Изследване: Шест пъти повече бедни от началото на кризата в Украйна

Бедност Украйна 7В резултат на кризата в Украйна броят на богатите граждани е намалял наполовина, а броят на неплатежоспособните украинци е нараснал шест пъти, твърди изследване, проведено от TNS.

Според изследването, почти всеки пети украинец е “под средното ниво”, пише украинското издание “Вести”.

Социолозите открили тревожните резултати след допитването в страната за финансовите възможности на украинците. Изяснило се, че за половин година гражданите, на които не им стигат парите за покриване на най-необходимите нужди, са се увеличили шест пъти.

От 19 % на 33 % се е увеличил броят на тези, които харчат почти всичките си пари за храна. Процентът на тези, които имат пари за покупката на битова техника и автомобили, се е съкратил два пъти.

Бедност Украйна 00Според директора на Украинския аналитичен център Александър Охрименко, резултатите от изследването потвърждават, че кризата е повлияла негативно и върху проблемите с работното място в Украйна:

“По-рано украинците можеха да спестяват пари, а сега, когато банките не дават кредити, а страната е в криза, работещите живеят на нула. Гражданите нямат възможност да спестяват. Започнаха съкращения, няма премии и поощрения”.

Понастоящем Украйна се намира в тежка политическа криза, свързана с бюджетната сфера, страната е на границата на дефолта. Премиерът на Украйна Арсений Яценюк по-рано заяви, че през 2015 г. пред страната стои задачата “да Бедност Украйна 32оцелее”. Според доклада “Цел на хилядолетието на Украйна: 2000-2015 година”, представен на 6 юли по време на кръглата маса в Киев, нивото на бедност в страната през 2015 г. ще достигне 33 %.

Както заяви лидерът на движение “Украински избор” Виктор Медведчук, „усилията на високопрофесионалните родни и чуждестранни реформатори-евроинтегратори в Украйна доведоха до преддефолтно състояние страната”.

На 30 юни The Economist нарече Украйна най-слабата икономика в света.

Според данните, от април миналата година украинската икономика е намалила развитието си с 6.5 %. На второ място е Либия с понижение с 6.4 %, на трето – Макао. На четвърто място е Екваториална Гвинея с намаление на БВП с 5.5 %.

Петя Паликрушева

Бедност Украйна 71Бедност Украйна aБедност Украйна ult

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s