„Der Spiegel“: Стратегията от студената война вече не работи

Москва 2Christiane Hoffmann

Вашингтон се кани да разполага в Европа крилати ракети с ядрени бойни глави

Крилатите ракети събуждат спомени от миналото столетиe и ни припомнят речника на студената война от 1980-години.

А уж Европа беше оставила в миналото ядреното въоръжаване и базираното на страха равновесие.

От известно време крилатите ракети отново станаха предмет на разговори по време на дебатите за европейската политика в областта на безопасността. Американците заплашват, че в отговор на нарушаване на договора за разполагане на ракети със среден радиус на действие от Москва, ще разположат в Европа крилати ракети с ядрени бойни глави.

В петък, по време на посещението си в Берлин ръководителят на отдела за контрол над въоръжаването към Държавния департамент на САЩ Франк Роуз каза, че ще бъдат взети “мерки от военен характер”, ако Русия не се придържа към гореспоменатия договор. Руските ядрени планове ще станат обект на обсъждане тази седмица по време на срещата в Брюксел на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО. Съдейки по всичко, същите въпроси ще бъдат засегнати и в понеделник по време на визитата на американския министър на отбраната Аштън Картър в Берлин.

Добре дошли назад в бъдещето!

Това е странен рефлекс от времето на студената война – да се отговаря на руското дрънкане на оръжие с ескалация на въоръжаването.

Зад това се крие опасна илюзия: не може да има връщане към тази стабилност, която беше гарантирана в Европа на базата на стария ядрен паритет.

Постоянното мислене с тезите от епохата на студената война не ни позволяват да видим фундаменталните промени, извършени в Европа и света от онези времена до днес.

Питер 1Днес НАТО не води битка с източния блок, а с твърде неуверената Русия, която се опитва да се скрие зад заплашителните си жестове от вербален и военен характер. Ядреният паритет се базираше на приблизително равни по сила две свръхдържави, а също и на еднаквия им статус на победители от Втората световна война. За разлика от онези времена, днешна Русия се смята за унижена в резултат на поражението си от студената война, чувства се в опасност от разширяващото се НАТО. От една страна ядрените планове на Москва са нещо като демонстрация на сила, а от друга – реакция на превъзходството на НАТО в Европа във военната сфера.

Западът не бива да има никакви илюзии – при тази натикана в ъгъла и националистически настроена Русия сплашването няма да мине.

Няма лесно решение на проблемите с днешна Русия.

Но вместо да се обсъжда спешно ядреното превъоръжаване, Западът трябва незабавно да активира всички свои преговорни формати, които бяха замразени заради украинската криза – от G8 до Съвета Русия – НАТО.

Петя Паликрушева

Материалът е публикуван на 22 юни 2015 г.

Един отговор на “„Der Spiegel“: Стратегията от студената война вече не работи

  1. От статията става ясно: за автора Русия продължава да си е опасен мръсен звяр, който трябва да бъде унищожен. Въпросът изобщо не е „дали“, а само „как“.

    Трябва много да се внимава, звярът да не ухапе някого. Защото авторката е права – наистина, Съветският съюз на времето беше много по-силен от днешна Русия. А всеки знае, че е по-вероятно да те ухапе или да те ужили не силният, а слабият; не увереният, а уплашеният. Затова не бива да се позволи по никакъв начин на звяра да хапе и да жили. Трябва да му се хвърлят там, някакви саламчета, бонбонки, за да му се приспи вниманието, докато през това време му се надене примка на врата.

    Ето това ни казва всъщност кака ни Кристиянка от „Шпигел“. (Преведено на български.) Не бива да нападате отровния звяр, защото все още има зъби и нокти. Не го дразнете, а му говорете с мили думи, докато си приготвяте спринцовката. А после, като го приспите и му метнете ласото – душете си го, убивайте си го, правете с него каквото си искате – то за друго и не става, нали си е звяр – диво, мръсно, опасно животно. Но пък с много вкусно месо, да не забравяме.

    Една статийка с привидно миролюбив тон ни показва цялата омраза, ненавист и презрение на запада към Русия. Показва истинското отношение на западния свят към руската цивилизация. Само да четеш внимателно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s