Forbes: Русия завлича Гърция в БРИКС, за да “удари шамар” на Европа

Гърция _enlМосква се стреми да “примами” Атина в Банката за развитие на БРИКС, пише за Forbes Кенет Репоз. Според него, участието на Гърция в проекта няма да донесе на организацията никаква икономическа изгода. Но Русия се ръководи само от политически мотиви, тя се старае да отмъсти на ЕС за санкциите, смята журналистът.

Този опит претендира за наименованието “най- лоша идея на годината”.

Както отбелязва журналистът, целта на инициативата е ясна. Така Москва се стреми да покаже на Атина, че разбира какво е да си отхвърлен от европейската общност. Но, независимо от определената общност между руската и гръцката култури, Гърция “едва ли може да се нарече значителен търговски партньор” на Русия, Бразилия, Китай, Индия и ЮАР.

Новата Банка на БРИКС започна работа миналата година. Заемите се отделят за развитие икономиките на страните-участнички, но могат да бъдат насочвани и към други държави, ако това може да донесе полза за стокообмена. “А нима Гърция не попада под това описание? – риторически пита авторът на статията. – Африка, например, може да предложи на Бразилия, Индия и Китай значително повече от Гърция”.

Очаква се обсъждането на гръцкото участие в проекта да се състои по време на срещата на БРИКС в Уфа. Всеки член от организацията ще внесе няколко милиарда за участието в банката, но е твърде малко вероятно кредиторите на Гърция да й позволят милионни инвестиции. В най-добрия случай Атина я очаква мястото на слаб участник в банката.

Според Рапоза, “заиграването”между Москва и Атина започна още миналата година. “Газпром” строи газопровод заедно с турските си партньори, а двете страни искат той да премине през гръцка територия. Руската компания се надява да гарантира доставката на енергия на най-важния европейски пазар, при това отстранявайки риска от маршрута през Украйна.

Както припомня авторът на статията, отношенията Русия и Украйна “отидоха в смъртоносен тупик”, който доведе до международни санкции. Москва се смята за “изгнаничка на Запада. Приемайки в редовете си отхвърлената Гърция, тя удря плесник на европейците, които вече са твърде недоверчиви по отношение на Русия”.

Макар Бразилия, Китай, Индия и ЮАР да смятат Банката за развитие за икономически инструмент, Русия продължава да разглежда съюза от политическа гледна точка. Съмнително е, че Москва може да убеди останалите участници да приемат в организацията държава, която не връща дълговете на МВФ, завършва Кенет Рапоза.

Петя Паликрушева

3 отговора на “Forbes: Русия завлича Гърция в БРИКС, за да “удари шамар” на Европа

  1. Този пишман-анализатор е просто поредната пропагандна мастия, която джавка по опорните точки на Държавния департамент – дето ЦРУ им ги подготвя. Начаткал е някакви абсолютни детинщини и пълни глупости. Ама нали има глупаци да ги четат и да се връзват… Така правят пари преститутките, какво си мислите.

  2. Този анализатор май само икономическа изгода търси. А дали е така. в никакъв случай не е така, тъй като откъсвайки Гърция от ЕС тя след много малко време ще напусне НАТО. Американската база на о. Крит остава под съмнение. А китайският път на коприната остава отворен и. И край разпадане на ЕС, разпадане на НАТО и Новия световен ред. Това в много скоро време ще стане. То не е толкова трудно да се досети човек какво ще стане. Та не всичко е така както се опитват да ни втълпят от Форбс. Те даваха и мрачни прогнози за рухване на руската икономика от санкциите ама то май нещо не се получи. Но тъпите американци и техните марионетки са толкова вторачили се в себе си, че вече не виждат новите реалности. Капитализма си отива.

    • „Капитализмът си отива“… Да, отива си. На негово място се задава откровен глобал-фашизъм. Честито на печелившите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s