Defense One: Руските тролове тровят живота на американското разузнаване

Питер 1Руските интернет-тролове изкривяват общественото мнение. Това, според автора на статията в Defense One, твърде много усложнява работата на американските шпиони. Разузнавателните данни, получени с изкривявания, могат да доведат до невярна оценка на събитията и неправилна прогноза. Така управляващите в САЩ получават погрешни съвети, опасяват се експертите.

Когато във Facebook и Twitter се появиха постове, обвиняващи опълченците за катастрофата на малоазийския Boeing, американските шпиони се заеха с проучването на социалните мрежи, за да оценят общественото мнение, наложило се след конфликта между Москва и Киев, пише Defense One. Броят “лайкове” и споделяния във Фейсбук показаха това, което вече бе известно на американското разузнаване, че “автократичните режими” са пуснали троловете си, за да повлияят върху настроенията в социалните мрежи. Затова американската власт започна да призовава да сме особено внимателни при анализа на ситуацията.

Обективната информация, която се предоставя на властта, според директора на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клепър, зависи от данните, които има в откритите, но и в скритите източници. Някои американски политици се опасяват, че “кампаниите” в социалните мрежи могат да повлияят върху събирането на разузнавателни данни.

“Много е важно да се борави с най-достоверна информация. Клепър трябва да съветва президента и високопоставените чиновници за вероятните резултати, за възможни варианти при развитието на събитията. Трябва да се подходи много внимателно и детайлно по отношение истинността на получената информация. Тук вече съм обезпокоен: ако един от нашите пусне невярна прогноза, това може да доведе до погрешен съвет към високопоставеното ръководство”, – казва за изданието Дейвид Хани, директор на офиса на Националното разузнаване на САЩ. Според него, противниците на САЩ вече са опитали да изкривят данните, базирайки се на мненията от социалните мрежи, свързани с катастрофата на МН 17.

“На Русия й е изгодно да създава дадени настроения. Към това трябва да добавим и украинския проблем, а и анализа върху емоционалните окраски на изказванията. Какво мислят хората там, от мястото на събитието? А какво мислят в Русия? Всичко това е важно за нас”, – казва Дейвид Хани. Изданието припомня, че московската “армия от тролове” налага идеята, че самолетът е бил свален от украински изтребител, а не от опълченците.

Но е трудно да се различи обикновен ползвател на социалните мрежи от изкуствено организираните за налагане на обществено мнение тролове, смята Хани. “Ако някой пише под стотици различни псевдоними, как той да бъде различен от другите? Това е проблем”.

За да се провери истинността на постовете и коментарите, на помощ идват определени инструменти от статистиката, с помощта на които може да се установи следното: дали написаното е от един и същ човек.

Преди няколко години Китай за първи път използва фалшификациите в социалните мрежи, за да повлияе върху общественото мнение по отношение управляващата партия в Пекин. “Създаваха се фалшиви акаунти, чрез които се публикуваха и споделяха истории за икономическото развитие и етническата хармония в региона, за да се заглушат другите мнения”, – твърди Адам Сигел, работещ по тема Китай и кибербезопасност в Съвета по международни отношения.

Изданието се позовава на статия на Associated Press, според която в края на май сърбите са получили голяма част от информацията за Русия чрез контролирани от Кремъл източници, в резултат на което киевската власт в Сърбия се смята за неонацистка.

През юли Пол Родерик Грегъри от Forbes  съобщи, че статия, която той написал веднага след трагедията на МН 17 и в която той предполага, че самолетът е свален от “руски сепаратисти”, е събрала повече от сто коментари от “руски тролове”.

Според Грегъри, путинските “клавиатурни оперативни работници” наричат хората, които имат обратната гледна точка “шпиони на ЦРУ, мошеници, мразещи Русия, идиоти и дори безумци”. “Основната задача на проруските тролове е да намират недостатъци в доказателствата, а колкото по-абсурдни са те, толкова по-добре (лъжливи факти, снимки, обработени с помощта на Фотошоп). Тяхната работа е да изразяват съмнения и да внасят объркване”, казва Пол Родерик Грегъри.

Днес и други държави, отбелязва изданието, започват да провеждат подобни операции с цел противодействие на гледната точка на Запада. По данни на правозащитната организация Freedom House,  през миналата година 24 от 65 държави , които изследва неправителствената организация, са участвали в проправителствено “изкривяване на мнението” в социалните мрежи.

Ако разгледаме подобни онлайн-кампании от гледна точна на качеството им, то ще осъзнаем, че те са ефективни, твърди Сандж Кели, директор на проекта на Freedom on the Net. Според него, болшинството от ползвателите не могат да различат коментарите на реален човек от мнението на троловете. Така, властта в страната, която филтрира интернет постовете, “може да разпространява собствената си гледна точка и да държи населението в плен, защото хората от подобни държави нямат други източници на информация”, прави извода си Сандж Кели.

Петя Паликрушева

3 отговора на “Defense One: Руските тролове тровят живота на американското разузнаване

  1. Много умно уплакване.
    Внушава идеята, че САЩ не създават общественото мнение, а го изследват.
    Има и второ, още по-финно послание. Че като си изясняват това обществено мнение, се съобразяват с него.

    Истината е, че и САЩ и Русия са един дол дренки.

    • Метрополията и колонията, хищникът и жертвата му – са „един дол дренки“? Аха, да… ОК… Колко мъдро… А пък аз, наивният, досега смятах, че между такива субекти разликата е по-съществена. Но какво пък, никога не е късно да се поучи човек.

  2. Те западните „анализатори“ че са смотанаци, такива са си. Но освен това са и лъжци. Както обикновено обръщат истината надолу с главата и набеждават другите в собствените си мръсотии. То не е трудно нали, като знаеш ти самият какви ги вършиш… Уеб-троловете на държавна служба с пропагандна цел са всъщност именно щатско изобретение. Още от много време – когато наивниците тук изобщо даже и не подозирахме, че е възможно някой да се интересува какво си пишем в мрежата. От 90-те години ни наводниха платените изроди, техните тролове. А сега уж руснаците били имали такива тролове, и те им били пречели. То, на кривата… хъм… ракета… космосът й пречи… Но действително, щатското разузнаване все повече минава към масови и автоматизирани операции по събиране на информация. Те са по-лесни, по-евтини, не изискват особена квалификация. Дават някаква обща картина. И явно вършат някаква работа. Но тези диванета са невероятно нагли – опитват се да използват за пропагандни цели даже собствените си наакани гащи. Един вид, „Кой ми с..а в гащите!!! Само злият диктатор Путин ще да е!…“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s