WPolityce PL: Русия пречи на поляците да свалят “престъпните паметници”

СССР jpgСпоред журналиста от полското издание wPolityce, всички съветски паметници на територията на Полша са паметници на окупатори и престъпници. Затова те трябва да бъдат разрушени. Но Русия се опитва да диктува на поляците как да постъпят в собствената си държава, негодува полският журналист.

“Има твърдение, че руснаците – това не е националност, а състояние на духа. Това не е много приятно към самите руснаци, защото те са източнославянската етническа група. Но що се отнася до състоянието на духа, то те сами доказват, че твърдението е вярно”, – пише полският журналист Пьотр Цивинский в изданието.

И до днес всяко момче във всяко село знае за панфиловците – героичните войни на генерал Иван Панфилов, които загинали в битката за Москва. Преди да загинат, те унищожили 18 немски танка. Това се случило на 18 ноември 1941 година. Убили 800 немци. “Панфиловците са били само 28”, – отбелязва авторът. Но комисарят казал преди сражението:

“Нито крачка назад. Зад нас е Москва!”,

– и този призив се изучавал по-късно във всяко училище от всяко дете. Тези “28 прекрасни” войници посмъртно били наградени със званието

Иван Панфилов

Иван Панфилов

Герои на СССР, разказва авторът.

“Но това е официалната версия”, – добавя той. Сраженията под Москва са важни. Но подвигът на панфиловците били плод на фантазиите на някой си Василий Коротеев, фронтови кореспондент на вестник Червена звезда, орган на Червената Армия. Историята била измислена, за да се вдигне бойният дух на войниците, твърди полското издание.

СССР засекретил историята. До перестройката по целия СССР имало площади, улици, училища, пионерски организации, колхози и т.н., наречени “Герои Панфиловци”, обяснява авторът.

“И не само в Русия, а и в Полша, а това вече е повече от смешно. Нима не си спомняме за загубената независимост и полувековното комунистическо бреме на престъпната система, от която и до днес не можем да се излекуваме, затова паметниците на съветските герои са паметници на окупатори и престъпници”, – с увереност твърди авторът.

Руснаците и до ден днешен пишат полската история, твърди авторът.

МВнР на Русия “решително настоя” полските власти да защитят от разрушаване паметника на генерала от Съветската Армия Иван Данилович Черняховски в Пененжне.

“И не само този паметник, а всички, намиращи се на територията на Полша, прославящи имената на съветските “освободители”, – добавя Цивинский.

Информацията за разрушаването на паметника “откровено възмутила” председателя на Държавната Дума Сергей Наришкин, което било широко оповестено от агенция ТАСС. Руската власт налага гледната си точка не само върху най-новата, но и върху по-старата история, която употребяват във враждебната си риторика от времената на студената война, заявява журналистът.

Достатъчно е да си спомним замяната на празника в чест на Октомврийската революция на 7 ноември с Деня на Народното Единство 4 ноември. В чест на новия празник дори специално бил излъчен филмът на режисьора Владимир Хотиненко “1612”, – „квазиисторически, нищожен, независимо от голямата финансова помощ от страна на Русия, – слаб и откровено антиполски“, продължава авторът.

“Русия има огромни комплекси. Но това си е нейна работа, – уверен е полският журналист. – Що се отнася до паметниците в Паненжне и не само там, руската власт изпуска възможността да замълчи по въпросите, по които поне от приличие трябва да замълчи”, – резюмира Пьотр Цивинский в портала WPolityce PL.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s