Гърция – в зората на плутокрацията

Плутокрация .PlutocracyЗапочва тотална разпродажба на гръцката държавна собственост с цел попълване капиталите на банките.

Именно против такъв сценарий беше политическата риторика на Ципрас в близкото минало.

Сега риториката е друга.

Сега на ден ни засипват поне с по пет сцени искрени и лични изповеди за 16-часовите преговори…

Всички изповеди са почти сълзливи…

Целта е да оправдаем Сириза.

Не искам да заклеймявам никого в този живот и свят. Не искам дори да се наслаждавам на сбъдването на всички предупреждения, които преди и по време на масовата еуфория около господин Алексис отправяха към Сириза комунистите в Гърция, у нас и по света.

Знаехме, че този цирк ще се случи, но вътрешно в себе си всички тайно се надявахме, че поне този път ще сгрешим в преценката си.

Но, не би.

И за да продължа да наливам масло в огъня, ще ви припомня една среща, за която вече бях писала преди години.

Защо го правя?

За да не витаем в илюзии. За да сме стъпили на здрава почва. Ако под краката ни земята мърда и ни засмуква, едва ли ще напипаме правилната пътека.

Сега, когато чета точките от съглашението с кредиторите, неволно се прокрадва мисълта, че си имаме работа с някаква предварително договорена политическа пиеса: единият упорито се съпротивлява, а в последния момент след даден сигнал от уж съперника…изведнъж примирено отстъпва.

Такава трактовка на събитията само не съм правила по повод гръцкото драматично сиртаки, но се сетих за пътуването на Алексис Ципрас в САЩ в началото на 2013 година.

Сорос hПо време на визитата му в САЩ (планирано посещение) Ципрас се среща с мултимилионера и твореца на “цветни революции” Джордж Сорос.

Тогава лидерът на Сириза е представен на политическия и дипломатически елит на Съединените Щати в качеството си на бъдещ министър-председател на Гърция.

Тогава, според авторитетния немски делови седмичник WirtschaftsWoche, американските управляващи кръгове получили от Ципрас уверение, че той ще изпълни всички искания на кредиторите.

http://worldtodaybg.com/2013/04/23/%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81-%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B5/

А днес?

Днес Гърция бавно и полека се превръща в държава на рухналите надежди.

Какво следва, когато мечтите ти са превърнати в руини?

В политически план следва радикализация на гръцкото общество.

Гърция още повече ще се поляризира. Начело ще излязат политическите сили, които на 15 юли в парламента ще гласуват против съглашението с кредиторите – а това са ултрадясната “Златна Зора” и Комунистическата партия на Гърция (ККЕ).

Към тези две формации ще потекат гласовете на избирателите на Сириза и Нова демокрация.

Това ще бъдат гласове на разочарованите.

Но Вашингтон никога няма да допусне комунисти на власт в Гърция.

Т.е. на следващите парламентарни избори фаворити могат да бъдат фашистите от “Златна зора”.

А това е партия, в чийто устав пише, че

“само арийци по кръв и гърци по произход могат да претендират за членство в партията”.

Гръцките “арийци” заеха трето място по време на последната избирателната кампания , но определено ще се изместят скоростно нагоре, ако избирателната активност е занижена.

За ръста на “Златна зора” ще помогне крайната политическа истерия в обществото. Гръцките “златни” са за агресивна външна политика на Гърция спрямо Турция. Ако Западът сглупи и ги постави на власт, както направи това в Украйна, например, то Атина ще бъде на границата на военен конфликт с Анкара.

А от Гърция до България агресията може да прехвърчи много бързо, нали?!

Сега като се замисля: Щатите така ще се зарадват, ако тук, на Балканите, отново се направим един друг на създърма.

Тогава за никаква част от “Турски поток” въобще и не може да става дума…

По точно, може и да направим Турски поток, ама няма да е енергиен.

Така Вашингтон с ръцете на Берлин и Брюксел направи показно. Направи театър. Направи фарс. Направи гротеска. Направи клоунада с гръцкия народ, с Балканите, с Европа и със света – прикрито започна унищожаването на гръцкото общество.

Първо, чрез погълването на държавния сектор, чрез ликвидиране на социалната защита..

Но второто е по-важно – чрез употребяването на Референдума.

Вече никой не вярва в силата и могъществото на народния глас, след мощното ОХИ на южните ни съседи, над което се подиграха…зловещо и оглушително. Пред очите на целия свят.

Съвременна Гърция все още има мощен държавен фундамент, построен в края на 1970-те години. До 2008 година страната имаше над 50 % държавен сектор, високо ниво на социална защита на гражданите…

Плутокрация 28Днес гръцкият социален модел ще започне методично да бъде разрушаван пред очите на милионите, втренчили се в земята на Зевс и Артемида хора.

Бавно и методично убиване – както направиха това някога с България и със Съветския съюз.

Не е трудно да разгадаем посланието, което чрез Ципрас ни изпращат САЩ и Джордж Сорос: когато ресурсите намаляват, епохата на мечтите за “общество на всеобщото благоденствие” не струват и пукнат грош.

Слънцето потъна в залеза на маслиновите плантации.

А на сутринта изгря новата зора: на жестоката и цинична ера – ерата на плутокрацията.

Петя Паликрушева

 

  • Плутокрация – форма на управление, в което решенията на правителството не се определят от народа, а от влиятелна класа богати хора; общество с дълбоко социално неравенство.
  • Плутокрацията е само разклонение на олигархията – режим, при който реалната власт се намира в неголям кръг лица (например, военни, банкери, приближени и близки на управляващите…).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s