Ципрас се изметна, реже пенсии и вдига данъци

Head of Greece's radical left SYRIZA party Tsipras addresses news conference in BerlinСтранно е, че Ципрас, който преди седмица призоваваше сънародниците си да не подкрепят сравнително меките икономически мерки, предлагани от международните кредитори, сега настоява да се приложат значително по-твърди ограничения, предаде АР.

Министърът на икономиката на Гърция Панайотис Лафазанис призова правителството да не подписва предложенията.

„Изборът, който трябва да направим, е суров. Но няма нищо по-лошо, по-унизително и непоносимо от подписването на споразумение, което ще ограби и пороби народа и държавата ни”, -заяви той.

По-рано стана ясно, че в новия пакет предложения Гърция моли международните кредитори за кредит от 55.3 млрд евро до средата на 2018 година. Мерките, които Гърция вече е съгласна да приложи, са следните – намаляване на пенсиите и повишаване на данъците, по другите условия на Тройката Гърция вече бе дала съгласието си преди референдума на 5 юли. Ако предоставянето на финансовата помощ бъде одобрено, то това ще бъде третият кредит, даден на Гърция от 2010 година до днес.

Гръцкият парламент обяви, че е против икономическите мерки, припомняйки, че една четвърт от населението на страната е без работа, а броят на хората, които живеят отвъд прага на бедността, расте непрекъснато.

По-рано в петък шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум получи новите предложения на Атина за реформи, срещу които Атина се надява да получи кредит от Европейския механизъм за стабилност.

Припомняме, че страните от еврозоната поискаха от Гърция до сутрешните часове в петък да представи план за провеждане на реформите в замяна на външно финансиране, а крайният срок за постигане на споразумение е края на седмицата. В молбата за новото кредитиране, която гръцката власт изпрати в сряда, се потвърждава намерението на страната да остане в състава на еврозоната.

Еврогрупата не планира разглеждането на въпроса за междинното финансиране за Гърция, което би позволило на страната безболезнено да премине периода на преговори по програмата за реформи с кредиторите в замяна на пълноценна програма за кредитиране от страна на ЕС.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Ципрас се изметна, реже пенсии и вдига данъци

  1. Няколко години на купонна система и ще се вдигнат на крака. Щом Съветският съюз успя да се възстанови след ВСВ, за гърците не би било проблем. Обаче се искат работа и лишения.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s