Защо Доналд Туск се страхува от нова “1968 година”

Доналд Туск .phpПредседателят на Европейския съвет, в миналото министър-председател на Полша Доналд Туск даде интервю на водещи европейски издания, в които изложи тезите си по актуални въпроси. Според Туск, Европа не е заплашена от “външен враг”, т.е. врагът не е Русия, а от вътрешна революция. Всички кризи и конфликти (Украйна, Сирия, Либия, проблемите с бежанците) показали доколко крехка е конструкцията на ЕС и как грижливо трябва да се отнасяме към европейската идея, подчерта председателят на Европейския съвет.

Според думите му, “създава се впечатление, че на политиците и интелектуалците им е скучно в ЕС и затова те подлагат всичко на съмнение”, – поясни Туск, добавяйки, че настоящата ситуация му напомня събитията през 1968 година, защото

“днес в Европа си имаме работа с широко разпространено неудовлетворение от действителността, което бързо може да се превърне в революционно настроение”.

1968 година, Париж

1968 година, Париж

Той се опасява от засилването на “радикално левите”, които споделят

“илюзията за съществуване на алтернатива на настоящата икономическа система – без ограничения и икономии”.

Според полския политик,

“това е най-голямата заплаха, която тръгна от Гърция. Тя може да ни донесе не толкова “финансова”, колкото “идеологическа или политическа епидемия”.

За революционните събития през 1968 година, който преобърнаха Европа и потресоха останалия свят, е написано много. Ще цитираме руското списание “Експерт”:

“Наричат 1968 година “загадъчна”, “мистична”, “тайнство”.

1968 година, Мексико

1968 година, Мексико

1968 година, Франция

1968 година, Франция

Изследователите и днес не могат да обяснят следното: защо точно в тази година хората от различни точки на планетата едновременно бяха обхванати от революционна вълна. Недоволството от съществуващия ред обхвана най-различни социални слоеве и прие формите на студентски вълнения, работнически стачки, партизански войни, национално-освободителни революции. САЩ, Западна Европа, СССР, Китай и други държави се сблъскаха с мощен революционен призив.

Те се справиха по различен начин със случващото се.

САЩ преживяха “избухването” и оцеляха, а СССР започна да боледува.

Но тектоничните социални движения, започнали в края на 1968 година, все още продължават да оказват влияние върху световната история.

Пренасяйки горната диагноза върху съвременността, става ясно от какво се страхува Доналд Туск.

“Мистичните” причини за възникването на революционна ситуация могат да се прогнозират и да се предскажат, ако човек си е направил труда да прочете и вникне в написаното от дядо Маркс.

1968 година, Студентски протест, Франция

1968 година, Студентски протест, Франция

Ако “болестта бъде изтикана в ъгъла”, то ЕС е заплашен от разпад.

Ако гръцката криза е видна в момента от всички, то не е ясно кое от безбройните други звена в Системата още утре ще остане без основния поддържащ го болт и ще се разцепи на съставните си части, което ще предизвика мощен трясък в Европа, а и в света.

В Гърция днес има вълнения. Има арестувани. Само половината от арестуваните са гърци, останалите са чужденци. Трима от Полша, има граждани на Германия, Франция, Австралия, Украйна, Холандия, Италия и Албания. Протестът бе организиран от профсъюзите, но прерасна в “бунт”. Силите на реда използваха сълзотворен газ и гумени патрони. Може би нищо друго няма да последва след този “бунт”, но аналитиците прогнозират предсрочни избори в Гърция още през есента на тази година.

А може би изходът от гръцката криза не се крие в парламентарните избори, а в “революционния път”?

А това вече предизвиква страх в целия Европейски съюз, а и в родната за Туск Полша.

1968 година, Сорбоната, Франция

1968 година, Сорбоната, Франция

На 25 октомври в Полша ще има избори. В момента там тече избирателна кампания, а сблъсъкът между партиите е особено жесток. Либералната варшавска преса подозира опозиционната партия “Право и справедливост” и нейния лидер Ярослав Качински в намерения да “събори” III-та Република и да създаде IV такава. PiS отива на избори от позицията на “eвроскептицизма”, която в момента се подхранва допълнително от гърците събития.

Професорът по европейски изследвания в Оксфорд Ян Желонка набелязва три възможни варианта за развитие на ситуацията в света днес. Първи, най-радикален, крах на ЕС в резултат на новия конфликт. Втори – мощно нажежаване на страстите , в резултат на псевдореформите, които само ще имитират промени. Трети – “брежневски сценарий”, който може да се опише чрез следния виц: Сталин, Хрушчов и Брежнев пътували във влак, който внезапно спрял. Сталин заповядал да се ликвидира машинистът, Хрушчов го реабилитирал, а Брежнев предложил да се поклащат наляво и надясно, правейки се, че влакът върви. Но в края на краищата дошъл Горбачов е предложил на “другарите” да слязат от влака и до го тикнат.

1968 година, Стачка на френската киноиндустрия

1968 година, Стачка на френската киноиндустрия

Такива са вижданията на Желонка, преподаващ в Оксфорд.

Кои са страховете в света днес?

Според изследванията на американския център Pew Research Center, в Южна Америка, Азия и Африка най-много се тревожат от промяната на климата.

В Северна Америка се тресат от страх от “Ислямска държава”.

А в Полша основната заплаха е Русия.

Президентът на Полша Коморовский подписа стратегическа директива за отбрана, “разработена на база на новите реалности, предизвикани от агресивните действия на Русия около източните граници с Полша”.

Така вижда света Варшава.

Но Доналд Туск, който вече е повече в Брюксел, а не във Варшава, гледа на света по различен начин.

Доналд Туск

Доналд Туск

Страховете на Туск са “радикално левите”.

Дали Туск спи добре нощем – никой не знае.

Май не.

Мисли ли им най-лошото на “радикално левите” Туск?

Със сигурност да.

Петя Паликрушева

1968 година, Франция, протест

1968 година, Франция, протест

1968 година, протест във Франция

1968 година, протест във Франция

1968 година, протест във Франция

1968 година, протест във Франция

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s