България иска 80 млн евро компенсации от ЕС за антисанкциите на Русия

Бойко Борисов Барак Обама hiБългария ще помоли Европейската комисия за допълнителни средства, за да компенсира загубите, понесени от страната от ембаргото, което Русия въведе в отговор санкциите на ЕС. Това заяви Бойко Борисов, предаде “Фокус”.

Според Борисов, България ще повдигне въпроса на срещата на високо равнище в Брюксел, която ще се състои в неделя, на 19 юли.

“Ще поставим въпроса за огромните средства, които губим от санкциите, които въведохме, както и от контрасанкциите на Русия”,

– каза Борисов, отбелязвайки, че селскостопанските производители в България понасят големи загуби.

“Има ли въобще план за спасяването на тези, които пострадаха от санкциите?”,

– почуди се българският премиер.

Описвайки размерите на компенсациите, Борисов отбеляза, че на България в момента й трябват не по-малко от 80 млн евро.

Бойко Борисов и Юлия Тимошенко

Бойко Борисов и Юлия Тимошенко

За последствията от санкциите на ЕС и ответните руски мерси през май направи изявление министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на отчета си в парламента. Министър огласи данни, според които стокообменът между Русия и България за 2014 г. се е понижил с 15.3 %, което, според думите му, в значителна степен е следствие от руското ембарго.

“През 2014 г. от санкциите на ЕС срещу Русия, които България спазва, и заради ответните мерки на Русия българският експорт в Русия се съкрати с 8.8 % и достигна 707.6 млн долара. Импортът от Русия в България се занижи с 16.1 % – до 5.3 млрд долара”,

– съобщи Лукарски.

Той също цитира данни от БНБ, че преките чуждестранни инвестиции от Русия за 2014 г. са били 137 млр евро, което е със 107.6 млр евро по-малко от миналата година.

Петя Паликрушева

2 отговора на “България иска 80 млн евро компенсации от ЕС за антисанкциите на Русия

  1. Да, Тиквоч! Има план! Но не за спасяване, а за закопаване. И не се прави, че не го знаеш. (Долна мутро, предателска и продажна.) Ще видим ние 80 млн евро компенсации, ама на връбница в сряда.
    Впрочем, България вече няма нужда от компенсации. И изобщо от нищо няма нужда. Даже и от надгробна плоча. Честита ви „демокрация“! (дебили…)

  2. Съществуват причини, финансистите на Европейската комисия да изискват условието, предоставянето на финансови компенсации да се връщат заедно с лихвите за определено време…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s