Българин контрабандист разби ембриони за милиони в Русия

Сокол Сапсан falconНа аерогарата в Домодедово (Русия) е задържан 54-годишен български гражданин, който имал намерение да излети от Москва за Малта. В багажа му са намерени картонени контейнери, в които имало 25 кафяви яйца. Българинът се опитал да убеди граничните власти, че това са кокоши яйца, които той носи за лично ползване.

Експертите от “Охрана на околната среда” в Русия, обаче, към които се обърнали граничните власти, заключили, че това са живи ембриони от сокол-сапсан.

“От яйцата всеки момент ще се излюпят соколчета. Това е рядък вид хищна птица, включена в Приложение I от Конвенцията за международната търговия с видове от дивата фауна и флора, намиращи се под заплаха от изчезване, присъстващи в Червената книга на Русия. Стойността на едно яйце на черния пазар е 1 милион рубли”, – съобщиха орнитолози.

Сокол Сапсан 911Когато лъжата била разкрита, контрабандистът се опитал да разбие веществените доказателства. Той започнал да хвърля яйцата с ембрионите на пода. Граничарите успели да спасят няколко ембриона. Три от яйцата не са пострадали, а две от тях са леко повредени.

Ако бъде възбудено наказателно дело, българинът ще бъде лишен от свобода до 7 години.

Справка: Сокол-сапсан – хищна птица. Смята се за най-бързото същество на Земята: при пикиращ полет може да развие скорост над 322 км/час. Русия е една от страните, откъдето върви контрабандата на редките хищни птици. Те имат голяма търсене в страните от арабския свят, където ги използват за лов. По данни на орнитолозите, броят на соколите-сапсана е нестабилен и не превишава 2-3 хиляди по целия свят.

Петя Паликрушева

Peregrine Falcon, Morro Bay, CA 27 May 2008, Five chicks have fledged; two from the south side join three from the north side of Morro Rock in an interesting cacophony of total chaos.

Peregrine Falcon, Morro Bay, CA 27 May 2008, Five chicks have fledged; two from the south side join three from the north side of Morro Rock in an interesting cacophony of total chaos.

2 отговора на “Българин контрабандист разби ембриони за милиони в Русия

  1. А на другото на български му се казва изрод! С такива достатъчно се прочухме по света. Май са най-много на глава от населението у нас! А за гордите им майки думи нямам! За кой ли път питам:
    с такива убавци мамини може ли комунизъм да се гради? Щото от опит знам, че и дворен кенеф не може.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s