Щайнмайер: Германия няма право да се отрече от Русия

Frank-Walter_Steinmeier_08Берлин няма право да изолира Русия и да й сложи кръст, заяви министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в интервю за немското издание Die Welt. Според немския политик, Москва винаги ще определя бъдещето на Европа: и в добри, и в лоши времена.

Според думите на Щайнмайер, Русия е заинтересована да разреши проблема около иранската ядрена програма. Този конфликт, както и другите в Близкия и Средния Изток, не могат да се решат без участието на Русия, твърди политикът.

Министърът на външните работи на Германия е убеден, че е напълно нормално скоро да се установят приятелски отношения с Москва.

“Всичко зависи от готовността на Русия да помага при разрешаване кризата в Украйна. Очевидно е едно: че Германия няма право да изолира Русия и да се отрече от нея. Русия си остава големият съсед на ЕС и Германия. Тя ще определя бъдещето на Европа в добри или лоши времена”.

2423261 06.05.2014 Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров (справа) и глава МИД Германии Франк-Вальтер Штайнмайер во время встречи в рамках министерской сессии Комитета министров Совета Европы в Вене. Эдуард Песов/РИА Новости

2423261 06.05.2014 Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров (справа) и глава МИД Германии Франк-Вальтер Штайнмайер во время встречи в рамках министерской сессии Комитета министров Совета Европы в Вене. Эдуард Песов/РИА Новости

Франк-Валтер Щайнмайер се надява, че Русия и Европа ще съумеят да се договорят за запазване териториалната цялост на Украйна. Нито Русия, нито ЕС могат да определят посоката, по която да се движи една или друга държава.

За “заиграването” на Гърция с Путин немският политик изрази следното становище:

”На Русия не й е изгодна ролята на “принц на бял кон“ за държава, която търси решение на проблемите си вътре и заедно с ЕС”.

Според Шайнмайер, подписаните на международния икономически форум споразумения в областта на енергийната инфраструктура са твърде “размит сценарий”. Какво ще излезе от това, е съвсем неясно.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Щайнмайер: Германия няма право да се отрече от Русия

  1. Между впрочем той е един от политиците, които най ясно се изразяват, дори и на дипломатически език. Следейки неговите изказвани не мога да не кажа, че той е последователен в изказа си за отношенията Германия Русия и ЕС Русия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s