„The American Conservative“: Войната с Русия не е по силите на Вашингтон

НАТО ltАвтор: PATRICK J. BUCHANAN

“САЩ разполагат тежко въоръжение в Източна Европа, това е сигнал към Русия”, – така гласи заглавие в New York Times.

“Правейки решаваща стъпки към стопиране на руската агресия в Европа, Пантагонът ще създаде резерв от танкове, бойни машини за пехотата и прочие тежко оръжие за 5 хиляди американски войници в редица прибалтийски и източноевропейски държави”, – пише изданието, позовавайки се на “източници от САЩ и страните-съюзници”.

Руският генерал Юрий Якубов нарече действията на САЩ

“най-агресивната стъпка на Пентагона и НАТО от времето на студената война”.

Когато Москва фиксира придвижването на тежка американска техника в Прибалтика, каза Якубов, тя ще насочи силите и средствата си срещу западния стратегически театър на военните действия.

Плановете на Русия са следните: тя ще снабди ракетната бригада в Калининградска област, която е на границата с Литва и Полша с “новите оперативно-тактически ракети “Искандер”. А “Искандер” може да бъде снабден с ядрен заряд. Видно е, че Пантагонът и конгресът мислят, че Владимир Путин блъфира и очакват да даде заден, ако се сблъска с твърди действия от страна на САЩ.

Палатата на представителите прие законопроекта на сенатора Джон Маккейн за доставката на противотанково оръжие на Украйна, както и на миномети, гранатомети и боеприпаси. Администрацията не може да похарчи повече от половината от отделените 300 милиона долара, ако 20 % от тях е отидат за настъпателно въоръжаване.

Конгресът гласува да се даде зелена светлина на Киев, да се освободи Донецк и Луганск от проуските въстаници…

Ако Пентагонът наистина прехвърли войска и тежко въоръжение в Полша и прибалтийските страни, ако достави оръжие за настъпление в Киев, то всички ние ще се приближим с бързо темпо към такава руско-американска конфронтация, която не сме виждали от времето на студената война.

Дайте да помислим за последиците от предишните конфронтации.

Припомням, че Хрушчов отстъпи по време на Карибската криза, но президентът Айзенхауер не направи нищо, за да спре потушаването на въстанието в Унгария. Кенеди се съгласи със строежа на Берлинската стена, а Линдън Джонсън не си мръдна и пръста, за да спаси чехите, когато танковите армии от Варшавския договор се справиха с “Пражката пролет”.

Дори Рейгън в отговор на разгрома на “Солидарност” само говори, но не пристъпи към военни действия.

Нито един от тези президенти не беше миротворец, но всички те се отнасяха с уважение към геостратегическите реалности, разбирайки, че всяко дрънкане на оръжия срещу Москва носи рисковете от неоправдана пагубна война.

Днес осъзнаваме риска от сблъсък с Русия в Прибалтика и Украйна, където САЩ не са имали никога жизнено важни интереси, и където нашият противник има военно превъзходство. Както пише на страниците на The National Interest Лес Гелб (Les Gelb), “слабостта на Запада” в Прибалтика и

“военното превъзходство на Русия над НАТО на западните й граници е болезнено очевидно за всички”.

Ако НАТО наддава в тази конфронтационна игра, Москва лесно ще разбие алианса с козовете си. Русия има значително преимущество чрез обикновена военна сила, подкрепена от мощно оперативно-тактическо ядрено оръжие. И Русия заявява готовността си да използва целия си арсенал, за да запази превъзходството си и да избегне поражението. Най-малко от всичко ни се иска да видим НАТО слабо и изгубило в сблъсъка.

Най-вероятният изход от сблъсъка, провокиран от Пентагона и Джон Маккейн, е поражението на НАТО в битката с Русия.

Работата е в това, че ако Украйна използва на изток американско оръжие, а Москва вкара авиацията, за да го унищожи, ако Русия вкара танкове и артилерия, Киев ще бъде разгромен.

И тогава какво ще правим? Ще изпратим в Черно море авионосци, за да ударят руския флот в Севастопол или ще започнем битка срещу руските ракети и въздушните атаки?

Преди да започнем битката с Русия, дайте да се обърнем и да видим някой върви ли след Америка.

Според данните от новото допитване в рамките на проекта Pew Global Attitudes Project, по-малко от половината респонденти от Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания смятат, че НАТО трябва да воюва в случай на руско нападение над прибалтийските съюзници. Болшинството немци са против (58 %), а 38 % считат, че НАТО не трябва да използва военна сила за защита на Литва, Латвия и Естония, макар тъкмо това да се иска от Германия, според член 5 от устава на алианса.

Болшинството американци (56 %) са против използването на сила, за да се защити Прибалтика. Що се отнася до военната помощ за Украйна, то и тук Америка е разделена на две: 46 % са за предоставяне на помощ, а 43 % са против. Но в Германия и Италия само всеки пети е ЗА въоръжаването на Украйна. И нито в една голяма страна от НАТО идеята за въоръжаването на Украйна не се ползва с явна подкрепа от болшинството.

Вашингтонските ястреби в конгреса са пълни с решимост да покажат на Путин, че са пичове. Но доставяйки оръжие в Украйна, изпращайки войски и танкове в Прибалтика, те трябва да осъзнаят, че зад тях е държава, в която няма единно мнение, а разногласия.

За разлика от Карибската криза, днес Русия има регионално военно превъзходство, а нейният лидер е готов на ескалация.

Сигурни ли сме, че този път руснаците ще отстъпят?

Петя Паликрушева

Един отговор на “„The American Conservative“: Войната с Русия не е по силите на Вашингтон

 1. НАТО е една типична долна шайка бандити. А бандитите никога не нападат, ако не са сигурни, че ще победят. И то не само, че ще победят, но и че ще победят лесно, без да пострадат. Същото важи (и то важи с най-голяма сила) за тартора на шайката. Фашингтон винаги предпочита да води войни с чужди ръце. А когато няма друг начин иска да е сигурен, че противникът му е с пъти по-слаб.

  НАТО, тази бандитска шайка яхуси се познава даже по методите на война: предпочита безконтактния бой, където засипва отдалече противника с ла… с огромни количества всевъзможни зловещи бомби, и след това разгонва оцелелите с танкове. Обстрелът „на сляпо“ на градски жилищни квартали също е техен специалитет. Те са майстори само в прогонването и избиването на мирно невъоръжено население.

  Затова щатските фашисти нямат и най-беглата идея да нападат Русия. Само я обикалят като чакали. И се надяват някой друг да я захапе, и евентуално да го отнесе. Ама в бандитската шайка други желаещи няма, какво разочарование… Ето защо им се налага да използват тактиката на подлеците и страхливците. Налага им се да действат чрез подкупи, идеологическо отровителство, пропаганда на „ценности“, лъжи, заговори, санкции, преврати и „цветни революции“. Чрез така наречената „мека сила“ – удушаване и отравяне.

  Но, не, какво говорите – те ще кажат: това е просто хуманна тактика – ефективна, модерна… Тъй де, тъй. (Щото зъбатият звяр разбира само от сила и от ритник по зъбите, затова е толкова „хуманен“.)

  Накратко, срещу Русия няма да се воюва. Всичко това са операции за отклоняване на вниманието. Даже и цветна революция няма да се приложи, защото беше експериментално доказано, че хората в Русия се сплотиха около националния си лидер (Путин), не си го дават и са готови да противодействат на майданните технологии. Украинската постановка изигра в Русия ролята на имунизация – хората разбраха как действа Фашингтон, какво да очакват и как да си защитят лидера.

  Ето защо, сега в Русия се подготвя операция по т.нар. „тих дворцов преврат“ – бързо силово сваляне на Путин с помощта на предатели, извършено зад гърба на народа. И може би, веднага след това и убийството му (за по-сигурно).

  Разчита се, че в резултат на това в Русия или ще избухне гражданска война, която ще отслаби страната дотолкова, че вече и НАТО да може „смело“ да се намеси… Или народът просто, както обикновено – както биха направили да речем щатските овце, ще си наведе главата и ще премълчи. И ще приеме безропотно една курешка като Ходорковски да го „управлява“, тоест, да го заведе до кланицата.

  Но и този план няма да мине. Щеше да мине, ако не беше скалъпен срещу печен и препечен кагебист. А на дърт краставичар краставици не мож продаде – излишно е да се пънеш. Ще го уловят по къси гащи другия път – когато си ухапят лактите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s