Forbes: Поляците и американците единни в страха си от Русия

СТрах ahКакто показват допитванията, 43 % от американците и 44 % от поляците смятат заплахата от Русия за главната причина за страховете си. Ако за поляците, които в продължение на много години са били в зависимост от Москва, може да се намери оправдание, то американците са мотивирани в страха си само от спомените за студената война, пише Forbes.

“Какво е общото между американците и поляците? Когато става дума за глобални страхове, двете нации еднакво се страхуват от Русия”, – пише Кенет Рипоза в своя статия за изданието.

И ако поляците в продължение на много години са били под контрола на СССР, то американците никога не са виждали руската армия по земята си, но прекрасно помнят времената на студената война.

По данни на социологически проучвания, 43 % от американците виждат в Русия една от главните причини за страховете си. След Русия е ИДИЛ и икономическата криза. В Полша 44 % от запитаните твърдят, че страховете им също са породени главно от Русия. Само украинците се чувстват по-заплашени от Русия от поляците и американците – 62 % от запитаните от Украйна заявиха, че заплахата от Москва е по-голяма от икономическата криза.

Страх esВ същото време Русия си играе на “котка и мишка” с НАТО около границите, което добавя силна тревога в Полша и страните от Прибалтика. В Литва и Латвия такова допитване не е провеждано, отбелязва Forbes.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s