Bild: Кризата в Гърция – подарък за руските и български олигарси

гЪРЦИЯ ИМОТИ alИкономическата криза в Гърция предизвика падане цените на недвижимите имоти, от което се възползваха “руските олигарси”, съобщи Bild. Според изданието, богатите руснаци са най-активните купувачи на луксозни гръцки имоти, изпреварвайки китайците, българите и сърбите.

Както отбелязва изданието, Гърция е първата промишлено развита страна, просрочила плащането на кредитите си към МВФ. Болшинството от населението гласува по време на референдума на 5 юли срещу предложените от кредиторите икономически мерки, което още повече приближи страната до изхода от еврозоната.

“Докато светът напрегнато наблюдаваше Атина и никой не знаеше бъдещето на страната, руските олигарси купуват най-красивите вили в Гърция”, – съобщи немското издание.

Както пише Bild, цените на елитните жилища в околностите на Атина и на гръцките острови са паднали рекордно. От началото на кризата в Гърция цените на луксозните имоти са паднали с 50 %, а тези от средната класа са поевтинели с 30 %.

Според данни от агенции за недвижими имоти, броят на руските купувачи на гръцки недвижими имоти през 2015 г. се е увеличил двойно.

“Ако преди години вила на гръцкия остров Сирос струваше 1.6 милиона евро, то днес тя се продава само за 800 хиляди евро”,

– съобщи директорът на гръцката агенция за недвижими имоти IRM Aegan Estate Изабел Рази.

Понижаването цените на жилищата в Гърция и падането курса на рублата миналата година се превърнаха за руснаците в повод за инвестиции в гръцка недвижимост, отбелязва изданието. По негови данни, “руснаците и китайците са най-активните купувачи на луксозна недвижимост в Атина и околностите й”.

На трето място са българите и сърбите.

Особено популярни са околностите на Атина, полуостров Халкидики и Крит. Както пише изданието, руснаците охотно купуват вили до морето в рамките на 500 до 1000 квадратни метра. Цената на едно такова жилище е около 2 милиона евро.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s