World Socialist Web Site: Антируската пропаганда стигна и до училищата в Германия

Германия 1bБундесверът активизира усилията си за милитаризирането на немското общество, както и за привличане на младежи в армията за неутрализиране на “новите заплахи” от страна на Русия, пише World Socialist Web Site. Немската армия започна мащабна агитация в училищата, за да подготви младежите за “новите войни”, твърди авторът на материала.

На 13 юни, на 60-та годишнина от създаването на бундесвера, бяха проведени празнични мероприятия в 15 различни града на Германия. По време на празненствата имаше танкови маневри, симулации на въртолетни операции, разговори с войници, а също развлекателни програми за децата и семействата. “Целият този спектакъл е само част от ключовите промени във външната политика на Германия, които бяха предприети миналата година”, – отбелязва изданието.

Още през 2012 г. в реч във военната академия в Хамбург президентът на Германия Йоахим Гаук призова за засилване ролята на армията в обществото.

“Генерали, офицери, войници – върнете се в сърцето на обществото ни!” – обърна се тогава Гаук към аудиторията.

Според автора на материала, Денят на немската армия е само последното събитие в контекста на “интензивната и мащабна стратегия на въоръжените сили, насочена към привличане на младежи в своите редици”. Призивът на Гаук към сливане на гражданския и военния живот припомня най-мрачния период от немската история.

“Чрез милитаризиране на обществото населението ще се подготви да възприеме войната и насилието като нещо нормално и ще бъде готово за нови войни”, – подчертава авторът.

Плановете на германската армия се сблъскват с широко неодобрение от страна на населението. Както припомня авторът на материала, след двете световни войни в Германия има много силни антивоенни настроения, а в близкото минало бундесверът не е постигнал целите си ежегодно да привлича 15-20 хиляди новобранци. Затова армията е увеличила бюджета си от 3.8 милиона евро през 2009 до 35.3 милиона евро за 2015 година.

Главната роля във вербовката на новобранци играят т.нар. офицери за работа с младежта и консултантите за военната служа, които имат заповед да реализира на практика призивите на министъра на отбраната на Германия Урсула фон дер Ляйен и да превърнат армията “в един от най-привлекателните работодатели в Германия”. Според думите на автора, офицерите влизат в училищата като експерти по външна политика и сигурност и главно говорят за “чужди интервенции” и за заплахата от международния тероризъм.

Немската армия разработва и пропагандни материали за училищата, както и образователното списание “Мир и сигурност”, добавя авторът. В последното издание на списанието, посветено на външната политика през последната година, Русия е обвинена, че е “заплашила суверенитета на Украйна”, вследствие на което ЕС и НАТО имат вече “нови предизвикателства в отношенията си с Русия”.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s