National Interest: Западът загуби мярката в отношението си към Русия

Киниджър Путин 77BРазвитието на украинската криза показва, че Западът е преминал от прекалено мъгливата цел да се интегрира Русия някога към западната общност към друга цел –  нейното разрушаване, счита бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. В интервю за National Interest той казва, че по този въпрос САЩ са изгубили чувството за мярка.

Украинската криза се превърна в трагедия, защото се подмениха понятията, счита Хенри Киниджър: дългосрочните интереси на световния ред са заменени от незабавната нужда да се възстанови украинската идентичност. В ексклузивно интервю за National Interest американският политик подчертава, че за разрешаването на украинския конфликт задължително е необходимо тази криза да се впише в глобалния и историческия контекст.

“Когато днес четеш, че мюсюлмански подразделения воюват на страната на Украйна, разбираш, че е изгубена всякакво чувство за мярка”, –

заяви Кисинджър.

Според него, това е катастрофа, защото е видно, че целта на Запада е не интеграция на Русия към западната общност в дългосрочна перспектива, а нейното разрушаване.

1017824

1017824

Както отбелязва американският политолог, за да се отнасяш към Русия като към велика държава, трябва от самото начало да се обозначат границите, в които нейните изисквания могат да се доближат до интересите на САЩ. Американското правителство не лансира никаква работна концепция за европейска безопасност. Така на европейските държави не им остава нищо друго, освен да разчитат на лидерството на Германия, а Русия и Китай – да разчитат един на друг.

“Германия е длъжна да играе и играе важна роля в строежа на европейския и международния ред, – отбелязва Кисиджър. – Но тя не е идеална като главен партньор по въпроса за европейската безопасност в граничната зона на 200 мили от Сталинград”.

Участието на Америка в украинската криза е необходимо, за да се осъзнае

Кисинджър и Брежнев

Кисинджър и Брежнев

глобалния контекст. Политическото ръководство трябва да разбере не как да излезе от задънената улица на украинския конфликт, а как да го реши така, че да съдейства за световната стабилност. За целта, подчертава Кисинджър, първо, трябва да се изясни особения статус на отношенията между Русия и Украйна, който статус не бива да се ограничава само като отношения между суверенни държави.

Второ, трябва да се анализира следното: защо се случи украинската криза.

“Напълно невероятно е Путин да е хвърлил 60 милиарда евро, за да превърне летния курорт в зимно олимпийско селище, за да може една седмица след закриването, в което Русия се представи като част от западната цивилизация, да разпали военна криза”, – твърди бившият американски дипломат.

Липсата на преговори за икономическата интеграция на Украйна със съседните държави доведоха до това, че ЕС без да иска постъпи невнимателно. В резултат всяка страна действа рационално, но изхожда от собствената си изкривена представа за това, какво мисли другата страна, предполага политологът.

Неоконсерваторите във Вашингтон са се запънали да сломят руското правителство. И ще продължават да се държат така, докато не се сблъскат с последствията, както и във всички американски войни след Втората световна война, подчерта Кисинджър. Увлечени от стратегията си, САЩ влизат във войни, чийто край на може да се предскаже, напълно игнорирайки собствените си вътрешнополитически възможности.

Петя Паликрушева

Един отговор на “National Interest: Западът загуби мярката в отношението си към Русия

  1. Много внимавайте с всичко, което казва Хенри Кисинджър. Той е един от членовете на Световното правителство на глобал-фашистите. (В него играе ролята на аналитичен специалист.) Следователно нищо, което твърди, не може да бъде вземано за чиста монета. Част от твърденията му са убедителни. И както всеки слуга на дявола, той оперира с истини – обективно верни факти, логични разсъждения… Но, както обикновено, трябва да се внимава за детайлите, защото именно там се крие измамата. Да не забравяме – целта на хора като него не е краткосрочна – да се разсипе Русия, да се спасят световните тирани САЩ… О, не. Целта на най-антихуманните сили, на които служи бай Хенри, е дългосрочна. Тя е планирана със стотици години напред. И тя е установяването на т.нар. „Нов световен ред“ – глобална фашистка диктатура, която ще промени всички представи за това, какво е изобщо човекът и човечеството.
    Често се случва дългосрочните цели на Световното правителство да противоречат на краткосрочните напъни на някои отделни самозабравили се изроди с пари и власт. Тогава се намесва „Големият дядо“ и размахва пръст. Но да не си мислите, че го прави за доброто на хората, на такива като нас… Или в случая, за да защити Русия? Русия според него трябва да бъде изядена, асимилирана и превърната в някакъв съвсем друг продукт, който няма нищо общо с днешната велика православна страна. Просто това трябва да става умно: по-бавно, координирано, своевременно, според глобалния план, а не стихийно и ургулишката. Това се опитва да каже този дърт демон.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s