Wall Street Journal: Путин иска да направи от България “троянски кон”

Троянски кон okПрезидентът на Русия Владимир Путин иска да постави на власт в България проруско правителство, твърди съпредседателят на фондация “Америка за България” Гари Макдугъл Според него, така България ще се превърне в “троянски кон”, с помощта на който Русия може да влияе на НАТО и други организации, в които има български представители. Авторът отбелязва, че Путин не се нуждае от танкове, за да завземе България.

“Владимир Путин се опитва да възстанови бившия Съветски съюз в максималните му размери. Фактът, че една от неговите цели е България, трябва да безпокои Запада”,

– пише в статията си за Wall Street Journal съпредседателят на “Америка за България” Гари Макдугъл.

Гари Макдугъл 8Авторът на статията отбелязва, че след получаване на независимостта си България, макар и не постоянно, се движи в посока на демокрацията и свободния пазар. Но сега, някои партии и коалиции, които се отнасят благосклонно към Москва, се опитват да дойдат на власт и така да получат възможността да назначат представителите си в такива организации, като НАТО.

Това ще засили влиянието на Путин в подобни организации. Настоящият президент на България Росен Плевнелиев сравнил скритата агресия на Русия по отношение на България с “троянски кон”, с помощта на който Русия иска да проникне в НАТО. Опасенията на българския президент били споделяни и от високопоставен чиновник от Алианса.

И двамата отбелязвали, че

“на агресивния руски президент не винаги му се налага да изпраща войска, когато иска да вземе всичко под свой контрол”.

Немалка част от българите се отнасят добре към Русия, а и България е силно зависима от доставките на руски газ.

“Способността на Москва да врътне през зимата енергийното кранче командва сърцата и умовете на българите”, – пише Макдугъл.

Той отбелязва, че през 2012 г. правителството на България под натиска на защитниците на околната среда е спряло добива на шистов газ и нефт в страната. Много хора смятали, че протестиращите против шистовия газ са действали по указание на Путин.

“Заради тази забрана Шеврон, която се занимава с инвестиции и добив на шистов газ, си стегна куфарите, а заедно с Шеврон България се сбогува и с шансовете си да получи енергийна независимост”,

– пише авторът на статията.

5601662a88ef426d30edbfe8ea29b44cОсвен това, президентът на Русия развихрил информационна война в опита си да дискредитира западните идеи и хората, които подкрепят българските лидери, отбелязва Макдугъл. Той подчертава, че “Америка за България” е концентрирала усилията си върху каузата да не изчезнат независимите медии в българските средства за масова информация.

В отговор на това, според автора, проруските медии обвиняват „Америка за България“, че получава финансиране от ЦРУ, а също, че реализира плановете на САЩ да завземе България.

Петя Паликрушева

3 отговора на “Wall Street Journal: Путин иска да направи от България “троянски кон”

  1. САЩ не че са загубили представа за реалността в света днес, ами никога не са се интересували от регионални, национални и т.н. особености. За тях има само САЩ, другото е територия, предсдтавляваща по-голям или по-малък интерес. А като ни притискат грубо до стената, разбира се, че ще ни тласнат силно към друг лагер. Те са неспасяемо далеч от демокрацията.

  2. Що за болен мозък може да измисли, да напише и публикува подобни глупости…

  3. И тоя явно е много далеч от истината. Прав е чешкия президен Земан, като казва че САЩ са загубили представа за реалността за съвременния свят. То е така след като те загубиха мозъка, който ги управляваше, а за какво служи мозъка на всеки е известно и сега се хвърлят като заклано пиле и не знаят какво правят.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s