Wall Street Journal: “Пророк от Пентагона” плаши с “китайска окупация”

Китай -aАналитикът от Пентагона Питър Сингер е автор художествен роман за третата световна война, който започва с нападението на Китай над САЩ и окупацията на Хаваите. Според автора, произведението му е само предупреждение, той не би искал написаното да се сбъдне. Но посоката, по която върви светът, за съжаление, превръща книгата в пророческа, пише изданието.

“Един от видните футуристи от Вашигтон Питър Сингер броди из залите на Пентагона със зловещото предупреждение към военните лидери на Америка: на прага сме на трета световна война с Китай”, – пише американското издание. По време на многобройните си срещи с читатели, този “съвременен оракул” твърди, че най-добрите изтребители на САЩ могат да се взривят във въздуха, защото имат монтирани китайски микрочипове, китайските хакери могат лесно да получат достъп до данните на американското разузнаване, а армията на Поднебесната може да окупира Хаваите.

Макар, както отбелязва изданието, идеите да изглеждат “нелепи”, много работещи в Пентагона се вслушват в Сингер, който работи като старши научен сътрудник в аналитичния център на фонд “Нова Америка”. Слушателите на многочасовите му брифинги са офицери от ВВС и ВМС на САЩ. Най-впечатляващите прогнози, които предлага аналитикът, се намират в технотрилъра му “Призрачният флот: Роман за следващата световна война” ( 400 страници).

“Третата световна може да се превърне в страх от далечното минало или опасност от отдалечаващото се бъдеще, – заяви Сингер по време на една от неотдавнашните си пресконференции. – Но, както пеят Rolling Stones, , “до войната остава само един изстрел”.

Обикновено Пентагонът не се вслушва в “мрачните предсказания на белетристите”. Но Сингер се позовава на документи за близостта на САЩ с частни военни компании, както и върху разработки за киберсигурността и растящата зависимост на Министерството на отбраната от роботите, безпилотните самолети и технологиите. Армията, ВВС и ВМС вече са включили 2 от неговите книги като задължително четиво.

В основата на художественото произведение на Сингер стоят военни изследвания и многогодишният опит на автора в Министерството на отбраната.

Краят на студената война и появата на “Ал-Кайда” принуди Министерството на отбраната да промени приоритетите си. Пентагонът вече лансира офицери, които се придържат към догматиката на малката война и към борбата с партизанските движения.

Но, както твърди изданието, “руските военни операции в Украйна и китайските агресивни опити за разширяване на контрола в Южно-Китайско море принуждават Пентагона да преосмисли възгледите си върху света и отново да се замисли над заплахите от влиятелните му съперници”.

Едно от слабите места на САЩ си остава киберпространството. Американските чиновници отдавна предупреждават за възможността от “кибер Пърл-Хабър”, а администрацията на Обама предприе активни действия за решаване на проблема.

В “Призрачния флот” авторът предвижда кибервойна, в която Пекин използва технология на базата на китайски микрочипове, за да придобие “скъпоструващ и спорен” американски изтребител от ново поколение F-35. В друг епизод Китай използва мобилен телефон на градинар, за да попадне в компютърната система на военното разузнаване. Вашингтон е принуден да прибегне до помощта на специалисти от Силиконовата долина и хакери, за да надделее. Паралелно със случващото се американците на Хаваите организират партизанско движение срещу китайските окупатори.

Книгата е художествено произведение, но Сингер настоява Пентагонът да я възприеме като предупреждение. “Войната не е само революционен, но и еволюционен процес, – казва аналитикът.- Оцеляват само най-приспособимите. Посоката, в която се движи светът, прави книгата пророческа. Бих искал написаното в нея да не се сбъдне никога”.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s