В Полша откриха брониран влак с 300 тона злато на Третия райх

Нацистко злато 010-1в който се пази откраднато от нацистите злато.

Търсачите на съкровището са обещали да разкрият местонахождението на влака, но при условие, че им бъдат изплатени 10 % от стойността на находката. В сряда те изпратиха писмо до градската управа, предаде Deutsche Welle.

Както заяви в интервю за TVN24 полският историк Йоанна Лампарска, в региона вече много години търсят легендарния влак, който, според данни от местни жители, се намира в построените от нацистите подземни тунели между Вроцлав и Валбжих.

“Това би била невероятна находка, но до момента все още никой не е успял да докаже съществуването на влака” , – отбеляза Лампарска.

Според полските медии, става дума за над 300 тона злато. Немският влак със съкровището може би се намира близо до Валбжих в един от супер дългите тунели, построени за защита на промишлената продукция от въздушните атаки в края на Втората световна война.

Легендата за “влака-призрак”, който е пълен със злато и скъпоценности, действително съществува в Полша. Казват, че влакът е напуснал Бреслау (днес Вроцлав) през май 1945 година малко преди там да влезе Червената армия. След това влакът бил вкаран в тунел около замъка Ксенж в полска Силезия и изчезнал някъде в района на съвременната граница между Полша и Чешката република. Както съобщи “Радио Вроцклав”, 150-метровият влак е превозвал оръжия, промишлено оборудване и скъпоценности.

Темата за скритите от нацистите на полска територия скъпоценности намира отражение и в полската масова култура чрез филма “Последният свидетел” (1970) с участието на Станислав Микулски в главната роля.

Както отбелязва британското издание The Daily Mirror, нацистите наистина са използвали зимата и пролетта на 1945 година, за да транспортират ценни вещи от районите, в които настъпвала Червената армия. Нацистите изпратили от Будапеща в Германия десетки вагони, препълнени със злато, сребро и предмети на изкуството. Товарите са оценени на 200 млн. долара. Подобен влак е бил заловен от американски войници, които, както по-късно показало разследването, присвоили част от товара за себе си.

Петя Паликрушева

Нацистко злато 010-6Нацистко злато dor

4 отговора на “В Полша откриха брониран влак с 300 тона злато на Третия райх

 1. Всъщност, от статията не става много ясно, ЧИЕ е намереното злато. „Откраднато от нацистите злато“… Дрън-дрън-та-пляс. Ясно, че е откраднато от фашистите – тоест, не е тяхно. Но ОТ КОГО е откраднато, тоест, на кого принадлежи по право?

  Ами да ви кажа, ако не се сещате. Принадлежи на Съветския съюз, защото от него е било ограбено. А днес наследник и законен правоприемник на Съветския съюз е Руската федерация. Следователно, НЕЙНО е намереното злато.

  Но как мислите, дали поляците ще върнат на Русия НЕЙНОТО Й злато? Хайде, нека да си задържат там някакъв процент („комисион“), за намирането. Но основната част все едно трябва да бъде върната на Русия. Та нали, даже на самите кюлчета трябва да си има печати, и всеки кретен може сам да види, на кого са. Според международното право, този въпрос изобщо не трябва даже да се обсъжда.

  Но аз ще ви кажа какво ще стане. Независимо от всякаква справедливост, всякакво „международно право“ и човешка съвест, Полша ще си задържи златото. И ще бъде подкокоросана да го направи от Фашингтон, естествено – за да им е гадно на геополитическите им врагове, „омразните московци“. Па и да си купят поляците с него малко военна техника – току виж им се наложило да продължат делото на Хитлер по избиването на „гадните руснаци“.

  Русия вероятно ще се съди за златото и след 20-30 години разтакаване по разни съдилища, които до едно ще издават несправедливи и подли решения, може и да получи ЧАСТ от собственото й злато. Това е моята прогноза, като познавам света на Подлостта и Злото. Това е днес света на Запада. Защото, всъщност това излъчва факелът на Статуята на свободата. Лъчите му са лъчите на Злото – Несправедливостта, Подлостта, Агресията, Тиранията и Лъжата.

 2. Покрай това злато, дали да очакваме скорошно допълнително „демократизиране“ на страната от външни сили?! 🙂

 3. Когато и българската държава започне да плаща тогава историческите ни ценности ще напълнят музеите и туристите ще идват да ги видят а не да си ги купуват от групировки блиски до власт имащите.

 4. Ехааааа……. 10% на над 300 тона е над 30 тона злато за откривателите на съкровището!!! Напълно законно!!! Да им е честито! 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s