ВВС/Виктор Янукович: Новата киевска власт “разруши страната”

Янукович 19Бившият президент на Украйна Виктор Янукович нарече “трагедия” войната в Донбас. В първото си след държавния преврат интервю за ВВС той подчерта, че опонентите му са “разрушили страната” и са вкарали в конфликт целия свят. Руският президент Путин, според Янукович, му е спасил живота, давайки заповед на специалните служби да го приютят в Русия.

Виктор Янукович даде първото си интервю пред западна медия от началото на гражданската война в Украйна и съжалява за кървавите събития в Киев през февруари 2014 г., съобщи ВВС. Сваленият в резултат на държавен преврат президент на Украйна каза, че никога не е давал заповед да се стреля, но призна, че “не отрича своята отговорност”, защото не е направил достатъчно за предотвратяване на кръвопролитието.

“Не съм давал никакви заповеди (за откриване на огън), нямах такива пълномощия. Аз бях против каквато и да е употреба на сила, а да не говорим за използване на оръжия, аз бях против кръвопролитието, – подчерта бившият украински президент. – Но хората от полицията изпълняваха своя дълг в съответствие със съществуващите закони. Те имаха право да използват оръжие”. През февруари 2014 г. руските спецслужби прехвърлиха Янукович в Русия, се казва в статията.

Според твърденията на бившия украински президент, започналата на изток война е въплътил се в живота “кошмар”. Той отбеляза още, че “анексията на Крим от Русия е “трагедия”, която не е можела да се случи по време на неговото управление”, – подчертава ВВС.

Виктор Янукович подчерта, че днес трябва да се намери изход от ситуацията:

“Те говорят за връщането на Крим. Как? Трябва ли ни още една война?”

Янукович каза, че, давайки на спецслужбите заповед да го прехвърлят в Русия, Путин му е спасил живота.

“Владимир Путин взе решение на база докладите на спецслужбите. Това беше негово право и негово дело, той не се е съветвал с мен“,

– заяви Янукович за ВВС. –

„Аз, разбира се, съм му благодарен, че той даде тази заповед, и моята охрана ме посъветва да направя същото – да ме изведат от Украйна и да спасят живота ми”.

Янукович добави, че все още се надява един ден да се върне в Украйна, но смята, че животът му, както и преди, е в опасност.

Според Янукович, Донбас, който днес главно е под контрола на опълченците, трябвя да остане част от Украйна. Във връзка с това трябва САЩ и ЕС да окажат натиск върху Киев, да го заставят да води преговори с лидерите на опълчението, се казва в статията.

Бившият президент на Украйна подчерта, че неговите опоненти не е трябвало “да правят държавен преврат” и да привличат за това десните радикали.

“Предупреждавах ги, че те няма да спрат с Майдана, а ще продължат по-нататък. И те продължиха по-нататък. Те разрушиха държавата, вкараха в конфликт целия свят”,

– отбеляза Виктор Янукович в интервю за ВВС.

Петя Паликрушева

Един отговор на “ВВС/Виктор Янукович: Новата киевска власт “разруши страната”

 1. Прави се на мил, добър и пухкав. Той всичко бил правел добре и правилно, а изведнъж дошли едни такива лоши… Десни, екстремисти, националисти, радикали, нацисти?… Не уточнява. Не казва и кой ги е пратил, откъде се взеха, кой ги организира и кой им плаща, и защо беше цялата работа? Кои са кукловодите, кой сега реално управлява в Украйна?

  А не, че не може да каже. Знае той, знае… Но знае и своята роля в цялата мръсна игра. А тя не беше маловажна. Тя беше ролята на предател.

  Горкият ми той, в други части на това интервю отчаяно се съпротивлява на неудобните въпроси, когато го питат, как е забогатял, как си е позволявал такъв лукс… Нищо не е мое, твърди той, всичко е само за престиж – държавно е, а аз съм просто заможен, изобщо даже не съм богат… Трудил съм се, още от двайсет годишен съм менажер, директор на предприятие…

  Той им се бил съпротивлявал на злите сили, но ето – те взели, че го победили… Не го слушали, и само какви поразии направили… Ужас…

  Той е един от тези, които са виновни за поразиите. Истината, която премълчава е даже по-важна от тази, която ни казва. Той просто си изигра мръсната роля и после избяга, за да си спаси кожухчето. Защото преди янките да го отпишат и да го определят за жертва, той вярно им служеше – и не безвъзмездно, естествено. И сам той подготвяше почвата за всичко, което стана по-късно. И в ключовия момент изпълни командата, която му дадоха. Не от „миролюбие и хуманизъм“, както твърди. А защото иначе нищо от това, което стана в Киев, просто нямаше да се случи.

  Така, че не е лошо да знаем, какво казва Янукович. Но не бива много да му се радваме. Не го заслужава.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s