Екс-съветник на Държавния департамент: Путин има свои хора в американския Конгрес

Путин_XLКремъл успешно разпространява антиукраинска пропаганда не само в Европа, но и в САЩ, твърди бившият съветник на Държавния департамент Кристофър Харисън в Huffington Post.

Причината за това са “мързеливите западни медии”, а и “путинските лобисти” в американския Конгрес. Поредно “винтче в пропагандната машина на Путин” стана конгресменът Джон Кониерс, който внесе поправка, забраняваща САЩ да оказват помощ на украинското въоръжено формирование “Азов”, пише Харисън на страниците на изданието.

Нима още се съмнявате, че грубата руска пропаганда е способна да окаже въздействие върху сърцата и умовете на европейците, се обръща към съотечествениците си бившият съветник на Държавния департамент Кристофър Харисън на страниците на Huffington Post. Според него, “информационните операции” на Кремъл достигат до целта си не само в Европа, но и в САЩ, благодарение на конгресмена-демократ Джон Кониерс и податливите американски средства за масова информация.

На 11 юли палатата на представителите на американския Конгрес прие поправката към закона за пълномощията в областта на националната отбрана, според която САЩ не могат да оказват помощ на украинското въоръжено формирование “Азов”. Както твърди Кристофър Харисън, решението е било прието на основание на внушеното от Москва лъжливо твърдение, че “Азов” е неонацистка организация. Според Харисън, всичко това е продукт на кремълската дезинформация и за приетата поправка няма никакво оправдание.

Заедно с това, Кристофър Харисън твърди, че решението да се внесе поправката не е било лична инициатива на конгресмена и сега той “трябва да докладва кой лобист го е превърнал във винтче в пропагандната машина на Путин”. Съдейки по всичко, някой разпространява путинската линия във Вашингтон, убеден е бившият съветник.

Батальон “Азов” е една от най-ефективните бойни единици, чиято задача е да спре придвижването на руските войски в Украйна, се казва в статията. А митът, че Украйна е наводнена от нацисти, е част от руската пропагандна кампания, която провеждат контролираните от държавата руски медии вече повече от година, твърди Харисън. На Русия й е необходимо да създаде подобен образ за Украйна, за да оправдае военната си намеса, а ако тази идея намира почва в САЩ, то всички опити да се окаже каквато и да било подкрепа на Киев ще бъдат пресечени.

Авторът на статията твърди, че емблемата на “Азов” няма нищо общо с нацистката свастика, а възгледите на организацията са далеко от фашизма. Авторът се позовава на думите на украинския политик от американски произход Роман Зварич, наречен официален представител на батальона. Както твърди Зварич, преди да попаднат в “Азов”, хората преминават през щателен подбор, при който се отсяват кандидатите, имащи фашистки възгледи. Нещо повече – двама от бившите членове на формированието, които имали фашистки възгледи, дори били изпратени в психиатрична клиника, което би било странно, ако “Азов” изповядва фашистки възгледи, твърди Харисън.

Батальон “Азов” е “бойно подразделение, а не детска градина” и по тази причина не е длъжен да се защитава от лъжите, които разпространява Москва и безотговорно повтарят американските конгресмени и репортери, констатира Кристофър Харисън. Западните средства за масова информация малко пишат за войната в Украйна, а някои от тях употребяват путинските формулировки, отбелязва бившият съветник.

Например, малко се говори за руското нападение, всички предпочитат да наричат конфликта “сражение между Украйна и просъветските метежници”.

Западната преса трябва внимателно да следи как се описва “руското нахлуване в Украйна”, пише Кристофър Харисън в заключение. Журналистите трябва често да пишат как руската войска е нахлула на територията на Донбас, как им помагат наемници, те трябва да проведат и собствени разследвания, а не мързеливо да препечатват “кремълската пропаганда”.

Петя Паликрушева

Реклама

5 отговора на “Екс-съветник на Държавния департамент: Путин има свои хора в американския Конгрес

 1. Странно нещо са руските отровни дезинформационни пипала. Цял ден бълват злобна пропаганда против цял свят.
  Посредствени глуповати индивиди се блещят и кряскат националистически, фашокомунистически лозунги. Некомпетентно джудже докарало страната до катастрофа
  раздава тъпи съвети по всички възможни теми. Напомнят хипопотам затънал до гуша в тиня и отворил два метра уста.
  Нормалния свят няма да се върже на кремълските измишльотини. Русия е агресор в Украйна. Това са фактите.

  • Факти?!… Това са голи безпочвени твърдения – грозни, прости, елементарни и дебилни, почти като тебе самия. Това са воплите на крадеца „дръжте крадеца“. Или лъжите на пропагандния мейнстрийм, т.е. кретенско обръщане на истината нагоре с краката: черното – бяло, лявото – дясно, правото – криво, горното – долно, обръщай на 180 градуса и гледай сеир. Тъй ли пише в методическите ти указания бе, на бати тролчето? Я кажи, ти вчера ли влезе в занаята, или оня ден? Лесно ли ти се вижда, а? Поне да се беше понапънал да изакаш някакъв довод, ако ще да е 1-2 думи?

   Да, има такъв „хипопотам, затънал до гуша в тинята и отворил два метра уста“. Този хипопотам е глобалният фашизъм! А устата му са медийните лъжи на щатската пропаганда. Ти си там, целият вътре, само краката ти стърчат. И някъде откъм гърлото на хипопотама се напъваш да врякаш, колко сме прости и заблудени.

   Жалко начинаещо тролче, няма нужда да цъкаш десетки минуси на нас и плюсове на себе си чрез кретенските си проксита. (Дърт мухлясал номер.) Така зловещо се излагаш, че веднага става ясно: не си даже зрял гражданин, а както повечето тролчета, жалък пиклив пубертет. Хай сега, бягай в тоалетната да онанираш и остави сериозните хора да си общуват на спокойствие. А, и още нещо – дрисльо, да не забравиш да се похвалиш на мама си, че самичък си си спечелил парички за айфончето.

   (Боже, какви нищожества бъкат из мрежата, ум да ти зайде. „Добер(ман)“, на баба му фърчилото.)

 2. Арогантността върви винаги с простащината. В това отношение амеиканците с енциклопедиен пример!

 3. Всъщност всичко е много по-просто. Владимир Владимирович няма свои „агенти“ в конгреса или сената на САЩ, нито в правителството им, и прочее глупости. Нито пък пропагандата му е много ефективна и успешна (в американския смисъл на думата „пропаганда“ – т.е. рафинирани лъжи и манипулации). Просто Путин има едно простичко и супер ефикасно „оръжие“: ИСТИНАТА. Очевидната Истина е тази, която работи за него. (Както и той – за нея.) Срещу Истината трудно се спори и спорът не е ефективен… Защото Истината не изисква заплетени лъжи и сложни ходове, комбинации и интриги. Достатъчно е да се изложи такава, каквато е. Тя просто няма как да не бъде логична и свързана, последователна и убедителна. Защото отговаря на обективните факти, разбираеми даже и от някои дебили, които факти, да речем, действително са се случили.

  Естествено е, че даже в САЩ – страната на Тиранията и Лъжата, на Несправедливостта и Лицемерието, се намират хора, които предпочитат (поне частично, поне понякога) да служат на Истината. Те са агенти на Истината, а не на Путин! Какво е виновен Путин, че и той самият е такъв? Няма как да не си съвпаднат (поне някои) гледни точки на различни хора по света, които служат на една и съща кауза.

  А пък това, дето някакво си щатско полит-мекере защитавало украинските фашисти и наричало черното бяло… Та това е най-тривиалното нещо във Фашингтон! Естествено, че повечето политици там се занимават именно с лъжи, манипулации и често даже с откровена пропаганда на терор и мракобесие. Това е днешният щатски мейнстрийм – и политически, и пропаганден (медиен). Този тип не е интересен, той не заслужава нашето внимание. Интересни са хората на Истината. И всъщност, не е за учудване, че именно те правят силното впечатление. И бидейки 1% от обществениците, привличат 30% от вниманието. Това е „непропорционалната“ сила на Истината. Само Рон Пол – един конгресмен, който се кандидатира за президент – какъв шум вдигна, каква вълна от инакомислие! Само един сенатор – Ранд Пол – колко коли обърна на щатските диктатори, колко пясък им сипа в колелата! Това все още ни дава известна надежда. И известно време за реакция.

  А иначи в Украйна, разбира се, „няма фашизъм“:
  rusnext.ru/news/1437913152
  m.rusnext.ru/recent_opinions/1431609085
  youtube.com/watch?v=9sIASJahbx4
  rusvesna.su/news/1415692061
  colonelcassad.livejournal.com/1917203.html

 4. Тоя съветник бая ще да е надрусан бил след всичките глупости които е наговорил. Май след време ФАЩ като рухнат, ще разберат, че съветниците им май не ги бива.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s