълния текст за информационната кампания на МО, агитаторите можеш да видиш в текста.

МО праща лектори в страната да разясняват политиката му

17.06.2015 г.

За организиране и провеждане на кампанията министърът на отбраната Николай Ненчев е утвърдил план на 12 юни. Поредицата от срещи с широката общественост и личния състав на Българската армия ще се провежда в периода от 19 юни до 10 юли във военните клубове на 16 града.

Спирдон Спирдонов

Министерството на отбраната стартира обществено обсъждане на актуални въпроси от отбранителната политика и „Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020“, съобщи Пресцентърът на МО. По този повод днес в ЦВК заместник-директорът на дирекция „Социална политика” Николай Икономов се срещна с председателите на военно-патриотичните съюзи и други неправителствени организации в сферата на отбраната.

От МО са нарекли кампанията „Модерна отбрана за сигурно бъдеще”. Програмата, за кото става дума, е все още проект и може да бъде прочетен на сайта на министерството. По графика на правителството съгласувателната процедура по нея трябваше да завърши до 27 май, да я одобрят министрите, а Народното събрание да я приеме през юли, т.е. до лятната ваканция на депутатите. На въпрос на „Отбрана” в началото на месеца министърът на отбраната Николай Ненчев каза, че силно се надява  „Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020“ да бъде приета в тези срокове.

За организиране и провеждане на кампанията министърът на отбраната е утвърдил план на 12 юни. Поредицата от срещи с широката общественост и личния състав на Българската армия ще се провежда от 17 часа в периода от 19 юни до 10 юли във военните клубове на 16 града.

Целева аудитория

Кампанията е насочена към няколко целеви групи: представители на местните структури на коалиционните партнори в управлението и народните представители в съответните избирателни райони; студенти и преподаватели от военните училища и други висши учебни заведения, които имат направления и специалности, свързани с отбраната и сигурността; областни управители, кметове, съветници и служители в общинските съвети и администрации и в структури, които имат отношение към гражданска защита и военната мобилизация; заети в държавни и частни предприятия с военно производство; офицери от запаса и резервисти; неправителствени организации и водещи журналисти в местните печатни и електронни издания.

Три теми за обсъжданията

Първата е „Промени, рискове и заплахи в средата за сигурност и предизвикателства пред отбранителната политика на Република България. Евроатлантическата и Европейска принадлежност на страната, гарант за нейната сигурност.” Лекторите са експерти от политическото ръководство на МО или изтъкнати учени, политолози и общественици. Темата обхваща: отбранителната политика на правителството: цел, приоритети, роля и мисия на Въоръжените сили, ниво на политическа амбиция в отбраната; характерни черти и промени на средата за сигурност; влияние на кризата в Украйна и политиката на Русия за хибридна война върху сигурността в Европа; събитията в Ирак и Сирия и ролята на „Ислямска държава“ за сигурността в Близкия Изток. Радикалните ислямски организации и движения и тяхното влияние върху сигурността; забавянето на процесите за интеграция на Западните Балкани в ЕС и НАТО; енергийната сигурност на ЕС и България, гарант за сигурността в по-широк аспект. Европейската стратегия за енергийна сигурност и приносът на България в нея; решенията на НАТО от Уелс (2014 г.), решителен отговор на влошената среда за сигурност по източния и югоизточния фланг на НАТО; външната политика на страната, адекватност на заплахите, приоритети и практически инициативи.

Втората е „Бъдещи параметри на отбранителните способности, заложени в „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България – 2020“. Лектори са военни експерти от МО, Щаба на отбраната или Военна академия „Георги С. Раковски”. Темата обхваща: изисквания към отбранителните способности, заложени в Програмата; развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г.; способности и структура на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили; система за командване и управление; система за комуникационно-информационна поддръжка на командването и управлението; всестранно осигуряване на Въоръжените сили и резерв на Въоръжените сили.

Третата е „Модернизацията на въоръжените ни сили – непосредствена задача на политическото и военното ръководство на страната и неотделима част от „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България – 2020“. Лектори са експерти от МО, Щаба на отбраната и специалисти в проектно управление на министерството. Темата обхваща: институционално осигуряване на проектното управление в Министерството на отбраната; източници на финансиране на модернизацията на Въоръжените сили; кратка анотация на основните инвестиционни проекти, заложени в „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България – 2020“ и в Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020“, т.е. нов тип основен, многофункционален боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка; модернизация на фрегати клас Е-71; изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираните бригади; нови 3D радари; модулен патрулен кораб; технически системи за водене на стратегическо разузнаване; кибернетична защита; Съвместен оперативен център (СОЦ) на Съвместното командване на силите (СКС); Автоматизирана информационна система на МО, БА, оперативните и тактическите щабове.

Графикът за общественото обсъждане

Пловдив – 19.06.2015 г. (петък); Казанлък – 23.06.2015 г. (вторник); Стара Загора – 24.06.2015 г. (сряда); Смолян – 26.06.2015 г. (петък); Враца – 29.06.2015 г. (понеделник); Благоевград – 29.06.2015 г. (понеделник); Карлово – 29.06.2015 г. (понеделник); Видин – 30.06.2015 г. (вторник); Плевен – 01.07.2015 г. (сряда);  Сливен – 02.07.2015 г. (четвъртък);  Ямбол – 03.07.2015 г. (петък); Шумен – 06.07.2015 г. (понеделник); Варна – 07.07.2015 г. (вторник); Бургас – 07.07.2015 г. (вторник); Велико Търново – 08.07.2015 г. (сряда); София – 10.07.2015 г. (петък).

Обсъжданита са във военните клубове от 17 ч.

Разпределение на групите от лектори

Парламентарният секретар на МО Пламен Даракчиев е ръководител на първата група. Тя е за Пловдив, Смолян, Карлово и Казанлък. В нея влизат доц. Красен Станчев, главен асистент д-р Георги Ганев, журналистът Иван Бедров, д-р Соломон Паси, генерал-майор от резерва Съби Събев и Виолина Кехайова от дирекция „Инвестиции в отбраната”.

Ръководител на втората група, която е за Сливен,  Ямбол, Бургас и Стара Загора, съветникът на министъра на отбраната Бойко Станкушев. В нейния състав са доц. д-р Антоний Гълъбов, доц. Красен Станчев, д-р Соломон Паси, полковник Пламен Монов от дирекция „Отбранителна политика” и Георги Кожухаров от от същата дирекция.

Третата група с ръководител генерал-лейтенант от резерва Атанас Запрянов – съветник на министъра на отбраната, е за Варна, Шумен, Велико Търново и Благоевград. В не влизат проф. д-р Владимир Чуков, доц. д-р Антоний Гълъбов, полковник Бойко Марков от дирекция „Стратегическо планиране”, Стойко Петров – съветник на министъра на отбраната и Георги Шарков.

Съветникът на министъра на отбраната Николай Василев ръководи четвъртата група лектори. Тя е за Плевен, Враца и Видин. В не влизат проф. д-р Тодор Тагарев, Калин Манолов, полковник Ганчо Душков от дирекция „Стратегическо планиране” и Младен Младенов от дирекция „Отбранителна политика”.

Медийният съветник на министъра на отбраната, който от скоро е назначен временно за началник на политическия кабинет Валерия Кардашевска ръководи петата група, която е за София. В нейния състав са проф. Огнян Минчев, посланик Илин Василев, социологът Васил Гарнизов, директорът на ИПИО капитан I ранг проф. Янцислав Янакиев, полковник Николай Доцев, Стойко Петров и Георги Шарков, изпълнителен директор на Европейски Софтуерен Институт Център България.

В списъка от външни лектори фигурират още журналистът Иво Инджев, политологът Даниел Смилов, социоложката Боряна Димитрова и специалистът по международни отношения Димитър Бечев.

На военнослужещите и цивилните служители от системата на МО ще се изплащат командировъчни, а на външните лектори, включително и хонорари за всяко участие. Транспортирането е от лимита на министъра на отбраната. Подготовката на залите във военните клубове е ангажимент на изпълнителния директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”.

Източник: http://www.otbrana.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_7408

2 отговора на “МО пусна платени военни агитатори из страната

 1. Работят колониалните чиновници, та пушек се вдига! Така се управляват и мачкат колонии, вие какво си мислите? Усвояват се някакви пари от поробителите, за да се накара туземното население да бачка, да служи, да си мълчи и да мре. И даже да го прави доброволно, като си мисли, че е „за негово добро“.

  Тези документи са поръчани отвън – впрочем, както и цялата политика, която се прилага в България. Независимо от това, коя конкретна партия или коалиция управлява.

  Жалко, че тези марионетки са българи. Но това е винаги така. Винаги се намират предатели, за да служат на колонизатора против собствения си народ.

  Ако на някого това не му харесва, има правото да направи нещо. Например, може да организира съпротива, революция… Или да гласува на изборите за „лошите и мръсните“…

  Иначе – нека да се замисли с какво е по-добър, когато се кани да емигрира, или така учи децата си, или пък изобщо даже не ражда деца? Ето, точно по НЕГОВАТА логика действат и тези национал-предатели, които служат на окупаторите. Те просто си гледат личния интерес и се нагаждат според ситуацията.

  „Какво пък толкова“, нали така? Това е психологията им. Но ако не осъждаме себе си, няма защо да осъждаме и тях. В една колонизирана страна не се поощрява саможертвеното мислене и високите идеали. Трябва да си егоист (пардон, по новому „индивидуалист“) – и изобщо, оцеляващ червей.

  Ето защо никога няма да се свършат нито колониалните ибрикчии като Ненчев и подобните му, нито пък малките „битови предатели“, като някои си там Гошо, Пешо и Ванчето… които са сред нас, едни от нас. Като цяло, НИЕ българите сме предателите на самите себе си – целият български народ е един наркоман-самоубиец.

 2. Колко пари ще изсмучат от хазната т.нар. „лектори“ за тази си „велика“ дейност и каква ще е ползата на т.нар. ни държава от напълването на джобчетата им?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s