Ципрас: “Деструктивно е да излезем от еврозоната”

Alexis TsiprasМинистър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви на правителството, че с предоставените му пълномощия ще се опита да намери изход от създалата се критична ситуация в страната, но не и чрез излизане от еврозоната.

Според думите на Ципрас, той ще се опита да се договори с международните кредитори за максимално изгодни условия за продължаване на програмата на финансова помощ за Гърция.

“Но действията ни не трябва да доведат до излизане на страната от еврозоната, това е деструктивно поведение”, – предаде изказването на Ципрас Reuters.

В петък гръцкият парламент провежда извънредно заседание по молба на министър-председателя на страната с цел обсъждане на внесените от него предложения за регулиране на кризисната икономическа ситуация в Гърция. Самият Ципрас нарича включените в това предложение мерки “предварителни”: целта им е да се убедят международните кредитори, че Гърция е готова към по-нататъшно сътрудничество с тях и за изготвянето на взаимоприемливи условия да продължаване програмата на финансова подкрепа.

Прес-секретарят на управляващата партия СИРИЗА, Никос Филис вече заяви пред журналисти, че гръцкият парламент

“ще даде на правителството мандат за провеждане на преговори с кредиторите”.

Министърът на енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис призова правителството да не подписва тези предложения.

“Изправени сме пред тежък избор. Но няма нищо по-лошо, по-унизително и непоносимо от подписването на споразумение, което ще ограби и пороби народа и държавата ни”, – заяви той.

Предложените от Гърция условия за продължаване на програмата за финансовата й подкрепа от международните кредитори ще се обсъжда в петък “на техническо ниво”, предаде ВВС преди началото на заседанието на министрите на финансите на страните от еврозоната в Брюксел. В неделя там ще има среща на лидерите на страните от Еврогрупата, а два часа след нея – общо събрание на ЕС.

Председателят на Европейски съвет Доналд Туск нарече ситуацията с Гърция “най-критичния момент” в историята на ЕС. През последните пет години международните кредитори са предоставили на Гърция повече от 200 млрд евро в рамките на два плана за финансова подкрепа, но страната и до сега си остава неплатежоспособна. В Гърция продължава “банковата ваканция”, въведена на 28 юни.

По-рано медиите акцентираха върху факта, че последният вариант на гръцките предложения за регулиране на ситуацията фактически е КОПИЕ НА ИСКАНИЯТА НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ КРЕДИТОРИ, против които гражданите на Гърция гласуваха на референдума на 5 юли.

По-рано стана ясно, че в новия пакет от предложения Гърция моли от международните кредитори 53.5 млрд евро до средата на 2018 година. Сред множеството мерки, които Гърция обещава да изпълни, е орязването на пенсиите и повишаване на данъците. Ако финансовата помощ бъде одобрена, то това ще бъде третият кредит, даден на Гърция 2010 година до днес.

Гръцкият парламент обяви, че е против икономическите мерки, припомняйки, че една четвърт от населението в страната няма работа, а броят на хората, живеещи под прага на бедността, непрекъснато расте.

По-рано в петък шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум получи новите предложения на Атина за реформи срещу кредит от Европейския механизъм за стабилност.

Припомняме, че страните от еврозоната изискаха от Гърция до сутрешните часове в петък да предостави план за реформи в замяна на външно финансиране, а крайният срок за постигане на споразумение приключва в неделя. В молбата за ново кредитиране, която управляващата СИРИЗА изпрати в сряда в Европейския механизъм за стабилност, се потвърждава намерението на страната да остане в еврозоната.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s