Гърция потъва, може да я спаси Китай

-Гърция не успя да изплати в срок 1.6 млрд евро на Международния валутен фонд, което означава технически дефолт за страната. Преговорите, обаче, между Атина и Брюксел уж продължават.

Американското издание Financial Times написа, че притежава писмо от гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, в което той твърди, че се е съгласил с всички искания на Еврокомисията, за да получи финансовата помощ и да избегне дефолта. Но няколко часа след това Атина опроверга информацията и заяви, че, както е било планирано, в неделя, на 5 юли ще бъде проведен референдум по въпроса за дълга.

Министърът на икономиката и финансите на Италия Пиер Карло Падоан заяви, че министрите на финансите на страните от еврозоната са отворени към споразумение с Атина по дълга на Гърция. Министерството на финансите на САЩ изрази надежда, че Атина ще продължи да преговаря с международните кредитори.

А в Берлин липсват всякакви компромиси. Ангела Меркел заяви, че до провеждането на референдума в Гърция никакви преговори не са възможни. А министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле отбеляза, че последните предложения на Ципрас не съдействат за излизане от кризата.

Да, САЩ имат интерес в зоната на свободната търговия с ЕС да присъства и Гърция. Затова в момента на американците им е нужда цяла, а не разпокъсана Европа. А хипотетичното излизане на Гърция от еврозоната не обслужва плановете на САЩ.

Германия в същото време иска да накаже Атина, при това да я накаже жестоко, защото в противен случай и другите страни могат да последват примера на гърците и също ще спрат да плащат дълговете си.

Гърция Китай 0_r1_sАко Атина реши да не плаща дълговете си, тя може да разчита на Китай.

Ако на Сириза им стиска да стигнат до Китай, де…

Защото от толкова много клетви за вярност към ЕС, явно на Сириза не й стиска дори да помисли за Китай.

Според редица икономисти, Пекин прави всичко възможно да се разположи в Европа. Доказателство за горното твърдение е сключеният договор между Китай и Виктор Янукович за строителството на дълбоководното пристанище в Крим, което е част от стратегията за създаването на поредица от ключови точки по пътя на новия “Велик път на коприната” от Азия към Европа. Но след Майдана, инспириран от САЩ, сметките на китайците в Украйна рухнаха. Точно по тази причина Гърция може да осъществи мечтаното от Пекин.

Да не забравяме, че Китай вече е собственик на част от пристанището в Пирея. Ако го купи изцяло, в пристанището и в прилежащата му логистична инфраструктура могат да се вложат толкова пари, че те да бъдат предостатъчни за Гърция. Пекин може да инвестира и в създаването на местна промишленост в Гърция.

Ако Гърция наистина е решила да се измъкне от ЕС, тя има доста възможности да реализира целите си чрез Китай.

Тук се появява, обаче, голямото НО.

Да, има едно голямо НО.

И то е следното: горното твърдение ще е в пълно противоречие с политиката на настоящия гръцки елит, който е частично пробрюкселски и частично – проамерикански.

Ципрас _oГотов ли е Ципрас да промени радикално курса на Гърция?

От това зависи и личната му съдба, защото той не е плът от плътта на брюкселската бюрокрация. Ако Ципрас се изправи срещу интересите на гръцкия народ, съдбата му е решена. При това завинаги.

От друга страна, Брюксел няма да се спре да обещае нещо по-примамливо на Ципрас, за да го сломи и принуди да подпише всички условия.

Ако не сте забелязали, в момента сме свидетели на отчаяна битка.

Старата световна система се руши, създава се нова.

Да повторим само, че САЩ нямат интерес Гърция да бъде шутирана извън ЕС, защото така тя ще остане извън новото Търговско споразумение между американците и Брюксел.

А ЕС се отказа от суверенитет, там няма политици, там има бюрократи. А бюрократите са готови на всичко, само и само да не носят отговорност. Затова те ще водят преговори с Атина до последно.

Ако САЩ продиктуват някакво решение на ЕС, то ЕС ще го изпълни. Но САЩ ще направят това само, ако почувстват някаква реална опасност. Американците ще изчакат евробюрократите тотално да изпаднат в задънена улица и веднага ще издиктуват решението, което им е изгодно.

Битката между САЩ и Китай върви в пълна сила. Това е битка за пазарите на Евросъюза.

По темата не говорят големите медии, защото не им е казано да говорят, но битката започна преди около две-две и половина години.

Истината е, че Китай прави всичко възможно, за да бетонира влиянието си в Европа.

Реално САЩ и Китай вече са напълно сравними на геополитическата арена.

Тук е мястото да си отговорим на следния въпрос: защо САЩ взривиха Украйна?

Защото така блокираха опитите на Китай да стигне по суша до ЕС. САЩ контролират морските ширини, но нямат контрол над сушата. Затова разбичкаха Украйна, опитват се да направят същото в момента и в Средна Азия. На този етап е неуспешно, но…

Китай -aОказва се, че съвременната битка не е между САЩ и Русия, а между САЩ и Китай.

Да, Русия има ресурси, за да бъде играч в геополитическия театър. Но тези ресурси не могат да бъдат използвани, защото те са блокирани от проамериканската част от руския елит.

А Китай има 4 трилиона долара валутен резерв. Имайки предвид неизбежната криза на доларовата система, тези огромни пари трябва да бъдат похарчени. Напълно вероятно е в най-близко време Китай да вложи в редица държави най-малко 2 трилиона долара. Този, които е изгоден на Китай и поне с едното око погледне към него, той ще ги получи.

Който се прави на ощипан, няма да получи нито цент.

Тук се сещам да ви предложа да спрете да вярвате на разните и разнооразни конспиративни теории за някакво си световно управление на някакви си зловещи евреи или други “рептилоиди”…

Конспиративното мислене си е опасен наркотик, който парализира логиката и пречи при вземането на правилни тактически и стратегически решения.

Истината е, че ситуацията в света НЕ се управлява от никого. Капитализмът просто си се развива по всички свои правила на джунглата, т.е. на свободния пазар. Надделява този, който е най-голям хищник, който е най-голям измамник и най-поврътлив лъжец и спекулант…

Гърция _enlА гръцкият дълг е пирамида, към която Гърция има твърде условно отношение. В гръцката финансова пирамида циркулират и пари на европейските данъкоплатци…

А всяка пирамида, както знаем, рано или късно, рухва.

По всичко личи, че Министерството на финансите на Германия и Европейката централна банка са стигнали до извода, че гръцката пирамида трябва да бъде срутена тези дни. Дори ако дългът бъде реструктуриран, при следващия цикъл, който ще се появи след три месеца, ще възникне същата криза, но вече още по-тежка. Пирамидата ще бъде срутена, да, но тогава процесът ще излезе напълно извън контрол. Германците разбират това и по всяка вероятност са решили да сложат край. Докато процесите все още могат да се управляват. Да, загубите ще са налице, но ще се минимализират максимално.

Да не забравяме, че немците-кредитори (стари такива) вече получиха пари на няколко пъти и значително са си погасили загубите. Немските финансови корпорации практически няма да пострадат, затова хипотезата, че Германия е решила да срути гръцката пирамида, е напълно вероятна. Както виждаме, бюрократите са напълно готови с плана си за това.

Тогава защо Еврокомисията продължава и продължава води преговори?

German Chancellor and head of German CDU party Merkel awaits start of party board meeting in BerlinЗащото Германия иска да помогне на немските банки максимално. Тя разбра, че няма смисъл да търси чужда почва под краката си и реши самостоятелно да се спасява от потъващия кораб. Или да изхвърли от кораба гърците. Немците искат да прехвърлят отговорността върху гърците и донякъде успяват. А в Европа, в това число и в Еврокомисията, може би все още има хора, които не са разбрали, че корабът потъва. И питаят илюзии, че процесът може да бъде овладян.

Не, не може да бъде овладян. Както не можа да се овладее икономическата криза, която предизвика капитализмът чрез американските финансово-пазарни фундаменталисти, които пукнаха надутия от самите тях балон.

Ако Ципрас отстъпи, той ще изгуби целия си политически капитал.

По същество, и имайки предвид отстъпките, които Сириза направи по редица точки, касаещи наемния труд (за които нададе вой най-големият гръцки профсъюз ПАМЕ), значителна част от политическия капитал, който имаше Ципрас при избирането му, вече е изгубен. От това следва, че Гърция ще има нов премиер, при това едва ли ще е ляв. Напълно възможно е в тази ситуация в Гърция да последва крайно дясно, дори фашистко управление.

SorosНе забравяйте, че това, което е катастрофа за гражданите, може да бъде печалба за шепа хора.

В името на тази печалба се създаде и ЕС.

Следващата жертва ще бъде Испания.

Напълно вероятно е в близко бъдеще да се обособят два икономическо-политически съюза в Европа – северен (около Франция и Германия) и южен.

За южния дори не ми се мисли…

Що се отнася до Китай – там мащабите са неописуеми. Обемът на проблемите от международен характер също. Но от Китай никога няма да чуем нито мрънкане, няма да видим и фръцкане. И „Гък“ няма да излезе от Китай. За разлика от Гърция, за чиито проблеми чуха дори марсианците.

Ако сме нормални, всички ще се молим на собствените си богове Китай да НЕ изпадне в криза, защото ако и Китай изпадне, тежко ни и горко ни, като се казва.

Както всички знаем, китайците са вложили маса пари в САЩ, Канада, в Европа…

Какво ще направят при проблемна за тях ситуация?

Много ясно – ще си изтеглят парите от Европа и ще ги вложат обратно в текущия си баланс.

И така ще придобият Европа.

Хо-хо-хо :), помисли си комунистическият китайски лидер и погледна нежно изящната порцеланова ваза, поставена в европейския му офис.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s