Яценюк към САЩ: “Сега се сгодихме, дайте по-бързо да се женим!”

ЯЦенюк 4Яценюк пристигна в САЩ, носейки в „зестра“ активите на Украйна.

Обръщайки се към участниците в “първата инвестиционна конференция за Украйна в САЩ” министър-председателят Арсений Яценюк описа мероприятието по следния начин:

“Това е бизнес-годеж. Сега очакваме бизнес-сватбата колкото се може по-бързо. Дайте да създадем бизнес-семейство”, – призова събралите се Яценюк.

Целта на Яценюк е да уговори американския бизнес да  участва в “широкомащабна приватизация на украински държавни предприятия”, с което фактически предложи “брак по сметка” на Щатите.

На американците са предложени най-ликвидните активи от украинската икономика, а Киев разчита на подобаваща любезност след това от страна на задокеанските си партньори.

Киев разчита под въздействието на Вашингтон да се отпише 40 % от дълга на Украйна към МВФ.

Украйна разчита на лобисткия натиск от страна на Белия дом по отношение на частните кредитори, които за момента отказват да приемат предложението на Украйна да се реструктурира външния дълг до 15.3 млрд долара при общ обем на държавния дълг 70 млрд долара.

В замяна Киев под благовидния предлог, че ще прави “реформи в енергетиката” е готов да даде на САЩ практически целия си енергиен сектор, а също предприятия от химическата промишленост. Държавният фонд на Украйна вече е планирал да продаде пакетите акции на редица ключови предприятия – 99.6 % от Одеския пристанищен завод, 25 % от акциите на 4 енергопредприятия, 70 % от акциите на “Николаевобленерго”, 70 % от акциите на “Хмелницкобленерго”, 50.9 % от “Тернополбленерго” и 99.9 % от акциите на Днепродзерджински ТЕЦ.

В плановете за обявената тотална разпродажба на енергоактивите на страната са споменати и 65 % от акциите на “Харковобленерго”, 94.9 % от акциите на Одеския ТЕЦ, 94.8 % от Херсонския ТЕЦ и 55.2 % от “Запорожеобленерго”.

Освен това, желаещите бизнес структури от САЩ могат “максимално прозрачно” да придобият 50 % от “Укрнафтопродукт”, 25 % от акциите на Днепровския машиностроителен завод, 95 % от акциите на “Днепрметрострой”, 50 % от машиностроителния “Орион” и 94.9 % от “Сумихимпром”.

В рамките на мероприятието Яценюк се срещна във Вашингтон с ръководителите на най-голямата частна селскостопански компания Cargill, която проявява интерес към “усвояване” на агропромишления потенциал на украинския чернозем. По-рано собствениците на американската компания изразиха намерението си да построят терминал за зърно на южното пристанище на Одеса, а също да увеличат инвестициите в инфраструктурата около него.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s