Турция настъпва

Ердоган ayЩе анексира ли Ердоган северна Сирия?

Турция се подготвя за нахлуване в северна Сирия.

Ердоган е подготвил за целта 18 хиляди военни, съобщи на 29 юни турската преса.

Медиите в Турция отбелязаха, че до 11 юли 11 хиляди военни ще бъдат напълно готови и разположени около границата със Сирия. Операцията ще бъде ръководена от командващия жандармерията генерал Неджет Озал.

Според оперативния план, турската войска ще премине границата в участък с дължина повече от сто километра и ще навлезе в сирийска територия от 28 до 33 километра.

Отбелязва се още, че армейското командване не изключва вероятността от сблъсъци не само с намиращите се на тази територия формирования на терористичната групировка “Ислямска държава” (ИД), но и със сирийските правителствени войски.

По-рано близкият до Ердоган вестник Star съобщи, че Анкара иска да създаде на границата със Сирия зона на сигурност с цел предотвратяване проникването на ИД на турска територия.

Припомняме, че опозиционната “Народно-републиканска партия” нееднократно заявява, че правителството на Турция води “неправилна външна политика” и че заради свалянето на Башар Асад Ердоган е пуснал терористите от ИД, които днес имат цели филиали в Турция.

Турското нахлуване в Сирия вероятно е продиктувано от поредицата победи на сирийските кюрди над Ислямска държава. Понастоящем сирийските кюрди държат контрола над един огромен 400-километров участък от сирийско-турската граница.

Както знаем, Турция подкрепя всички ислямистки групировки, които, както те твърдят, воюват със “сектантите” – това са алавити, шиити и пр.

Сирийските кюрди постоянно тръбят, че от територията на Турция непрекъснато влизат диверсионни терористични ислямистки групи, които доставят не само храни и оръжие, но дори артилерия и танкове, но официална Турция отрича това.

Истината е, че Турция се страхува да не бъде създадена сирийско-кюрдска държава.

Ердоган заяви категорично, че няма да допусне в северна Сирия да бъде създадена такава държава.

“Ислямска държава” вече е на самата граница с Турция.

Макар на всички да е ясно, че турското разузнаване постоянно оказва помощ на ислямистите, официална Анкара ще се бие с кюрдите, с правителствата в Дамаск и Багдад, но още по-официално всячески ще “воюва” с ислямистите.

Твърде вероятно е Турция да анексира някои сирийски територии.

Защо му трябва да Ердоган този военен щурм?

Защото в Турция наскоро приключиха парламентарните избори, на които партията на Ердоган изгуби статуса си на управляваща. “Партията на справедливостта и развитието’ за първи път от 13 години бе принудена да формира коалиция.

В тази ситуация Ердоган се нуждае от мощната подкрепа на една подобна военна операция. Това ще стабилизира разколебания му електорат.

Повече от ясно е, че турците няма да пипнат с пръст териториите, върху които се е разположила ИД, а ще нахлуе в земите на сирийските кюрди.

Ако турската войска наистина нахлуе на територията на Сирия под предлог, че ще се бие с Ислямска държава, то фактически тя ще удари силите на Башар Асад.

А Асад в момента е в сериозно тежко положение. Няма ресурси.

Правителствената войска на Асад е вече толкова слаба, че и една дивизия може да пречупи ситуацията в полза на Ердоган. Останалото ще бъде пречупено от ислямистите…

Турците ще вземат това, които, както те смятат, им принадлежи.

Кюрдското опълчение защитава кюрдските райони на град Хасак, а правителствените части защитават арабското население там. Има малък участък на границата, който в момента е под сирийски контрол – в района на Латакия.

Точно на тези две места турците ще пресекат границата със Сирия.

Вероятно.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s