Татарите искат мюсюлмански батальон с бойци от ИДИЛ до Крим

Prominent Crimean Turkish Tatar political leader and member of the Ukrainian parliament Mustafa Dzhemilev, aka "Kirimoglu", delivers a speech after receiving Turkey's Order of The Republic by the Turkish president during a ceremony in Ankara on April 15, 2014. AFP PHOTO/ADEM ALTAN

Prominent Crimean Turkish Tatar political leader and member of the Ukrainian parliament Mustafa Dzhemilev, aka „Kirimoglu“, delivers a speech after receiving Turkey’s Order of The Republic by the Turkish president during a ceremony in Ankara on April 15, 2014. AFP PHOTO/ADEM ALTAN

Участниците във втория Световен конгрес на кримските татари, който се провежда в Анкара и чийто организатор е Мустафа Джемилев, обсъдиха последствията от създаването в Херсонска област в Украйна (на границата с Крим) на мюсюлмански батальон.

Упълномощеният от президента на Украйна Мустафа Джемилев, разказа пред участниците за създаването на мюсюлмански батальон за контрол “над преминаващите хора и товари” между Крим и Украйна.

Председателят на Федерацията на кримските татари в Турция Унвер Сел поясни, че молбата за “помощ за създаването в Херсонска област на мюсюлмански батальон” е насочена към Турция и е била една от целите на Конгреса на кримските татари в Анкара, предаде РИА “Новости”.

В мюсюлманския батальон вече са записани около хиляди човека, сред тях има и пристигнали в Украйна от Сирия през Турция бойци от “Ислямска държава”, твърди Сел.

“За кримските татари това е много опасно, Джемилев си играе с огъня и може да хвърли народа си във война. Това е абсолютно неприемливо поведение” – подчерта шефът на Федерацията на кримските татари в Турция.

батальон Крим 1-12-5Сел е сигурен, че турската власт няма да даде оръжие на мюсюлманския батальон в Украйна, но въпросът за финансовата помощ си остава отворен.

Отбелязваме, че на конгреса беше поканен и президентът на Турция Реджеп Ердоган, но той не присъства, а изпрати до участниците приветствие.

Припомняме, че в неделя представители на кримските татари се обърнаха към прокурора на Крим Наталия Поклонская с молба да възпрепятства от посегателства татарската общност от страна на бившите лидери на меджилиса Мустафа Джемилев и втория организатор на Конгреса на кримските татари в Анкара Рефат Чубаров.

“Ако имам предвид призивите им, а те не са единични, то може да се направи извод, че кримските татари не приемат нито Чубаров, нито Джемилев, а точно обратното, двамата действат като дразнители сред кримските татари”, – поясни Поклонская.

В събота тя заяви, че кримските татари трябва да решават проблемите си не навън, особено когато с това целенасочено се спекулира.

Един отговор на “Татарите искат мюсюлмански батальон с бойци от ИДИЛ до Крим

  1. Значи, заглавието не е правилно. Не трябва да е „ТатариТЕ искат мюсюлмански батальон с бойци…“, а „Татари искат…“ – каквото там искат, на майната си. В самата статия става ясно, че НЕ ВСИЧКИ татари са дебили, а само тези фашисто-татари, които са се продали на хунтата на прасето Прасенко.
    Естествено е, че неоосманистът Реджеп ще поддържа такива деструктивни елементи. Той навсякъде прави същото. Турция е звяр, от който нищо добро не може да се очаква. Но особено силно това важи при сегашните управляващи Турция – ислямски фундаменталисти и неоосманисти.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s