Европа на ръба на разкола

ЕС 1_XLВ Брюксел започна срещата на министрите на ЕС

В четвъртък, 25 юни, в Брюксел започна двудневна среща на ЕС. Това ще бъде най-тежкият форум за Европейския съюз.

Европа може да се разцепи под напора на актуалните проблеми.

Никак не е случайно, че в навечерието на срещата английската кралица Елизабет II, която до момента винаги е стоеше извън политиката, призова да не се допуска такъв сценарий.

“Разцепването на Европа е опасно явление. Ние сме длъжни да му се противопоставим – както на Запад, така и на Изток в нашия континент”, –

заяви Елизабет II.

Добре призовава кралицата, но проблемът е в това, че в страните от еврозоната действат мощни центробежни сили, които няма как да спрат действието си чрез голи призиви.

Да видим кои са проблемите.

Европа е захлупена от вълна от имигранти от Африка и Близкия Изток. Съдейки по активните действия на терористичната групировка “Ислямска държава”, няма надежда скоро потокът да се превърне в ручейче. Само от началото на 2015 г. 50 хиляди нелегални са пристигнали в Италия, Гърция и Малта. Оттам те се разпръскват из целия ЕС. Унгария вече заяви, че ще построи 4-метрова стена на границата си със Сърбия, за да спре потока от бежанци.

“В ЕС се опитват да решат проблема с имиграцията, но Унгария не може да си позволи повече да чака”,

– заяви министърът на външните работи П. Сийярто.

Само припомням, че за последен път в Европа е издигната стена през 1961 г. в Берлин.

Камък на шията на Европа е и Гърция. В навечерието на срещата в Брюксел, Атина така и не бе съгласна с международните кредитори по отношение на финансовата помощ. Компромисния план, който предложиха гърците, не се хареса на кредиторите. Атина не иска да ореже “социалното” и планира да увеличи данъците за бизнеса, докато кредиторите искат да се увеличи пенсионната възраст и да се намалят пенсиите още от 1 юли тази година.

Явно Гърция няма да може да плати до края на юни 1.5 млрд евро на МВФ и ще обяви дефолт. Това означава, че гърците ще бъдат изключени от ЕС, а подобна перспектива очаква и Португалия, Италия и Испания.

ЕС _XLДругият камък на шията на Европа е Украйна.

На 25 юни агенция Bloomberg съобщи, че по данни на аналитиците от Goldman Sachs, Киев ще фалира още в края на юли.

Не е изключено на Брюксел отново да му се наложи да помогне на киевските си протежета – за сметка, разбира се, на европейците, на които хич не им харесва подобна перспектива.

Следващият камък на шията на Европа е идеята за създаването на Трансатлантическа зона на свободна търговия със САЩ. Според експерти, съсипаната от кризата европейска икономика ще си причини нещо като окончателно самоубийство, защото така ще гарантира повече от отлични условия за експанзията на американските стоки на своя територия.

Да видим сега какви са вероятните прогнози.

Докато икономиката на Европа беше във възход, проблеми с бежанците нямаше.

Европа засмука огромна маса от чуждестранни работници, при това без да ги социализира по никакъв начин. Случи се дори точно обратното: Европа неистово се стремеше тези хора да си останат в позицията на „нещастници“ от Третия свят. Но картината е по-зловеща – те са нещо като Третия свят вътре в Първия свят. На чужденците общо взето им останаха само надеждите, че ще се вмъкнат по някакъв начин от Третия свят вътре в Първия свят и ще се озоват в самия Първи свят. Но това си бяха и си останаха почти само голи илюзии.

Днес ситуацията в Европа вече е друга: европейската икономика спря да расте и затова вече няма нужда от имигранти.

Нещо повече, северната част на ЕС в момента е захлупена от втора вълна на икономическата криза. Тя се проявява чрез т.нар. “зелена зона на ЕС” – в Германия, Австрия, Полша и Чехия, а и в скандинавските страни.

Да, процесите на разкол в ЕС се подгряват и около Гърция, а това вече предизвиква паника в самите европейци. От двете страни на барикадата се чува взаимната стрелба – гърците казват: “Германия ни пороби, спрете да ни унижавате!”, а Германия отговаря: “Трябва да ви изгонят за 10 години от еврозоната, защото вие сте мързеливи и трупате дългове, които не умеете да управлявате!”

UE:PREPARATIVI VERTICE STOCCOLMAЗад тази “артилерийска” стрелба се крие прагматична политика. Гръцката власт се страхува да изпадне от ЕС, защото основният поток от туристи в Гърция е именно от еврозоната. ЕС също се страхува да изгони гърците от зоната на еврото. С една дума – вероятно Гърция ще бъде напълно дестабилизирана, Атина ще банкрутира, а от това ще последва сериозна банкова криpа в ЕС.

Но този сценарий не се харесва на Берлин.

Не знам какво си говорят на тази среща в ЕС, но допускам, че там се чуват следните заклинания: не можем да приемаме повече чужденци, защото не можем да им гарантираме достоен живот.

А каква е действителността?

Тя е друга. Това горното са само красиви думи.

ЕС строи в Гърция нещо като „концентрационни“ лагери за имигранти, полицията може да прави с тях всичко, каквото си поиска, защото хората там са извън закона. Европейците никога не се вълнуват от чуждата съдба. Те се вълнуват само за своята.

Например, европейците се вълнуват, когато имигрантите започват да изтикват коренните им жители от пазара на труда. В курортите по Средиземноморието местните жители буквално не могат да си намерят работа – работодателите предпочитат да си имат работа само с имигранти, защото те продават труда си значително по-евтино. Така социалната миграция е постоянен носител на напрежение в самия ЕС.

Да повторя: Брюксел никога няма да поиска да приема имигранти, докато икономиката на Европа не заработи отново.

Но за сметка на какво може да заработи тази проклета икономика, ще попитате.

Ми, на този етап не може да заработи достатъчно успешно.

Капиталистическата криза е криза на свръхпроизводството, което не може да бъде погълнато от потреблението, заради намалените доходи на населението. Бизнесът не иска да дава по-големи заплати, но иска да има още и още по-големи печалби от стоките, които произвежда.

Е, как да стане това, след като заплатите стигат само за оцеляване, никой не знае.

От своя страна работниците не могат вече да вземат кредит след кредит, защото финансовият балон се пукна, което и стана причина да избухне финансовата проекция на кризата.

Така гафът на пазарните фундаменталисти, които капитализмът роди без напън, доведе самият капитализъм до задънена улица.

Сега капитализмът се самоизяжда, навлизайки в територията на себеподобните си, за да ги погълне, но не забравя, че най-обречено е мнозинството – 99 –те %.

Защо те са най-големите жертви?

Защото са мнозинството, те са милиони, от тях може да се смуче много.

И така, стоките и услугите, които капитализмът предлага, стоят, защото няма кой да ги купи. А няма кой да ги купи, защото няма с какво да ги купи.

Какво означава на практика това?

Гърция _enlДа вземем Гърция. На практика кризата се проявява там така – потокът туристи в Гърция намалява, Атина започва да се задъхва още повече. В края на краищата Гърция вероятно наистина ще фалира. А това може да изкара от строя целия финансов механизъм, който гарантира движението на парите от север на юг и обратно – чрез заеми, дългове, господството на северните корпорации и т.н.

А какво следва от това?

Следва прогресиране на кризата, т.е. вълната се разраства.

Втората вълна на кризата ще се разпростре и ще захлупи и България. След България ще последва Сърбия, Македония и Албания.

На този етап Унгария, Италия и Гърция няма как да излязат от ЕС. Защото, излизайки от зоната на еврото, те ще изгубят моментално всичките си поръчки, потоци от туристи, пари, а всичко това означава, че ще изпаднат в предълбока депресия.

Ако Европа изгуби поне един свой член, това ще предизвика загубата на втори, после на трети – и системата ще започне да се срутва, като пясъчен замък.

А това означава Европа да се превърне в периферна част на света.

Ще означава и срутване на политическия й и икономически статус в света.

Да, положението в ЕС е сериозно.

И причината за това не са толкова неумелите действия на брюкселската бюрокрация, колкото глобалната игра на САЩ срещу ЕС.

Тъкмо политиката на Вашингтон разруши авторитарните държави в Северна Африка, които задържаха миграционните процеси. С това американците нанесоха най-силния удар в челото на европейците.

Щатите съвсем целенасочено удрят Евросъюза в челото, за да елиминират ЕС като глобален конкурент.

Много просто и логично, нали.

Например, в момента САЩ реализират плана си за Трансатлантическо партньорство, с който на практика американските компании поглъщат европейската икономика.

Разбира се, че Брюксел може да намери необходимите пари, за да подкрепи Атина. Но ако това се случи, то се превръща в прецедент.

Какво ще подскаже този прецедент на останалите държави от ЕС?

Ето какво: че всяка държава от ЕС може да не провежда препоръчваните реформи, може да не плаща дълговете си, но да получава помощ след помощ.

Ако това се случи, по пътя на гърците ще тръгнат и други слаби държави-членки на ЕС – Португалия, Испания, Италия…

Но ако изгонят Гърция от ЕС, това означава да пуснат центробежните сили и в други европейски държави.

Пълен тупик, както казват руснаците.

Саакаивили кличко яцнюк иСАЩ заложиха и още една мина в гнездото на ЕС – въвлякоха ЕС в конфликта в Украйна.

ЕС прояви недалновидност и …сгреши. Сега ЕС е принуден да участва в регулирането на конфликта. Има и още: сега Брюксел е принуден постоянно да помага на украинската власт, което поражда почти вой в бедните държави в ЕС.

Затова, напълно вероятно е ЕС да се разпадне – бавно и постепенно.

А, забравих сериозните сепаратистки проблеми вътре в самия ЕС – шотландския, каталунския, фламандския.

С една дума, рисковете от разпад на ЕС се увеличават.

Не знам как ЕС ще се опита да замете нааканото…

Както и да го замита, грешките са налице, а те водят само и единствено до заплашително разцепване и цялата последваща бърканица след това.

Какво ли още ще ни се случи?

Никой не знае със сигурност, но няма да е живот с капела.

Петя Паликрушева

2 отговора на “Европа на ръба на разкола

  1. Каквото и да стане, България е тази курешка, която до последно ще остане във вмирисания курник, докато не я измете от там голямата метла. Нашата политическа класа от национални предатели до последно ще прокарва убийствена за българския народ политика, изгодна само за т.нар. „световен елит“. Ще слушка, ще „да-да“-ка в еврейопарламента, ще гласува всичко, каквото й се каже, ще лиже и последния брюкселски задник в еврейокомисията – чак до последния ден на еврейопейския съюз. И може би даже ще бъде последния му останал член – за присмех и подсвиркване, както пише в Библията.
    Като в оня виц: Последната останала страна в ЕС ще е България, защото само тя няма да е изпълнила все още „критериите за напускане“. Ха-ха-ха… 😀 ))))

  2. А защо не си кажем, че този нещастен евросъюз, калпаво замислен(неслучайно!), калпаво организиран(неслучайно!), с още по-калпави и прекалено многобройни, супер некадърни еврочиновници, подкрепяни финансово(щедро!)от мултинационални корпорации, няма бъдеще в този си вид? Защото даващите парите искат в пъти възвръщаемост, а такава няма да има ако има истински стабилен евросъюз, защитаващ правата на всичките си членове. Кой дава парите? Който ги притежава. Кой притежава парите? Поназнайваме кой. Кой може да диктува световната политика? Т.нар. „велики сили“. Кой иска да преразпределя света според нуждите си? Великите сили. Кои са те? САЩ, Русия, Онези с парите и Китай. Греша ли? Е, да си нправим сметката от колко страни е атакуван и без това ялово създаденият ЕС. На колко места в ЕС има препокриване на интересите на всички „велики“. Как няма да има хаос и кризи? Коя не е зависима(силно!) от „великите“ европейска държава? Как може в такъв случай да се гонят общи интереси? Не ми е ясно само като се разпадне този ЕС(ако случайно не се вземат в ръце „лидерите“ на страните-членки и поправят грешките), какво ще стане с Германия – двигателят на ЕС – дали богато ще се облажи от имитацията на тази „независима“общност, или пък ще и е нужен нов план „Маршал“?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s