Fox News: През ноември САЩ започват нов етап в подготовката на украинската армия

САЩ УКрайна 1Вашингтон разглежда въпроса за втори етап в подготовката на украинската армия, който ще започне през ноември тази година. Това заяви командващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжес. Според думите му, решението за доставката на смъртоносно оръжие в Украйна няма да бъде прието в близко време.

Пентагонът разглежда въпроса за разширяване на американската помощ в тренировъчната програма на украинките военни. Но решението тепърва трябва да бъде прието и одобрено, съобщи Fox News.

Планира се американските военни в рамките на втория етап от програмата да тренират украинската армия. В момента американската армия се занимава с обучение на около 300 военни от Националната гвардия в западна Украйна.

Бен Ходжес заяви също, че Вашингтон до момента не доставя смъртоносни оръжия в Украйна и няма намерение да променя това в близко време. В същото време други високопоставени американски военни, министърът на отбраната Аштън Картър и шефът на Обединения комитет на началник щабовете Джозеф Данфорд казаха, че те настояват да доставка на въоръжение в Украйна.

Ходжес заяви също, че Русия иска да обедини континенталната част на страната с Крим по суша, но за целта на Кремъл му е нужен Мариупол. Според думите му, за САЩ това ще бъде тревожен сигнал.

Според думите на военния, Русия е съсредоточила на границата с Украйна крупни сили – от 9 до 12 батальонно-тактически групи. Но той не може да предостави доказателства за намеренията на Русия да завземе територията до Крим и откри основание за горното в това, че опълченците за момента нямат достатъчни средства за това.

Нещо повече, Ходжес заяви, че в случай на терористични актове с мини на украинска територия, следите също водят към Русия. При това, както отбелязва изданието, “подобни бомби по-рано са били използвани в Ирак”. Но Ходжес е сигурен, че Русия е наредила на лидерите на Луганска и Донецка народни републики да осъществят подобни терористични актове, макар никакви веществени доказателства за това обвинение той и да не предостави, отбелязва Fox News.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s