Financial Times: НАТО се връща у дома си – на историческия си плацдарм в Европа

НАТО Полша учения dc4Редакционна статия във Financial Times, посветена на военното присъствие на НАТО в Източна Европа.

“Това е важна стратегическа инициатива и тя трябва да се приветства. Тя не само ще помогне да се намали опасността от руската агресия в Източна Европа в бъдеще, но отново ще вдъхне живот на НАТО”, – се казва в статията.

Срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО, която се проведе в сряда “може да се счита за завръщането на НАТО към мисията, заложена в мотивите при създаване на организацията”, – пишат авторите на статията, припомняйки, че първоначалният импулс е бил “стремеж за противопоставяне на съветската агресия на европейския континент”.

НАТО БГ _nИзявленията на Русия, че създаването на командни пунктове и струпване на тежко въоръжение в страните от НАТО, е сериозна външна заплаха за Москва, FT смята за “преувеличени”. Целта на НАТО е не засилване на търканията, твърди изданието, а само “отговор на натиска, който Москва оказва върху съседите си”.

НАТО не трябва да се ограничава само с прехвърляне на войници и техника, се казва по-нататък в статията. Трябва да се прекрати орязването на бюджетите, пише британското издание и специално споменава правителството на Дейвид Камерън.

“Европейските лидери трябва да анализират себе си около следния казус: дали са готови да използват сила срещу външна заплаха…Европейските политици трябва аргументирано да обяснят на сънародниците си, че не бива да се стои със скръстени ръце, когато гарантирането на сигурността им е само в ръцете на Америка”.

НАТО БГ 1_n“Украинската криза продължава и Западът не бива да пропуска нито един шанс да я разреши с дипломатически средства. САЩ и техните съюзници предпочитат Владимир Путин да направи крачка назад, да спре нахлуването си в източна Украйна и да затвори границата между Русия и Украйна. Докато това не е факт, политиката на мощна отбрана си остава най-добрият начин да се прояви колективната решителност. След 1945 година този принцип беше начин за предотвратяване на конфликтите в Европа повече от 40 години. Настоящата криза дава всички основания НАТО да се придържа към доктрината на стратегическото търпение”, – завършва FT.

2 отговора на “Financial Times: НАТО се връща у дома си – на историческия си плацдарм в Европа

  1. „НАТО се връща на историческия си плацдарм“… Ами ако вземе и Руската армия да се върне на „историческото си място“ – в Берлин и Париж?… Вече е била там, и то като победител. Но някои май са забравили. Явно искат повторение.

  2. На една муха като и се откъсне главата и започва да се върти безсмислено. Същото се случва със САЩ, които от известно време са без глава. А защо са без глава???????

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s