Превръщат фекалиите на US астронавтите в храна

Independent/ NASA стартира програма за 200 хиляди долара с името “Синтетичната биология за преработка на отделеното от организма на човека в храна: създаване на затворен цикъл за дълги космически пътешествия”, съобщи Independent, позовавайки се на Марк Бленер от Университета Клемсън, САЩ.

“До 200 хиляди долара ежегодно ще се инвестират в продължение максимум на три години: NASA се стреми да реши проблемите за изхранването на хората, които в продължение на месеци живеят в тесните и негостоприемни космически кораби. Проблемът какво да се прави с отпадъците от жизнената дейност на астронавтите отдавна вълнува американската космическа агенция, особено по отношение на утилизацията на човешките отпадъци, хигиената и целия процес на изхвърлянето на естествените нужди в условията на нулева гравитация”, – пише изданието.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Превръщат фекалиите на US астронавтите в храна

  1. Това ме подсеща за романа на Суифт „Пътуване до Лапута, Балнибарби и т.н…..“ където един от научните работници на Академията се занимавал с превръщането на изпражнения в храна. Е, Суифт е почти пророк. В книгата му има описани и ред други, също много интересни „научни открития“. Предлагам NASA да постъпи както въпросната Академия в книгата на Суифт: да отпусне на своите научни разработчици безплатна месечна доза фекалии, за да се хранят с нея както си знаят.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s